HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣυλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ» ΓΕΡΑΝΙΟΥ 41 – ΑΘΗΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λευκαδίων Αττικής «Η ΑΓΙΑ ΜΑΥΡΑ», συνήλθε εκτάκτως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του εκ Λευκάδος καταγόμενου ΝΑΝΟΥ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗ, και ομόφωνα και ολόψυχα αποφάσισε να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του μεγάλου εκλιπόντος, και να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία του. Η προσφορά του σαν ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη προσφορά του προπάππου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Συλλυπητήρια ανακοίνωση Δημάρχου Λευκάδας

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης έφυγε από τη ζωή ο Νάνος Βαλαωρίτης, μια σπουδαία προσωπικότητα με αναγνωρισμένο έργο στο χώρο των Γραμμάτων. Πολυταξιδεμένος, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, ο δισέγγονος του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό αλλά και μια τεράστια πνευματική κληρονομιά. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας

Χαράλαμπος Δ. Καλός

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΟΜΕΝΟΥ

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Ο Επαγγελματικός & Εμπορικός Σύλλογος Ελλομένου εκφράζει την βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη. Ο Νάνος Βαλαωρίτης ήταν ένας σπουδαίος ποιητής, πεζογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας! Αφήνει πίσω του μια τεράστια κληρονομιά, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΕΡΑΝΙΟΥ 41 – ΑΘΗΝΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αποθανόντος συμπατριώτη μας, Νάνου Βαλαωρίτη. Η προσφορά του σαν ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεωρητικός της λογοτεχνίας, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη προσφορά του προπάππου του, εθνικού μας ποιητή, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Η αξία του επιβραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, που τού απένειμε τιμητικά το 2006 τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μετά από συνεδρίασή του αποφάσισε να παραβρεθεί στην εξόδιο ακολουθία του αείμνηστου συμπατριώτη μας, Νάνου Βαλαωρίτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Στο «Γραμματοκιβώτιον ανεπίδοτων επιστολών»
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας για τον θάνατο του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη

