HomeΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣφακιώτες Λευκάδας. «Το Λίνκο της Καρδιάς μας»

Σφακιώτες Λευκάδας. «Το Λίνκο της Καρδιάς μας»

100Κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο του Θοδωρή Γεωργάκη: Σφακιώτες Λευκάδας. «Το Λίνκο της Καρδιάς μας».

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο θοδωρής Γεωργάκης Γεννήθηκε στο Πινακοχώρι Σφακιωτών Λευκάδος το 1954. Φοίτησε στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή και Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επαγγελματικά έκανε καριέρα σαν τραπεζικό στέλεχος σε μεγάλα καταστήματα των Αθηνών, ενώ επί εξαετία χρημάτισε Διευθυντής σε τραπεζικό κατάστημα της Λευκάδας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ασχολήθηκε με την αθλητική δημοσιογραφία, σε αθηναϊκές εφημερίδες, κυρίως στα θέματα της ιστορικής ομάδας της ΑΕΚ.

Στην Λευκάδα, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, παρουσίασε εκπομπή για πολιτιστικά, ιστορικά και λαογραφικά θέματα του νησιού της Λευκάδας, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε ηλεκτρονικές εφημερίδες. Προσωπική του δημιουργία είναι το CD «Μουσικό Σεργιάνι στην Λευκάδα» με σπάνια Λευκαδίτικα τραγούδια του παρελθόντος.

τελικό!-page-001

Έγραψαν για το βιβλίο

Για να γράψει κανείς την ιστορία ενός τόπου και των κατοίκων του, χρειάζεται θέληση, βιωματική αντίληψη προσώπων και πραγμάτων, μεράκι, και αγάπη για τον τόπο του, τεταμένες κεραίες σε κάθε στιγμή της ζωής του, αλλά και σκληρή δουλειά χρόνων.

Ο Θοδωρής Γεωργάκης, συγκεντρώνοντας όλες τις ανωτέρω αρετές κατόρθωσε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του. Ζει και βιώνει την κάθε στιγμή του, αφότου απέκτησε συνείδηση του κόσμου, στο Πινακοχώρι Σφακιωτών Λευκάδος, και περνά στον σκληρό δίσκο της μνήμης του, σχεδόν τα πάντα, που αφορούν την ζωή, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, την παράδοση αυτού του μικρού λίκνου, παιδιόθεν. Γι’ αυτό, αυτή η βιωματική του καταγραφή της ιστορίας, της παράδοσης, των ηθών και εθίμων, των παιγνιδιών, των τοπωνυμίων, που πραγματοποιεί με τούτο το πόνημά του, έχει ιδιαίτερη αξία και εγκυρότητα, αφού είναι ο μοναδικός που γράφει για τους Σφακιώτες, ζώντας στους Σφακιώτες το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του και έχοντας ως εκ τούτου, βιωματική και άμεση αντίληψη των πάντων, που πραγματεύεται σ’ αυτό το έργο του. Από μαθητής ακόμη, νοιώθει μέσα του την ανάγκη να ψάξει για τις ρίζες του, το λίκνο της καρδιάς του, τους Σφακιώτες Λευκάδος.

τελικό!-page-478

Τον θέλγει ή ιδέα πως είναι Σφακιανός -Λευκαδίτης, ριζωμένος από αιώνων σ’ αυτόν τον ιερό χώρο των Σφακιωτών, με τις τέσσερεις εξεγέρσεις, πως είναι απόγονος Κρητών.

Αντιστέκεται σθεναρά στην νεοδημιουργηθείσα άποψη, που έπλασαν και επικαλούνται κάποιοι, ότι οι Σφακισάνοι, επαιρόμενοι για τους τέσσερεις ηρωικούς τους Ξεσηκωμούς, αναζήτησαν, «δήθεν, σημείο αναφοράς και σύνδεσης με το ανυπότακτο φρόνημα των Σφακιανών της Κρήτης.

Όμως, η λεβεντιά, η παλικαριά, η αγάπη για την πατρίδα, το ανυπότακτο φρόνημα ενός λαού δεν οικοδομούνται με θεωρίες «δήθεν», αλλά κληρονομούνται. Τόχουν στο αίμα τους οι Σφακισάνοι-Σφακιανοί της Λευκάδος, οι οποίοι το απόδειξαν έμπρακτα, όχι μόνο κατά το απώτερο παρελθόν, πραγματοποιώντας εξεγέρσεις κατά των κατακτητών Φράγκων, Ενετών και Άγγλων, που πέρασαν απ’ αυτόν τον τόπο, αλλά και κατά το πρόσφατο παρελθόν.

