HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΣτη χορεία των αθανάτων ο Θρασύβουλος Φατούρος

Στη χορεία των αθανάτων ο Θρασύβουλος Φατούρος

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Χθες ήρεμος και πλήρης ημερών άφησε την τελευταία του πνοή στα Ιωάννινα ο Θρασύβουλος Φατούρος, γιός του αείμνηστου δικηγόρου Δημήτρη Φατούρου, ο οποίος υπήρξε από τις επικές μορφές του Λευκαδίτικου πολιτισμού.

Έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στη γαλακτοκομική επιστήμη με σπουδές στο εξωτερικό, ο Θρασύβουλος Φατούρος υπήρξε πολυγραφότατος στον τομέα της επιστήμης του, αφήνοντας ως παρακαταθήκη ένα τελευταίο έργο . ΑΦΙΕΡΩΜΑ –Η ΕΝ ΖΩΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΘΗΚΗ ΕΝΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΗ, ένα έργο ζωής, όπως αναγράφεται στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Ο Θρασύβουλος Φατούρος ανακεφαλαιώνει την ζωή του, κλείνει τους λογαριασμούς του, συγκλονίζεται που η ζωή του πλησιάζει στη δύση της, χωρίς όμως να φοβάται τον θάνατο.» Θα το βρείτε στο www. fatouros.eu

Ο Θρασύβουλος Δ. Φατούρος γεννήθηκε το 1928 στην Εύγηρο της Λευκάδας. Μεγάλωσε στη χώρα του νησιού, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην γαλακτοκομία σε Ιταλία και Ελβετία. Υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως στέλεχος σε Βιομηχανίες Γάλακτος της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, διατελώντας επί μακρόν Τεχνικός Διευθυντής, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ στα Ιωάννινα. Είχε παντρευτεί με την Ελένη Τσουμάνη, έχει τρία παιδιά – τη Μαρία τον Δημήτρη και την Κλεονίκη – και έξι εγγόνια. Τον Γιώργο, τον Αλέξανδρο-Θρασύβουλο, τον Πέτρο-Φερνάντο, τον Θρασύβουλο τη Μαριλένη και τον Βασίλη. Εκτός από το ΑΦΙΕΡΩΜΑ έχει γράψει πολλές επιστημονικές μελέτες, μερικά ποιήματα και το γενεολογικό δένδρο όλων των οικογενειών της Ευγήρου.

Ο Θρασύβουλος Φατούρος υπήρξε στενός και αδελφικός φίλος με το μακαριστό θείο μου παπα-Νίκο Κακαβούλη, με τον οποίο δεν έπαψαν να συνευρίσκονται μέχρι το τέλος της ζωής του πρώτου.

Με τα παιδιά του Θρασύβουλου και ιδιαίτερα με τη Μαρία και τον Δημήτρη (που ήταν πιο κοντά στην ηλικία μας) γνωριστήκαμε στους Αγίους Αναργύρους , όπου έρχονταν κάθε Μεγάλη Εβδομάδα από τα Ιωάννινα για να γιορτάσουν το Πάσχα στη Λευκάδα με τους παππούδες τους. Ήμασταν τα προνομιούχα παιδιά του Επιτροπικού.

Ο πατέρας του Θρασύβουλου Φατούρου, ο δικηγόρος Δημήτρης Φατούρος,  υπήρξε κορυφαία μορφή της Λευκάδας, συνιδρυτής των Γιορτών Λόγου και Τέχνης Λευκάδας, συνομιλητής του παππού παπα-Κώστα Κακαβούλη και του πατέρα μου παπα-Νίκου Φραγκούλη. Ο Θρασύβουλος Φατούρος συνέχισε μακρόθεν τη δράση του πατέρα του, καταθέτοντας τις εμπειρίες του στο πρόσφατο αυτοβιογραφικό βιβλίο του.

 Ο Δημήτρης Φατούρος ο νεότερος, γιός του Θρασύβουλου,  είναι ένας Λευκαδολάτρης, ο οποίος βιώνει το μύθο του πατρικού νησιού με πάθος. Εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη στις Βρυξέλλες και προσπαθεί να διασώσει τον πλούτο της πατρικής ιστορίας η οποία συμβαδίζει με την εξέλιξη της Λευκάδας.