Όταν πεθαίνει ένας ποιητής ο κόσμος μένει άχαρος να μετρά την ασχήμια του. να μετρά και να αναμετράται με τους «λογαριασμούς» της κάθε ασήμαντης μέρας του-προσδοκώντας πάντα τον επόμενο αναστάσιμο της ψυχής του στίχο…
Έτσι πενθούμε τον μεγάλο μας ποιητή, Νάνο Βαλαωρίτη, από δυνατή φύτρα βγαλμένο. Η Ελλάδα κι ο κόσμος πενθούν, καθώς τεράστιο ήταν το ποιητικό και διανοητικό άπλωμα του ποιητή σε όλα τα μεγάλα καταθετήρια ιδεών του κόσμου. και πιότερο ίσως η Λευκάδα, το μικρό νησί του Ιονίου, που εγκιβωτίζει μέσα στους αιώνες την πνευματική κληρονομιά, την ηχηρή ποιητική φωνή της οικογένειας Βαλαωρίτη.
Ο Νάνος Βαλαωρίτης (1921-2019), ο κοσμοπολίτης αλλά βαθύτατα Έλληνας ποιητής, δημογραφική και δημιουργική μετεξέλιξη του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη (1824-1879), θα στεγάσει την ανήσυχη πνευματική του φύση στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Αμερικής, συνομιλητής των μεγάλων δημιουργών των ποιητικών μανιφέστων του εικοστού αιώνα. Ως δυναμικός εκπρόσωπος του υπερρεαλιστικού κινήματος, θα συνδυάζει την ηφαιστειακή ποιητική δημιουργικότητα με τον στοχασμό πάνω σ’αυτήν. Η ισχυρή διανοητικότητά του συναιρεί κινήματα, πρωτοπορίες, εκκεντρικότητες με νόημα, ιδέες ανατρεπτικές που συνεκφέρουν την ποίηση με την κοινωνική αναμόρφωση, σχηματοποιώντας ένα ηθικό μοντέλο «ενόρασης» της πολιτικής και κοινωνικής αναγέννησης και της «εννόησης» του ανθρώπου μέσω της ποίησης. Αυτό προσπάθησε να υλοποιήσει και μέσα στη διευρυνόμενη ολοένα «αποικία» των νεότερων ομοτέχνων, που έγινε ένα είδος πατρίδας για όσους διακονούν την «οχληρή» αποστολή της ποίησης.
Το σύνολο του ποιητικού του έργου, ο δοκιμιακός του λόγος, οι μεταφραστικές του επιλογές, η φωνή των συνεντεύξεών του διαχρονικά, η ίδια η παρουσία του (γενναία και σφριγηλή όπως του δημοτικού τραγουδιού και του ρωμαλέου στίχου τού επικού προγόνου του, ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη) διαπνέονται από την υπερηφάνεια του αδούλωτου ανθρώπου, αρχέτυπο του οποίου είναι, στην κάθε εποχή, ο Ποιητής. Του χρωστάμε, όχι μόνο την αστείρευτη ροή των πολύσημων, σιβυλλικών στίχων του, που όλοι θα πρέπει ν’αρχίσουμε να ψελλίζουμε μέσα στο ευφάνταστο σύμπαν στο οποίο μας ταξιδεύουν, αλλά κάτι ανώτερο ακόμα ή μάλλον σύστοιχο με την ποιότητα της αυθεντικής ποιητικής του ανδρείας: την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας στα χρόνια της επώδυνης τελευταίας κατάκτησης της χώρας μας-που την ονομάσαμε απλώς κρίση, για να αμβλύνουμε ίσως την κατάντια της υπόταξής μας.
Γιατί ο Νάνος Βαλαωρίτης, με την αγέρωχη, αιχμηρή οξύτητα του λόγου του, την τόλμη και την παρρησία του ελεύθερου στοχαστή, με τις ευρηματικές τεχνικές του υπονομευτικού σαρκασμού του, του χιούμορ και της ανελέητης ειρωνείας του, υφασμένης μαστορικά μέσα στους στίχους του, μας πρόσφερε βιωμένο ένα κάτοπτρο αυτοαναγνώρισης, και ταυτόχρονα ένα φρόνημα αντίστασης και μια διαυγή συνείδηση για τα τεκταινόμενα στη διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική πολιτική σκηνή.
Ο ποιητής σίγησε. Αλλά δεν έφυγε. Οι ποιητές έρχονται για να μείνουν. Το ποιητικό, το δοκιμιακό, το κριτικό και μεταφραστικό του έργο –περιουσία κατατεθειμένη με ιδιόχειρη «διαθήκη»-όπως όλων των δημιουργών-, ως ακριβοδίκαιη, κοινή κληρονομιά των πάντων, θα προσφέρει στο εξής «μέρισμα» τόσο σε ευαίσθητους αναγνώστες όσο και στη φιλολογική κοινότητα, που έχει ήδη οικειοποιηθεί μιαν ατέρμονη σπουδή πάνω στο πολυσχιδές και πρωτεϊκό έργο του.
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λευκάδας αφιερώνει αυτό τον πρώτο γενικόλογο υπομνηματισμό στον ποιητή, λόγο οφειλόμενο και παραμυθητικό, όπως συμβαίνει σε κάθε μεγάλη απώλεια. Και θα εγρηγορεί για μια τιμημένη και άξια της ποιητικής και ανθρώπινης διαδρομής του μνήμη, μέσα και έξω από τα σχολεία.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου
Η Πρόεδρος
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά με αφορμή το θάνατο του συγγραφέα και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Ανδρέα Κτενά με αφορμή το θάνατο του συγγραφέα και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη

Με αφορμή την απώλεια του ποιητή και συγγραφέα Νάνου Βαλαωρίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Νάνος Βαλαωρίτης, που με το ποιητικό και συγγραφικό του έργο κόσμησε τα ελληνικά Γράμματα, πλέον δεν είναι κοντά μας και πήγε να συναντήσει στο περιβόλι του Ουρανού τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Σαρτρ και όλους τους σπουδαίους δημιουργούς που συναναστρεφόταν στη θαυμαστή ζωή του.
Δισέγγονος του Λευκαδίτη ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, χαρισματικός και πολυγραφότατος, πνεύμα ανήσυχο και οξυδερκές, που πίστευε σε μια Ελλάδα αυτόφωτη, η οποία μπορεί από μόνη της να χαράξει το μέλλον της.
Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο, όμως το πλούσιο έργο του είναι η σπουδαία κληρονομιά που μας αφήνει!
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.».

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για το θάνατο του ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη

Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για την απώλεια του σπουδαίου ποιητή μας Νάνου Βαλαωρίτη.

