HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣυνέντευξη του Κώστα Δρακονταειδή στο touristorama.com

Συνέντευξη του Κώστα Δρακονταειδή στο touristorama.com

Το Touristorama βρέθηκε στη Λευκάδα και συνάντησε το νέο δήμαρχο Κώστα Δρακονταειδή και συζήτησε μαζί του εφ’ όλης της ύλης για τον Τουρισμό και την Λευκάδα!

Κύριε Δρακονταειδή, συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Είστε ο νέος δήμαρχος της Λευκάδας. Τι σκέψεις κάνετε, ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το νησί;

Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε. Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω για τον τόπο μου, για τον τόπο μας! Το όραμα που έχουμε για την Λευκάδα μοιάζει με ταξίδι. Υπάρχει πορεία, διαδρομή! Η Λευκάδα πρέπει να γίνει προορισμός και πόλος έλξης των τουριστών. Ο μαζικός τουρισμός είναι χρήσιμος για τον τόπο μας. Εμείς προτείνουμε αλλαγές, αλλά η υπευθυνότητα των αλλαγών αυτών δεν υφίσταται μόνο στο δικό μας πεδίο εργασιών, αλλά είναι συνιστώσα πολλών παραγόντων.
Ας ξεκινήσω όμως να σας αναλύω τον τρόπο σκέψης μου με επιχειρήματα.

Ο τύπος της ανάπτυξης που εμείς θέλουμε είναι η βιώσιμη ανάπτυξη. Τι σημαίνει όμως βιώσιμη ανάπτυξη; Eίναι μία ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες αυτής της γενιάς χωρίς φυσικά να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Τουρισμός και Λευκάδα. Πείτε μας δυο λόγια…

Η λογική μας, για να σας αναλύσω το θέμα, στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα. Ξεκινάμε με τη θεωρία ότι το νησί μας έχει ως αιχμή του δόρατος τον τουρισμό και με αυτόν θα πρέπει να πορευτούμε, χωρίς να εγκαταλείψουμε τον πρωτογενή τομέα. O πολιτισμός και οι παραδόσεις θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με το ζήτημα του τουρισμού. Αυτό που σας λέω τώρα, αποτελεί σημείο αναφοράς! Είναι σημείο -αν μου επιτρέπεται ο όρος- ΚΛΕΙΔΙ! Με αυτόν το τρόπο θεωρούμε πως θα πετύχουμε το στόχο μας. Ποιος είναι αυτός; Να κάνουμε τη Λευκάδα τόπο προορισμού, σε συνδυασμό πάντα με το φυσικό αλλά και το πολιτισμικό του περιβάλλον και υπόβαθρο. Άλλωστε, δεν μπορείς να μιλάς για ανάπτυξη τουρισμού και να μην έχεις ως στοιχείο της πολιτικής σου την προστασία της πολιτιστικής σου κληρονομιάς. Θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Στην Λευκάδα υφίσταται μία σειρά αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι δεν έχουν αναδειχθεί ακόμα, δυστυχώς. Αποτέλεσμα αυτού; O τουρίστας έρχεται στη Λευκάδα και αυτή την πολιτιστική κληρονομιά δεν την γνωρίζει, δεν την επισκέπτεται!

Θέλω να σας θυμίσω πως ο Δέλφερ κάποτε διατύπωσε τη θεωρία πως στην Λευκάδα βρίσκεται η Αρχαία Ιθάκη. Μία αρκετά τεκμηριωμένη θεωρία. Προσπάθειες προβολής αυτού του στοιχείου του νησιού έχουν γίνει. Όμως δεν είναι αρκετές ώστε να αναδειχθεί αυτό το στοιχείο ως ένα στοιχείο συγκριτικού πλεονεκτήματος για να φθάσει στο νησί και ένα κομμάτι εξειδικευμένου πληθυσμού που δένει με το συγκεκριμένο πολιτισμικό κομμάτι.

Επίσης, ένα βασικό στοιχείο προβολής είναι και τα μοναδικά σε κάλλος μοναστήρια. Είναι υπέροχα από άποψη αισθητικής αλλά και αρχιτεκτονικής. Όμως κι εδώ κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι δυσκολίες προβολής.

Δεν ξεχνάμε όμως σε καμία περίπτωση πως η Λευκάδα είναι κομμάτι του Ιόνιου πολιτισμού ο οποίος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Αυτό το στοιχείο είναι ένα επιπλέον στοιχείο που πρέπει να αναδείξουμε. Βεβαίως και εδώ έχουν πραγματωθεί κάποιες προσπάθειες, αλλά χρειάζονται ακόμα περισσότερες.

