HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤέτοιες λύσεις μόνο νοσηροί εγκέφαλοι μπορούν να σκαρφίζονται

Τέτοιες λύσεις μόνο νοσηροί εγκέφαλοι μπορούν να σκαρφίζονται

Ήταν σε όλους μας γνωστό το πρόβλημα που είχε από χρόνια δημιουργηθεί, στην πολύπαθη οδό Άγγελου Σικελιανού. Οι δημότες είχαν αποκλειστεί από τη χρήση του πεζοδρομίου κατά μήκος του καναλιού. Το μεν καλοκαίρι από τα τραπεζοκαθίσματα που το καταλάμβαναν, το δε χειμώνα από το αυτοκίνητα που το χρησιμοποιούσαν ως χώρο στάθμευσης.

Σε ότι αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, κάποιοι θα μπορούσαν να βρουν … ελαφρυντικά. Στην περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις, απασχολούν προσωπικό, γίνεται τζίρος, βγαίνουν χρήματα. Άντε να εισπράττει και ο Δήμος, τα ασφαλιστικά ταμεία και η εφορία κανένα ψίχουλο.

DSCN76041

Από τον Οκτώβριο μήνα όμως και μέχρι τον Ιούνιο, δεν υπήρχε καμιά δικαιολογία για την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσίαζε μια περιοχή στην είσοδο της πόλης. Εικόνα, που εκτός από την κατάφωρη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών που αντιπροσώπευε, αποτελούσε και μέτρο της ποιότητας του πολιτισμού μας.

Ακόμα και ένα παιδάκι του Δημοτικού αν ρωτούσες πριν από λίγους μήνες, για τη λύση του προβλήματος -τουλάχιστον για την μη τουριστική περίοδο– θα σου απαντούσε αμέσως, πως αυτό που χρειάζεται είναι η απαγόρευση στάθμευσης των αυτοκινήτων στο πεζοδρόμιο.

Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο η απαγόρευση στάθμευσης σε μια περιοχή, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση απαγορευτικών πινακίδων. Σε όσους δεν συμμορφώνονται, υπάρχουν πρόστιμα. Είναι επίσης διαπιστωμένο, πως αυτό που «πονάει» περισσότερο τους παραβάτες, είναι το πρόστιμο. Όλες οι απαγορεύσεις των νόμων, καθώς και τα πρόστιμα, απευθύνονται σε άτομα ενήλικα και άρα υπεύθυνα των πράξεών τους. Η εφαρμογή μιας απαγόρευσης χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια, στην αρχή τουλάχιστον. Αποσπασματικές κινήσεις φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ας δούμε όμως πως οι φωστήρες του Δήμου – Λιμενικού ταμείου- προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα.

Χρησιμοποίησαν μέτρα και τρόπους που μόνο νοσηροί εγκέφαλοι μπορούν να συλλάβουν. Και πάντα προς την κατεύθυνση της μη εφαρμογής των νόμων. Τα αποτελέσματα που έφεραν, οι μέθοδοι που χρησιμοποίησαν έδωσαν, το καλύτερο παράδειγμα στους δημότες: Πώς να βάζουν τρικλοποδιές, όταν δεν θέλουν να εφαρμόσουν τους νόμους.

DSCN8104

Τοποθέτησαν –αλλά όχι σε όλο το μήκος του δρόμου– κολωνάκια. Δημιούργησαν έτσι ανάμεσα στους καταστηματάρχες που θεώρησαν ότι θίγονται, καλά και κακά παιδιά. Ευνοημένους και δυσαρεστημένους. Οι δικαιολογίες πως δεν έφτασαν τα κολωνάκια για όλο το μήκος του δρόμου και από τον Νοέμβρη μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να προμηθευτούν άλλα, είναι αστείες. Έγινε μια κατάφορη καταστρατήγηση της ισονομίας και της ισοπολιτείας που πρέπει να διέπει πρωταρχικά τις πράξεις αυτών που διοικούν.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα όμως έστω και στο μήκος που μπήκαν τα κολωνάκια; Σκέτη κόλαση. Απελευθερώθηκε μεν το πεζοδρόμιο, αλλά έκλεισε ο δρόμος! Τα αυτοκίνητα που δεν έχουν πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, παρκάρουν τώρα πια, στην κυριολεξία μέσα στο δρόμο, κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Κανενός δεν ίδρωσε το αυτί, ώστε να εφαρμοστεί αυτή τη φορά η απαγόρευση στάθμευσης … μέσα σε δρόμο. Αυτή η παράβαση, σε εκείνες τις πολιτισμένες χώρες που αναφέραμε παραπάνω, επιφέρει όχι απλώς πρόστιμο, αλλά μετακίνηση του αυτοκινήτου με γερανό.

2

Πεζοί και οδηγοί που θέλουν να διασχίσουν το δρόμο, καταταλαιπωρούνται κάθε μέρα και οι άρχοντές μας αδιαφορούν. Οι απαντήσεις που δίνουν, πως τάχα μου φταίει η τροχαία ή το λιμεναρχείο, είναι για μικρά παιδιά. Οι πολίτες δεν ψηφίζουν ούτε τροχονόμους ούτε λιμενάρχες, ψηφίζουν δημοτικούς άρχοντες που οφείλουν πρώτοι να ενδιαφέρονται για την τήρηση των νόμων.

Και ενώ η ζουγκλοποίηση της Άγγελου Σικελιανού συνεχίζεται μας ήρθε και το καλοκαίρι. Καρέκλες και τραπέζια απλώθηκαν. Τέντες, γλάστρες και πέργκολες, μπλέχτηκαν με τα μεταλλικά κολωνάκια, δημιουργώντας μια επικίνδυνη και τραγελαφική κατάσταση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, όχι μόνο για τα παιδιά που σερβίρουν, αλλά και για τους θαμώνες, να μπλεχτούν και να σκοντάψουν πάνω στα κολωνάκια, έτσι όπως είναι μισοκρυμμένα τώρα πια.

1

Ένα απλό πρόβλημα, που αφορούσε παράνομο παρκάρισμα, ήρθε και δημιούργησε ένα τραγέλαφο, όταν ανέλαβαν να το λύσουν άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν «δυο γαϊδουριών άχυρα». Και όλα αυτά έγιναν, από την άρνησή τους να πορευτούν κάνοντας χρήση των απλών διατάξεων του κώδικα οδικής κυκλοφοράς!

Προηγουμενο αρθρο
Λευκάδα: το μοναδικό νησί που μπορείς να το επισκεφτείς με τα πόδια (video)
Επομενο αρθρο
Ομόφωνο «όχι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου Βόνιτσας για Hot Spot στη Πάλαιρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.