Αν και στο όνομά του κουβαλούσε τη βαριά κληρονομία του Λευκαδίτη προπάππου του, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο Νάνος κατόρθωσε να χαράξει τη δική του, ξεχωριστή και ιδιαίτερη διαδρομή και να ζήσει μία ζωή πλήρη, με σπουδαίες διακρίσεις και έχοντας συναναστραφεί μερικούς από τους μεγαλύτερους ποιητές και συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η ακτινοβολία του έργου, του ταλέντου και της προσωπικότητάς του θα μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία της λογοτεχνίας όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλου του κόσμου.

Στους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, όταν έλαβε γνώση για το θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη, μέλους της Εταιρείας, ευπατρίδη Λευκάδιου, μοντέρνου ποιητή, δοκιμιογράφου και πεζογράφου, με πλούσια αξιολογότατη προσφορά στην Ποίηση και τη Λογοτεχνία, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση, στο Γραφείο της Εταιρείας, σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ομόφωνα αποφάσισε:

1.- Να εκφράσει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεταστάντα
2.- Το Διοικητικό Συμβούλιο να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία
3. Να προσφέρει, από τις εκδόσεις της Εταιρείας, ένα αντίτυπο του βιβλίου
ΝΑΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ
Χρονολόγιο- βιβλιογραφία-Ανθολόγιο

( από το 1933 ως το 1999, συγγραφέας ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης)
στα Λύκεια και τις Λυκειακές τάξεις των Σχολείων του νησιού μας, καθώς και στις βιβλιοθήκες, Δημόσια, Χαραμόγλεια, Σφακιωτών και Αγίου Πέτρου, που σ’ αυτό λειτουργούν και

4.- Να δημοσιεύσει το παρόν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο του τόπου μας.

————
Νάνος Βαλαωρίτης (1921-2019)

Η Λευκάδα τιμά τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη

Στις 10 Αυγούστου 1997, ημέρα Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Λυκείου Νυδριού η εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί από την Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και την Κοινότητα Νυδρίου, με σκοπό να τιμηθεί ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης.

Παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Λευκάδος κ. Νικηφόρος, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Σταματέλος, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος.
Στην εκδήλωση αυτή η Εταιρεία Λευκαδικών μελετών προσέφερε το παρακάτω ψήφισμα στον τιμώμενο:

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΥΚΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου
Συνεδρία της 5ης Ιουνίου 1997

Επειδή

Ο Ν Α Ν Ο Σ Β Α Λ Α Ω Ρ Ι Τ Η Σ
ποιητής και διανοούμενος, κάτοχος σπάνιας ελληνικής και ξένης παιδείας, θεραπεύει με ζήλο την ποίηση αλλά και τον πεζό λόγο, διδάσκει την ανθρωπιστική παιδεία ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, συνεχίζει την ποιητική παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας του Λευκάδας, προβάλλει τα ελληνικά γράμματα στην Ευρώπη και την Αμερική,
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει
να τον τιμήσει με ειδική εκδήλωση, να αναγράψει το ψήφισμα αυτό σε χάρτη περγαμηνό, να το επιδώσει στον τιμώμενο την ημέρα της εκδήλωσης και να το δημοσιεύσει στον τιμητικό τόμο.
Αθήνα 11 Αυγούστου 1997

Ο Πρόεδρος            Ο Αντιπρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Χ. Σολδάτος                    Δ. Σκλαβενίτης                 Κ. Κατηφόρης

(Από το βιβλίο Νάνος Βαλαωρίτης, Χρονολόγιο- βιβλιογραφία- Ανθολόγιο
του Δ. Σκλαβενίτη σ.73-74)

Για την αντιγραφή Θ.Μελάς

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Το Δ.Σ του Μ/Φ Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ 1937» εκφράζει την βαθειά του οδύνη για το θάνατο του Νάνου Βαλαωρίτη, σπουδαίου θεωρητικού της λογοτεχνίας, πεζογράφο, ποιητή και δισέγγονο του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη!

Καλό παράδεισο στην αγκαλιά της Μαδουρής!!

Το ΔΣ

Προηγουμενο αρθρο
Οι πέντε κάδοι που έγιναν δυο και τα κόκκινα κολωνάκια
Επομενο αρθρο
Οι «αντικαπιταλιστές» που δεν ξέρουν πώς λειτουργεί ο καπιταλισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.