HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΣτο Θόλο για αγριολούλουδα

Στο Θόλο για αγριολούλουδα

Στις ασθενείς παιδικές της μνήμες ο Θόλος ήταν τοποθεσία. Εκεί είχε ο μπάρμπας της τα χωράφια του, ελιές και αμπέλια. Δεν θυμάται να το είχε συσχετίσει τότε με κτίσμα.

DSC_0611

Σήμερα βρέθηκε στο Θόλο -είναι ψηλά πάνω από το χωριό της [τους Πηγαδισάνους]. Μετά από 50 χρόνια, σήμερα, αναζήτησε το Θόλο σαν κτίσμα. Με ένα τηλεφώνημα τον εντόπισε. Ένα πέτρινο θολωτό κτίσμα, όμοιο με τους γνωστούς μας βόλτους που βρίσκονται στο οροπέδιο της Εγκλουβής. Είναι από χρόνια ερειπωμένο και σε αχρηστία. Η παρουσία του έδωσε το όνομα στην περιοχή.

DSC_0697

Όσο το χωριό κατοικούνταν ολόκληρο, εκείνα τα δύσκολα χρόνια της φτώχιας, ο Θόλος προστάτευε το νοικοκύρη από τις ξαφνικές μπόρες. Φύλαγε μέσα της ελιές και τα εργαλεία του.

DSC_0698

Πρέπει να είναι το μοναδικό κτίσμα εκτός του Οροπεδίου. Μεγαλονοικοκύρης ο παλιός ιδιοκτήτης των χωραφιών. Ήταν για την εποχή σπουδαίο συμπλήρωμα του κτήματος. Ο μπάρπμας της τα αγόρασε από τον Μπαλτσα, πατέρα της μεγάλης Ελληνίδας σοπράνο Αγνής Μπάλτσα, όταν πούλησε την περιουσία του στο χωριό και μετακόμισε στην Αθήνα.

Τα χωράφια τριγύρω από το Θόλο είναι στρωμένα κιόλας με το Ανοιξιάτικο χαλί τους. Πανέμορφα αγριολούλουδα κάθε είδους, μέχρι και ορχιδέες.

DSC_0620

Μη φανταστείτε πως ο Θόλος σαν περιοχή είναι απόμερη. Ανοίγει το μάτι σου. Έχεις μπροστά σου όλη σχεδόν την ορεινή Λευκάδα. Ο κάμπος της Καρυάς, το χωριό της Καρυάς, οι Πηγαδισάνοι, το Πινακοχώρι, ο Κάβαλος τα Λαζαράτα είναι μπροστά στα μάτια σου χωρίς να χρειαστεί να στρίψεις το κεφάλι σου.

DSC_0709

Προηγουμενο αρθρο
Παιδικές Αναμνήσεις – Της Σοφίας Κοψιδά – Γαληνού
Επομενο αρθρο
Αγιομαυρίτικα μπάνια

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.