Θα σας εξηγήσω την σκέψη μου με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Αρχές Ιουλίου έχουμε ένα συμπόσιο που αφορά τον Λευκάδιο Χέρν, τον Εθνικό ποιητή της Ιαπωνίας, ο οποίος γεννήθηκε στη Λευκάδα και έχει ιδιαίτερη σχέση με το νησί. Σκοπός της γιορτής είναι να ανάδειξη του. Θα δημιουργηθεί το Μουσείο του. Θα γίνουν μία σειρά από εκδηλώσεις που ουσιαστικά θα προβάλλουν τον πολιτισμό της Ιαπωνίας. Όλα αυτά πραγματώνονται υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ιαπωνίας.Δείτε, λοιπόν, πως όλες αυτές οι κινήσεις δένουν με το κομμάτι του τουρισμού.

Υπάρχει ένα αίτημα από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να ιδρυθεί στη Λευκάδα έδρα Ασιατικών σπουδών.Το θέμα του Λευκάδιου Χέλμ σε συνδυασμό με το αίτημα του Ιόνιου Πανεπιστημίου δείτε πως βοηθά στο άνοιγμα άλλων αγορών και στην άφιξη ανθρώπων που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα αντικείμενα.

Όλη αυτή η ήπια ανάπτυξη, όπως εμείς την αναφέρουμε και την αντιλαμβανόμαστε, που θα είναι δεμένη με την προστασία του περιβάλλοντος, με την παράδοση και τον πολιτισμό, το οποίο φαινομενικά είναι ένα πακέτο ιδανικό, αντιμετωπίζει πολλά και ουσιαστικά εμπόδια.Γιατί; Aυτή τη στιγμή χωροταξικός σχεδιασμός στην Λευκάδα δεν υπάρχει.Χρήσεις γης δεν έχουν καθοριστεί.Δεν γνωρίζουμε πού κάνουμε τουριστική ανάπτυξη, πού ακριβώς θέλουμε να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία, πού επιθυμούμε να κάνουμε αγροτική παραγωγή ή οτιδήποτε άλλο.

Για να μην φανώ υπερβολικός τα συγκεκριμένα ζητήματα αφορούν ολόκληρη την Ελλάδα. Ευθύνη φέρουν σαφώς οι κυβερνήσεις που κυβερνούν τη χώρα μας αλλά και οι “τοπικές” κυβερνήσεις. Αν θέλουμε να αναπτύξουμε όλα αυτά τα κομμάτια θα πρέπει να δούμε και αυτές τις δράσεις.Δεν μπορούμε να εκφράζουμε καμία άποψη πάνω στο θέμα χωρίς χωροταξικούς σχεδιασμούς.

Γιατί ο τουρίστας θα πρέπει να επιλέξει αυτή τη χρονιά τη Λευκάδα για τις διακοπές του;

Δεν θα αναφέρω τα κοινότυπα που ακούγονται σε αντίστοιχες ερωτήσεις. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη χώρα. Αν θα πρέπει όμως να αναφερθώ στον τόπο μου, θα ήθελα να σας πω πως η Λευκάδα δεν έχει να προσφέρει μόνο τον ήλιο, τη θάλασσα, τις υπέροχες παραλίες, το φυσικό περιβάλλον, το πράσινο, την ελιά, το αμπέλι, το δάσος. Έχει να προσφέρει άλλα πράγματα, άλλες ομορφιές, στις οποίες φέρουμε και εμείς ευθύνη που δεν έχουν αναδειχθεί. Για παράδειγμα:προτείνουμε χωρίς φόβο το μοντέλο του εναλλακτικού τουρισμού. Έχουμε πανέμορφα μονοπάτια τα οποία προσφέρονται για περίπατο και μάλιστα και από άποψη μορφολογίας.Δεν έχουμε αξιοποιήσει, επίσης, το θαλάσσιο τουρισμό μας.Όπως το kite surfing.Έχουμε μία παραλία, την παραλία των Μύλων του Αγίου Ιωάννη που προσφέρεται για τέτοιου είδους αθλήματα.Δυστυχώς όμως αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα.Όλα αυτά συνιστούν ένα όμορφο πακέτο ώστε κάποιος ο οποίος δεν έχει επισκεφτεί τη Λευκάδα, να μπει στον πειρασμό να τη γνωρίσει.

