HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις μαιών στο νοσοκομείο Λευκάδας

Σύλλογος εργαζομένων Νοσοκομείου: Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις μαιών στο νοσοκομείο Λευκάδας

Θέμα : «Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρές ελλείψεις μαιών και υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο Λευκάδας».

Εδώ και τρία χρόνια με την πρόσληψη των δύο επικουρικών γυναικολόγων και την επαναλειτουργία της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής αυξήθηκαν κατακόρυφα τα μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά που προσέρχονται στο νοσοκομείο και νοσηλεύονται στη κλινική. Ιδιαίτερα μετά την μετεγκατάστασή μας, πέρσι την άνοιξη, στο νέο κτίριο του νοσοκομείου οι ανάγκες σε προσωπικό αυξήθηκαν δραματικά.
Οι μαίες του νοσοκομείου καλύπτουν καθημερινά τις ανάγκες του μαιευτικού-γυναικολογικού ιατρείου που στεγάζεται στα τακτικά ιατρεία στο ισόγειο του νοσοκομείου, της κλινικής στο δεύτερο όροφο και του χειρουργικού μαιευτηρίου στον πρώτο όροφο. Καλύπτουν δηλαδή τρία διαφορετικά τμήματα του νοσοκομείου και σε τρεις διαφορετικούς ορόφους.

Οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από τρεις βάρδιες. Στην πρωινή βάρδια εργάζονται συνήθως τρεις και στην καλύτερη περίπτωση τέσσερις μαίες (η μία είναι η προϊσταμένη) και στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, μία μόνο μαία. Οι βάρδιες αυτές καλύπτονται με 7 μόνιμες και 2 επικουρικές μαίες που προσλήφθηκαν με την τελευταία προκήρυξη λόγω της πανδημίας του covid 19.
Πάρα πολλές φορές, στην απογευματινή και βραδινή βάρδια, όπου δουλεύει μόνο μια μαία, λόγω των έκτακτων αναγκών που προκύπτουν πολύ συχνά μέσα στο μήνα, όπως τοκετοί και άλλα μαιευτικά-γυναικολογικά περιστατικά, οι μαίες καλούνται από το σπίτι, όποια βρεθεί στο τηλέφωνο, να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Η κατάσταση έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο, λόγω της μεγάλης έλλειψης αναισθησιολόγων και των αναμονών για χειρουργικές επεμβάσεις μιας και για τρεις μήνες λόγω του 1ου κύματος της πανδημίας δεν πραγματοποιούνταν χειρουργεία. Αποτέλεσμα αυτού είναι, να μην μπορεί να υπάρξει σταθερός προγραμματισμός στα μαιευτικά-γυναικολογικά χειρουργεία, όπως και στα υπόλοιπα χειρουργεία (χειρουργικά, ορθοπεδικά), παρά την αυταπάρνηση των συναδέλφων μας γιατρών που χειρουργούν ακόμη και στην εφημερία για να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των χειρουργείων. Η έλλειψη αναισθησιολόγων δυσχεραίνει τη λειτουργία κλινικών και τμημάτων που εμπλέκονται στη διενέργεια των χειρουργείων.
Οι συναδέλφισσες τα τελευταία τρία χρόνια , μπροστά στην αναγκαιότητα ομαλής λειτουργίας του νοσοκομείου και της κλινικής αλλά και προσφοράς τους στο συνάνθρωπο, έδωσαν και δίνουν το καλύτερο εαυτό τους δουλεύοντας και πέρα από το ωράριό τους, αλλά η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η υπηρεσία τους χρωστάει όλη την άδεια του 2019 και του 2020 και όπως γνωρίζεται, η άδεια αποτελεί δικαίωμα του εργαζόμενου ως χρόνου ξεκούρασης για την αναπλήρωση της εργατικής του δύναμης, που καταπονείται αφάνταστα σε ένα χώρο επικίνδυνο και ανθυγιεινό, όπως είναι το νοσοκομείο.
Και φυσικά δεν αποτελεί λύση η ετοιμότητα από το σπίτι όπως προτάθηκε από τη Διοίκηση , που πέρα από το γεγονός ότι δεν προβλέπεται από καμιά νομοθεσία, συγκαλύπτει και δεν λύνει το πρόβλημα.
Χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη τουλάχιστον τεσσάρων μόνιμων μαιών για να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης μαιευτικού προσωπικού.

Είναι τόσο μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στο νοσοκομείο ώστε σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα του νοσοκομείου, παραμένουν ακάλυπτες 212 θέσεις από τις 376 δηλαδή πάνω από το 56% των οργανικών θέσεων και στο ιατρικό προσωπικό 51 θέσεις από τις 70, δηλαδή πάνω από το 73% των οργανικών θέσεων.

ΖΗΤAΜΕ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε:
Να προσληφθούν άμεσα τέσσερις μόνιμες μαίες για να καλυφθούν οι ανάγκες τις μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής.
Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και των κλάδων για να μπορεί να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο όλες τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και των επισκεπτών, τακτικές και έκτακτες.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                             Η Γ. Γραμματέας

Βεργίνης Χρήστος                          Κρικώνη Λαμπρινή

Προηγουμενο αρθρο
Τέσσερα συνεργεία ελέγχου των μέτρων για τον Κορωνοϊό στην Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Εγκρίθηκαν 31 νέες προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.