Η πρωτοκόρη Μαρία Φατούρου εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός στην Αθήνα και το στερνοπαίδι, η Κλειώ Φατούρου,  εργάζεται στο τμήμα δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Προηγουμενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε η καλοκαιρινή συναυλίας της Μαντολινάτας του «Ορφέα»
Επομενο αρθρο
Συναντήσεις Θ. Καββαδά με Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης- 15 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών

2 Σχόλια

  1. Νικαίτη Κοντούρη
    14 Σεπτεμβρίου 2020 at 21:26 — Απάντηση

    Τον γνώρισα στην Ιταλία, τότε που κάναν μαζί με τον πατέρα μου και φίλο ζωής Φώντα Κοντουρη, μεταπτυχιακές σπουδές στη γαλακτοκομια. Το 1961 στο lodi, έξω από το Μιλάνο. Ήταν 4 οι φίλοι που μαζεύονταν συχνά τα βράδυα στην κουζίνα της σπίτονοικοκυράς μας Βαλεντε. Ήμουνα 4 και κάτι και τον θυμάμαι πολύ τρυφερό και πολύ πειραχτήρι μαζί μου! Τον ξαναείδα στο γάμο του με την πανέμορφη Νιτσα! Ήμουνα το παρανυφακι τους! Μετά, πότε στα Γιάννενα, πότε στη Λευκάδα, χρειμωνες-Καλοκαιρια, να βλέπω τα παιδιά τους να γεννιούνται, να μεγαλώνουν, να φεύγουν να έρχονται, κι εγώ να φεύγω, να λείπω χρόνια, να επιστρέφω, να αποχωρεί η Μάννα μου, και τώρα ο ΒΟΥΛΗΣ. Τον αγαπούσα και τον εκτιμούσα πολύ. Είναι από τους φίλους της οικογένειας, που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Θα τον ευγνωμονώ που με φώναζε πάντα πρετσεμολο, που μου έβαλε να ακούσω σε ένα πομπινοφωνο την αποχαιρετιστηρια ομιλία του Αλιέντε, λίγο πριν το τραγικό του τέλος στο Προεδρικό Μέγαρο του Σαντιάγο, που μας δέχτηκε στο πατρικό στη Λευκάδα, που μας γνωρισε τη μητέρα του και τον πατέρα του(εμβληματική φυσιογνωμία της Λευκάδος), τις αδερφές του που ήταν πανέμορφες.που μας μιλούσε πάντα με πάθος γιατ’ Λευκάδα κι άλλα πολλά πολλά. Τίμιος άνθρωπος και πιστός φίλος. Αξέχαστος! Η συνεπή του πορεία και η αγάπη για την οικογένεια του ας παρηγορεί από δω και πέρα την αγαπημένη του, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Λευκάδας που τον δέχτηκε. .

  2. Παναγιωτης Σκληρος
    11 Σεπτεμβρίου 2020 at 18:04 — Απάντηση

    Λιγο γνωρισα τον Βουλη Φατουρο αλλα η ακεραιοτητα του ηταν ολοφανερη και πραγματικη. Κυριος και οικογενειαρχης που μαζι με την γυναικα του την σεβαστη μου κ.Ελενη δημιουργησαν μια εξαιρετικη οικογενεια.
    Ο Δημητρης που γνωριζω πιο καλα ειναι στελεχος ΟΗΕ στις Βρυξελλες(τον γνωρισα εκει,στα γραφεια του Ευρωκοινοβουλιου) εχει το ονομα του πατερα του Βουλη, του Δημητρη Φατουρου,του κοντοχωριανου μας απ την Ευγηρο..,συμβολαιογραφου.Εχω τα συμβολαια του πατερα μου με τα καλλιτεχνικα γραμματα του Δημητρη(Μητσου) Φατουρου. Ο Βουλης που με σεβασμο κι αγαπη χαιρετουσαμε καθε καλοκαιρι εδω,εφυγε. Ζωη στους απογονους τουκαι καλο κατευοδιο για τον ιδιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.