Τον τελευταίο καιρό στο Διεθνή Τύπο αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στο Ρώσο Κροίσο Ριμπολόβλεφ, ο οποίος, με την αγορά του Σκορπιού, τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Πώς σκέφτεστε να αξιοποιήσετε το ενδιαφέρον που έδειξε για το νησί της Λευκάδας;

Εμείς, με κάθε τρόπο θέλουμε να αξιοποιήσουμε τον τουρισμό και την ανάπτυξη του τόπου μας.Βεβαίως και δεχόμαστε ή θα δεχτούμε μελλοντική αρωγή του και μάλιστα από τη στιγμή που τραβά το γεγονός τα φώτα της δημοσιότητας, μας τιμά ακόμα πιο πολύ.Γιατί; H Λευκάδα γίνεται ευρέως γνωστή. Φυσικά θα αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο την περίπτωση του νέου ιδιοκτήτη του Σκορπιού σαν μία περίπτωση ενός πολίτη με όρους ισοτιμίας και από τη μεριά μας αλλά και από τη μεριά του, δημιουργώντας επαφές εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

Η Λευκάδα φημίζεται για τη μοναδική ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων της. Θα ακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένη πολιτική- στρατηγική προβολής τους;

Όπως ήδη ανέφερα, το ζήτημα του πρωτογενή τομέα το βλέπουμε δεμένο και με το ζήτημα του τουρισμού.Ο επόμενος στόχος μας είναι η αξιοποίηση των προϊόντων αυτών τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη γαστρονομική ποιότητα. Μην ξεχνάμε την παρουσία του γαστρονομικού τουρισμού που είναι σημαντικότατη.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχα μία συνάντηση με την πανελλήνια ένωση ξενοδόχων με θέμα το συγκεκριμένο κομμάτι του γαστρονομικού πολιτισμού. Μάλιστα να σας πω, πως υπάρχει και μία πρωτοβουλία του επιμελητηρίου της Λευκάδας στην κατεύθυνση αυτή. Εμείς όλα αυτά τα στοιχεία θέλουμε να τα ενισχύσουμε, θεωρώντας πως έτσι βοηθάμε το κομμάτι της ανάπτυξης το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον τουρισμό.

Τις μέρες που βρίσκομαι στο νησί άκουσα πολλούς επιχειρηματίες του τουρισμού να ζητούν τη δημιουργία μαρίνων και την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού προσδοκώντας την προσέλευση τουριστών με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική;

Aυτή τη στιγμή λειτουργεί στο νησί μία μαρίνα από την οποία ο δήμος της Λευκάδας επιβιώνει οικονομικά με βάση το ενοίκιο που εισπράττει. Αν έμενε μόνο στα έσοδα που εισπράττει από το Κράτος και που έχουν μειωθεί στο 27% απ’ αυτά που έπαιρνε το 2010, θα είχε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.Με λίγα λόγια; Δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Βεβαίως και οι μαρίνες είναι ένα στοιχείο που βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου.Έχει μεγάλη σημασία όμως να εντοπίσουμε το πού και πώς, τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο θα διαχειριστούμε την υπόθεση.

Θα σας περιγράψω τη σκέψη μου με ένα παράδειγμα.Η Λευκάδα έχει αρκετά “λιμάνια”.Κάποια είναι αλιευτικά καταφύγια.Ας τα ονομάσουμε όμως και αυτά λιμάνια στη γενικότερη εικόνα τους,παρόλο που δεν έχουν τις υποδομές.Ο Ιστιοπλοϊκός τουρισμός είναι ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι του τουρισμού της Λευκάδας.Σαφώς και υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν μαρίνες. Πρέπει να δούμε όμως και να κατανείμουμε με ένα τέτοιο τρόπο αυτό το σχεδιασμό, που εμείς ,επαναλαμβάνω, μπορούμε να συμβάλλουμε όχι να λύσουμε – με λίγα λόγια δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει μαρίνες- σε μέρη που πραγματικά έχει ανάγκη ο τόπος,λαμβάνοντας υπόψη και ζητήματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα και με το περιβάλλον. Για παράδειγμα: Υπάρχει ένας υπέροχος κόλπος, αυτός του Βλυχού.Εκεί θα μπορούσε θαυμάσια να δημιουργηθεί μια μαρίνα.
Επίσης, γίνεται το έργο του λιμανιούστη Βασιλική, το οποίο είναι ένα μεγάλο έργο, που επίσης βοηθά στην ανάπτυξη του ιστιοπλοϊκού τουρισμού!

Το Νυδρί ήταν το πρώτο σημείο που αναπτύχθηκε ο τουρισμός στη Λευκάδα, σήμερα προσπαθεί να ανανεώσει σημαντικά την εικόνα του σε θέματα υποδομής όπως parkingπεζόδρομοι κ.α. Μιλήστε μας λίγο και γι’αυτή σας την προσπάθεια.

