HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας: Ανακοίνωση για την απόφαση του ΣτΕ

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λευκάδας: Ανακοίνωση για την απόφαση του ΣτΕ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

Η ΔΙΚΑΙΟΣYΝΗ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣIΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡIΑΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Η ΕΛΠΙΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Η επίθεση της μεγαλοεργοδοσία σε βάρος των δικαιωμάτων και της ζωής των εργαζομένων δεν έχει τελειωμό. Την Τρίτη 8/1/2019, το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε, κατά οριακή πλειοψηφία, συνταγματική την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ανατρέποντας έτσι την προ διετίας απόφαση της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου, που είχε κρίνει αντισυνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Η απόφαση αυτή δίνει επιπλέον «όπλα» στους επιχειρηματικούς ομίλους του λιανεμπορίου να κλιμακώσουν την επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους, ενώ από την εφαρμογή του μέτρου θα σφίξει περισσότερο η θηλιά και στο λαιμό των αυτοαπασχολούμενων μικροεπαγγελματιών στον κλάδο του εμπορίου αλλά και αλλού.

Και αυτή η απόφαση εντάσσεται στην προσπάθεια διεύρυνσης-περαιτέρω ελαστικοποίησης των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να γίνονται όλο και πιο «φτηνοί» οι εργαζόμενοι. «Δικαιώνει» παράλληλα, τους πόθους πολλών ετών των μονοπωλιακών ομίλων του χώρου, καθώς και τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και που την βρόμικη δουλειά ολοκληρώνει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Θυμίζουμε επίσης και την πρόσφατη απόφαση της Περιφερειακής Αρχής Ιονίων Νήσων των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ για επέκταση των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων τουριστικού ενδιαφέροντος μέχρι στις 12 τα μεσάνυχτα η οποία εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο και στην εξυπηρέτηση των ίδιων συμφερόντων. Μάλιστα, ερμηνεύοντας την απόφαση της Περιφέρειας μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τουριστικού ενδιαφέροντος οποιοδήποτε κατάστημα αρκεί να έβαζε οποιοδήποτε «καλοκαιρινό» προϊόν όπως πχ. μια σειρά αντιηλιακών!

Η παραπάνω εξέλιξη δεν αποτελεί όμως ελληνικό φαινόμενο. Είναι κατεύθυνση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχει περάσει καιρός που η φασιστική κυβέρνηση της Αυστρίας κατήργησε το οκτάωρο και καθιέρωσε την δωδεκάωρη εργασία. Στην Ουγγαρία, επίσης, η φασιστική κυβέρνηση της χώρας με τον «νόμο των σκλάβων» αυξάνει τις ώρες υπερωρίας από 250 σε 400 το χρόνο δίνοντας μάλιστα το δικαίωμα στους εργοδότες να τις εξοφλούν ακόμα και τρία χρόνια μετά!

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ.λπ. Λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη την ανάγκη των ντόπιων μεγαλοεργοδοτών αλλά και μεγαλοεργοδοτών του εξωτερικού για αύξηση των κερδών τους «στύβοντας» ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους.

Φαίνεται ξεκάθαρα για άλλη μία φορά και από αυτήν την απόφαση, ότι η δικαιοσύνη όχι μόνο ανεξάρτητη δεν είναι αλλά, αντίθετα, είναι βαθιά ταξική, ότι είναι στην υπηρεσία των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η ίδια που δεν έχει βγάλει ακόμα απόφαση για την φασιστική-εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής παρ’ ότι πια τα στοιχεία περισσεύουν και τα ίδια τα μέλη της ομολογούν ότι είναι εγκληματίες. Είναι η ίδια που βγάζει σχεδόν όλες τις απεργίες των εργαζομένων, που παλεύουν για την ίδια τους την ζωή, παράνομες, ενώ καταδικάζει αγωνιστές που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης του λαού μας. Είναι η ίδια που δεν «βγάζει τσιμουδιά» για τα εκατοντάδες εργοδοτικά εγκλήματα (εργατικά ατυχήματα τα λένε στην γλώσσα τους για να αποποιηθούν τα αφεντικά τις ευθύνες τους). Είναι η ίδια που «βγάζει στο σφυρί» στο «άψε-σβήσε» τα σπίτια των φτωχών οικογενειών και «τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί» όσους βιοπαλαιστές αντιστέκονται στην προοπτική να μείνει στο δρόμο η οικογένειά τους. Είναι η ίδια που δεν βλέπει τι γίνεται μέσα στους εργασιακούς χώρους και το ξεσάλωμα των μεγαλοεργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων. Όλα για τα κέρδη των μεγάλων αφεντικών!

Και αυτή η απόφαση δείχνει ξεκάθαρα ότι η «μεταμνημονιακή κανονικότητα» βλάπτει σοβαρά τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το ίδιο με τα μνημόνια!

Αν νομίζουν όμως ότι με τέτοια τερτίπια, με την καταστολή και την τρομοκρατία θα εμποδίσουν την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζόμενων είναι βαθειά νυχτωμένοι!

Καλούμε τους συναδέλφους να μην έχουν καμία εμπιστοσύνη στο κράτος, στην δικαιοσύνη και στους άλλους θεσμούς που υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων αφεντικών.

Ο μόνος δρόμος και η μοναδική μας ελπίδα βρίσκεται στην πάλη μας με ταξικό προσανατολισμό, στην συσπείρωση στο Σωματείο μας, σε συμμαχία με αυτοαπασχολούμενους-ΕΒΕ και φτωχούς αγρότες, για ανάκτηση απωλειών και για να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας!

ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ!
ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ!

Προηγουμενο αρθρο
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/ βαθμιας Λευκάδας: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου
Επομενο αρθρο
Παραδοσιακή βραδιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.