HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτις φλόγες η Παναγία των Παρισίων- Κατέρρευσε η οροφή (Φωτογραφίες-βίντεο)

Στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων- Κατέρρευσε η οροφή (Φωτογραφίες-βίντεο)

Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Παναγία των Παρισίων, σύμφωνα με την πυροσβεστική αλλά και αυτόπτες μάρτυρες. Οι φλόγες κατακαίνε την οροφή της διάσημης εκκλησίας και ξεπετιούνται γύρω από τον τρούλο και τα δύο κωδωνοστάσια, ενώ οι τουρίστες και οι ντόπιοι παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη ενώ εκπρόσωπος του δήμου ανέφερε μέσω του Twitter ότι η περιοχή εκκενώνεται.
Πληροφορίες στα γαλλικά μέσα κάνουν λόγο για κατάρρευση της στέγης του ιστορικού ναού

Ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού υψώνεται από το κτίριο, όπως φαίνεται σε πολλές φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η τεράστια πυρκαγιά ίσως συνδέεται με τις εργασίες συντήρησης που γίνονταν στο κτίριο ενώ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι France 2, η αστυνομία την θεωρεί «ατύχημα».

Η Παναγία των Παρισίων, γνωστή και ως Νοτρ Νταμ ντε Παρί – στη νησίδα Σιτε ιλ ντε λα Σιτέ του ποταμού Σηκουάνα, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας – άρχισε να χτίζεται το 1163 και αποπερατώθηκε περί τα μέσα του 13ου αιώνα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1804 στον Ναό αυτό στέφθηκε Αυτοκράτορας ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης ενώ, με κέντρο δράσης την εκκλησία, ο Βικτόρ Ουγκώ έγραψε το κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με το τίτλο «Η Παναγία των Παρισίων».

Παγκόσμια θλίψη για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων – Τα μηνύματα ηγετών

Τεράστια είναι η πολιτιστική καταστροφή που προκλήθηκε στον διάσημο και ιστορικό καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε αργά το απόγευμα στο εσωτερικό της εκκλησίας, πιθανότατα από τις εργασίες συντήρησης που γινόταν στον ναό.

Από την φωτιά κατέρρευσε όλη η οροφή και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε την εκκλησία – ορόσημο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος του ναού δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχει τυλιχθεί στις φλόγες όλος ο ξύλινος σκελετός, που χρονολογείται από το 19ο αιώνα από τη μία πλευρά και από τον 13ο από την άλλη.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ακύρωσε το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμά του προς το Έθνος, λόγω της «τρομαχτικής πυρκαγιάς» που μαίνεται στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες εξέφρασαν την θλίψη τους για την καταστροφή του μνημείου.

«Η Παναγία των Παρισίων στις φλόγες. Έντονη συγκίνηση για ολόκληρο το έθνος. Οι σκέψεις προς όλους τους καθολικούς και προς όλους τους Γάλλους. Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, εκφράζω τη λύπη μου που βλέπω να καίγεται αυτό το κομμάτι όλων μας» τουίταρε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να «δράσουν γρήγορα». «Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα», είπε με tweet του ο Τραμπ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».

«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο Παρίσι σε αυτές τις στιγμές «θλίψης». «Αποκαρδιωτικές σκηνές από τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, που έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Το Λονδίνο συμπαραστέκεται στη θλίψη με το Παρίσι σήμερα και στη φιλία για πάντα. #NotreDame» έγραψε στο Twitter ο Σαντίκ Καν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: www.kathimerini.gr

Προηγουμενο αρθρο
Διαθεσιμότητα φαρμάκων Κοινωνικού Φαρμακείου Λευκάδας για την τρέχουσα εβδομάδα
Επομενο αρθρο
Ένας Απρίλης φθινοπωρινός...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.