τελικό!-page-485 (1)

Το μαρτυρούν οι νεκροί Σφακισάνοι, οι ανάπηροι, οι «επ’ ανδραγαθεία επί του πεδίου της μάχης» τιμηθέντες, ανάμεσα στους τόσους άλλους λαμπρούς Έλληνες τόσο κατά την Μικρασιατική Εκστρατεία, όσο και κατά τον πόλεμο τοι 1940/41. Στην κατοχή, με την μέγιστη, σε παγκόσμιο επίπεδο, ηρωική πράξη, την υποστολή και υφαρπαγή της γερμανικής πολεμικής σημαίας από την Ακρόπολη, από δυο νεαρούς αγωνιστές, ένας των οποίων ήταν ο σεμνός πατριώτης Απόστολος (Λάκης) Σάντας, ο οποίος, ναι μεν κατάγεται απ’ τους όμορους Πηγαδισάνους, όμως. όπως αποκαλύπτει ο συγγραφέας, και οι Σανταίοι των Πηγαδισάνων είναι απόγονοι των Δημουλά και Νικολέτου Σάντα. απ’ τα Κοντράτα. Ο δεύτερος, μάλιστα, υπήρξε αγωνιστής του 1821, παίρνοντας μέρος στη μάχη της Άμφισσας και του Πέτα.

Το απέδειξε, μερικούς χρόνους αργότερα, το 1970, ο φοιτητής Κώστας Γεωργάκης, που ναι μεν γεννήθηκε στην Κέρκυρα, όμως με καταγωγή απ’ το Πινακοχώρι, εγγονός του Αναγνώστη Γεωργάκη, με την ηρωική του αυτοπυρπόληση στην Ιταλία, υπέρ της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

τελικό!-page-491

Μέσα στις 501 περίπου σελίδες του βιωματικού αυτού έργου ζωής του, που διαβάζεται αχόρταγα, απ’ την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα αφήνοντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με μια καταπληκτική βιβλιογραφία πενήντα περίπου πηγών, ο Θοδωρής Γεωργάκης, που το ονομάζει «Σφωκιώτες Λευκάδος. Το Λίκνο της Καρδιάς μας», με τα πολύτιμα στοιχεία που παρουσιάζει, αποδεικνύει τη συνέχεια της ροής του αίματος από τους Σφακιώτες της Κρήτης, διότι Σφακιώτες λέγονταν και οι Σφακιανοί μέχρι το 1900, όπως αποδεικνύει με αμάχητα στοιχεία, στους Σφακιώτες της Λευκάδος. Επίσης τα ήθη και τα έθιμα, τα τοπωνύμια, οι γιορτές, η γλώσσα, η παράδοση, ή ιστορία…

Είναι πολύτιμα στοιχεία, που ο συγγραφέας, με κόπο πολύ, με στοργή και αγάπη συνέλλεξε και τα παρουσιάζει. Είναι ένα έργο πολύτιμο, με Πανελλήνια εμβέλεια, ειδικότερα για όλους εμάς, με την Σφακισάνικη καταγωγή, που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε μακριά απ’ την Λευκάδα. Η πραγματική του αξία θα φανεί ύστερα από πολλά – πολλά χρόνια. όταν εμείς δεν θα υπάρχουμε πλέον… όταν οι απόγονοι μας, στα πέρατα της οικουμένης, θα το διαβάζουν και θα ταξιδεύουν νοερά στο μικρό αυτό Λίκνο της Καρδιάς όλων μας, τελικά. Στους Σφακιώτες Λευκάδος.

Και ας μην ξεχνούμε πως, για την Εθνική υπόσταση ενός λαού, το παρελθόν, η ιστορία του, η παράδοσή του, τα ήθη και έθιμα. η θρησκεία του, η ντοπιολαλιά του, όλα αυτά αθροιστικά τροφοδοτούν το παρόν και προοιωνίζουν το μέλλον.

Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2014
Σπυρίδων Αποστόλου Γεωργάκης
Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου
Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Κατεβάστε το βιβλίο κάνοντας [κλικ εδώ]

Προηγουμενο αρθρο
Μαρία Βουκελάτου η δυναμική «συνεταιρίστρια»
Επομενο αρθρο
Τηγανίτες: Ένα ταπεινό γλύκισμα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.