Πράγματι, το Νυδρί υπήρξε η ναυαρχίδα του τουρισμού στη Λευκάδα για πολλούς λόγους, που για να μην σπαταλήσουμε χρόνο, δεν μπορώ να αναλύσω. Το τελευταίο διάστημα έχει χάσει την αίγλη του και οι αιτίες είναι πολλές. Θέλω να είμαι σαφής.Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.Το πιο σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το χωροταξικό σχέδιο του Νυδρίου. Αυτή τη στιγμή είναι ένας – δύο παράλληλοι δρόμοι, ο παραλιακός, η κεντρική αγορά και ο περιφερειακός. Στην ουσία έχουμε ένα κεντρικό δρόμο μακρύ, χωρίς να έχουμε κάθετους δρόμους! Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Φυσικά το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το ζήτημα του σχεδίου.Υπάρχουν όμως και άλλα. Θέλω να αναφέρω και μία πτυχή που τη θέσαμε προεκλογικά. Σίγουρα υπήρξαν ευθύνες από τους τοπικούς άρχοντες για τον τρόπο ανάπτυξης του Νυδρίου. Δηλαδή “φτιάχνω δωμάτια και δεν εξετάζω τη λογική με την οποία δημιουργώ τα συγκεκριμένα δωμάτια”. Μία κάκιστη λογική!

Λυπάμαι, γιατί η περιοχή εκπέμπει μία ιδιαίτερη ομορφιά, ένα πανέμορφο τοπίο. Αυτή τη στιγμή, λόγω του τρόπου λειτουργίας με τον οποίο φτιάχτηκε, χτίστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο, αν δεν κάνουμε προσπάθεια να αλλάξει, δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το τουριστικό μέλλον του Νυδρίου. Φυσικά θα συνεχίσει να έχει τουρισμό.Σημαντική αξία όμως έχει το τι ακριβώς επιδιώκουμε.Επιδιώκουμε να έχει τουρισμό ενοικιαζόμενων δωματίων των 10-12 ευρώ; Εμείς στο μυαλό μας δεν λειτουργούμε έχοντας τη συγκεκριμένη λογική.

Ο Δήμος πρέπει να κάνει μια σειρά από επεμβάσεις με συγκεκριμένες υποδομές, όπως σχέδιο πόλης, κεντρική αγορά, παραλιακός άξονας. Ήδη είμαστε κοντά στη λειτουργία βιολογικού καθαρισμού! Όλα αυτά θα πρέπει να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά πιο σπουδαίο ρόλο θα πρέπει να διαδραματίσουν οι πολίτες.Να καταλάβουν, να αντιληφθούν και κυρίως εκείνοι που ασχολούνται με τον τουρισμό, ότι πρέπει να μπει μία τάξη στον τόπο. Η λογική του κέρδους με λίγα λόγια και επιτρέψτε μου τον όρο “να τα οικονομήσω χοντρά” έφερε τον τόπο πίσω!

Μας ενδιαφέρει φυσικά, να κερδίσει ο επιχειρηματίας, ο πολίτης, αλλά θα πρέπει να μπει και μία τάξη. Αυτό που λέω δεν αφορά μόνο το Νυδρί αλλά ολόκληρη τη Λευκάδα!

Με βάση αυτή τη λογική σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις.Ξεκινώντας με εκείνες που έχουν το μικρότερο κόστος.Έχοντας γνώμονα το διάλογο με τους κατοίκους, αλλά όπου χρειαστεί και την αποφασιστικότητα.

Το touristorama κλείνει 15 χρόνια στον Ελληνικό τουρισμό. Θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους 5.000.000 επισκέπτες του site μας.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ να τα χιλιάσετε, γιατί ο καθένας στο δικό του τομέα βοηθά τον τόπο και εσείς κατ’ επέκτασιν τη Λευκάδα.Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω στους 5.000.000 επισκέπτες αφορά την πατρίδα μας, την Ελλάδα.Να έρθουν και να γνωρίσουν αυτό τον τόπο, την ιστορία του αλλά και την ομορφιά του! Μέσα σε αυτή τη λογική να έρθουν να επισκεφτούν και τη Λευκάδα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όλους μας!

Προηγουμενο αρθρο
Ένα βίντεο για τη Λευκάδα και τις ομορφιές της
Επομενο αρθρο
Επιστολή που είχε σταλεί προς το Υπ. Υγείας για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.