HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΣτη Λυγιά κάποτε – Μπαλώνοντας τα δίχτυα

Στη Λυγιά κάποτε – Μπαλώνοντας τα δίχτυα

Στη φωτογραφία βλέπουμε την τεχνική του μπαλώματος των διχτυών, δηλαδή επισκευές ζημιών στα δίχτυα που τότε ήταν βαμβακερά και είχαν καθημερινές ζημιές.

Η Λυγιά ένα καθαρό ψαροχώρι είχε «αλιευτικό στόλο» που αποτελούνταν από 7 καΐκια γρι-γρι και 10 τράτες (ημερήσιο ψάρεμα).

Αρχικά το γρι-γρι αποτελούνταν από ένα μεγάλο καΐκι και ένα βοηθητικό μικρότερο (πισνό) και 4 λαμπόβαρκες, δηλαδή βάρκες που έφεραν 2 μεγάλες λάμπες που λειτουργούσαν αρχικά με πετρέλαιο και αργότερα με βουτάνιο.

Φωτογραφία Ξενοφώντα Μικρώνη

Η βάρκα περίμενε σ’ ένα σημείο (φουντάρισμα) σχεδόν όλη τη νύχτα και το μεγάλο καΐκι κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας, κύκλωνε την λαμπάβαρκα με δίχτυα που σχημάτιζαν σάκο που έκλεινε από κάτω. Η τεχνική ονομάζεται καλάδα. Παλαιότερα έκαναν 5-7 καλάδες στη διάρκεια της νύχτας.

Το πλήρωμα αποτελούνταν από 15-20 άτομα εκ των οποίων 4 ήταν οι λαμπαδόροι, δηλαδή το πλήρωμα της βάρκας η οποία παρέμενε μοναχική καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Το κυρίως ψάρεμα ήταν σαρδέλες, γόπες, γαύρος, σταυρίδια, και κολιοί, δηλαδή ψάρια κοπαδιαστά που έλκονταν από το φως λαμπόβαρκας. Η εργασία ήταν σκληρή. Τα πληρώματα αναχωρούσαν στις 5-6 το απόγευμα και επέστρεφαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Πολλές φορές οι επισκευές των διχτυών διαρκούσαν όλη την ημέρα.

ligia
Γρι–γρι στη Λυγιά, 1972

Η έλευση της τεχνολογίας έχει επιφέρει αλλαγές στον τρόπο ψαρέματος. Αλλαγές επίσης και στα πληρώματα, που σήμερα στην πλειοψηφία τους είναι Αιγύπτιοι.

[Ευχαριστούμε θερμά τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατούνας και ιδιαίτερα τον πρόεδρο Γιάννη Διγενή για την παραχώρηση των στοιχείων καθώς και του βίντεο. (Ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει ήδη την ιστορική καταγραφή των παραδοσιακών τρόπων ψαρέματος της Λυγιάς)]

Σχετικά άρθρα:
Η Λυγιά πριν από σχεδόν 50 χρόνια

Προηγουμενο αρθρο
Γιορτάζει ο Ναός των Εισοδίων της Παναγίας στον πεζόδρομο της Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Εφυγε από τη ζωή ο Κωστής Στεφανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.