HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα Εγκαίνια του Νοσοκομείου Λευκάδας το 1968 και μια σημερινή σκέψη

Τα Εγκαίνια του Νοσοκομείου Λευκάδας το 1968 και μια σημερινή σκέψη

Το παλαιό Νοσοκομείο εκτεινόταν σε άμεση επαφή με τη σημερινή οδό Βαρζέλη και καθόλο το μήκος αυτής. Η ανέγερση του τοποθετείται στα χρόνια της Αγγλικής Προστασίας και συγκεκριμένα στο 1836, δηλαδή κάποια χρόνια μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1825.

Σ’ αυτό το μακρόστενο ισόγειο κτήριο έγινε μια προσθήκη ορόφου κατά το μισό σχεδόν του μήκους του, μερίμνει του Δημάρχου Λευκαδίων γιατρού Ευσταθίου Βερροιώτη. (Ο Βερροιώτης εκλέχτηκε δήμαρχος Λευκαδίων στις τετραετίες 1899-1903 και 1903-1907). Οι παλαιότεροι των συμπολιτών ασφαλώς θα θυμούνται το κτίριο εκείνο που ήταν βαμμένο στο χρώμα της ώχρας και έφερε μόνο παράθυρα κατά μήκος της οδού Βαρζέλη. Οι διάφοροι είσοδοι βρισκόταν στη δυτική πλευρά του αύλειου χώρου, ο οποίος μετά την ανακάλυψη του τσιμέντου στρώθηκε με αυτό το άθλιο υλικό.»

Από τότε δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια άλλη επέμβαση στο κτίριο του Νοσοκομείου. Η θεμελίωση του Νοσοκομείου με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα, έγινε το 1964.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε είναι από εγκαίνια το 1968.

Εικονίζονται μεταξύ άλλων. Ιερείς: Νίκος Κακαβούλης, Νίκος Φραγκούλης, Δημοσθένης Παπακωστόπουλος, Σπύρος Γεωργάκης και ο τότε Μητροπολίτης Νικηφόρος. Βούλα Αρέθα, Βαγγέλης Φωτόπουλος (Διευθυντής Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας), Αριστείδης Μάντζαρης, Θεόφιλος Παρούσης, Επαμεινώνδας Λάζαρης, Βούλα Παξινού, Τάκης Αλβανίτης, Δρακουλάκου (συζ. του διευθυντή της Νομαρχίας), Μήτσος Καββαδάς, Νικήτας Πεδικάρης.
Εικονίζονται μεταξύ άλλων. Ιερείς: Νίκος Κακαβούλης, Νίκος Φραγκούλης,
Δημοσθένης Παπακωστόπουλος, Σπύρος Γεωργάκης και ο τότε Μητροπολίτης Νικηφόρος. Βούλα Αρέθα, Βαγγέλης Φωτόπουλος (Διευθυντής Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας), Αριστείδης Μάντζαρης, Θεόφιλος Παρούσης, Επαμεινώνδας Λάζαρης, Βούλα Παξινού, Τάκης Αλβανίτης, Δρακουλάκου (συζ. του διευθυντή της Νομαρχίας), Μήτσος Καββαδάς, Νικήτας Πεδικάρης.

Στο χώρο που καλύπτει το Νοσοκομείο, το Νηπιαγωγείο και ο παιδικός σταθμός, υπήρχε στα παλιότερα χρόνια ένας περίλαμπρος κήπος. Κήπος του Βαλαωρίτη ονομάστηκε στην αρχή και στη συνέχεια Ανθώνας, λόγω της λουλουδιστής εικόνας που συνέθεταν οι ροδοδάφνες και οι αγριοτριανταφυλλιές. Ο χώρος είχε δεντροφυτευτεί αρχικά από τους Άγγλους αποκλειστικά με ευκαλύπτους για λόγους υγιεινής. Στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με λεύκες, πλατάνια, ροδοδάφνες και τριανταφυλλιές. Τριγύρω του κήπου υπήρχε κτιστή λιθοδομή και περίτεχνο κάγκελο. Μια εξαγωνική εξέδρα είχε τοποθετηθεί στη νότια πλευρά του κήπου, η οποία είχε αποτελέσει το επίκεντρο διαφόρων δρώμενων στον Ανθώνα ανάλογα την εποχή. Εκτός της Φιλαρμονικής που έδινε τις γνωστές παραστάσεις της, ο χώρος προσφέροταν και για αυθόρμητα και αυτοσχέδια δρώμενα τα καλοκαιρινά βράδια από τους κατοίκους της πόλης. (χοροί, μουσικές, σκέτς). Με δεδομένο ότι εκείνα τα χρόνια η κεντρική πλατεία ήταν απλησίαστη στους κοινούς θνητούς, πλην των αρχόντων, ο Ανθώνας αποτελούσε το χώρο που όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες έβρισκαν δροσιά κάτω από τα δασύφυλλα δέντρα και διασκέδαση. Ο κήπος στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε σιγά -σιγά από τις οικιστικές παρεμβάσεις.

1418

2-11-2-12

Στη διάρκεια αυτού του χρόνου, μπορεί και του επόμενου, το νοσοκομείο θα μεταφερθεί στο νέο κτίριο. Το υπάρχον κτίριο θα εγκαταλειφτεί.

Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι οικιστικά επιβαρυμένη, είναι κυκλοφοριακά κορεσμένη και χρειάζεται ανάσα, θα ήταν καλό  να κατεδαφιζόταν το υπάρχον κτίριο και στη θέση του να δημιουργούνταν ένας σύγχρονος «Ανθώνας».  Η δημιουργία του «Νέου Ανθώνα» θα μπορούσε να αποτελέσει το ξαναζωντάνεμα του παλιού. Ο Ανθώνας είναι μια λύση, δαπανηρή μεν, αλλά αν αποτελέσει στόχο και προορισμό, δεν μοιάζει ανέφικτη. Αρκεί να υπερισχύσουν οι σκέψεις που θέλουν το καλό της πόλης και του συνόλου των πολιτών της.

Κι αν ποτέ γίνει, να περιφραχτεί και να προστατεύεται όπως ο παλιός Ανθώνας κι όχι να μείνει ξέφραγος για μπάλες, τραμπάλες και αποχωρητήριο σκύλων. Και ίσως αν ποτέ γίνει, να υπάρχει ένας Δήμαρχος, που πριν πάει στο γραφείο του κάθε πρωί, να ελέγχει πρώτα την ομορφιά και την ευταξία του κήπου -όπως έχω ακουστά, πως έκανε κάποιος παλιότερος με τον Ανθώνα.

Τα στοιχειά για το Νοσοκομείο και για τον Ανθώνα αντλήθηκαν από το βιβλίο του Νίκου Βαγενά: «Πάτρια Ίχνη – Ψηφίδες από τη Λευκάδα του χτες», εκδόσεις Fagotto books, 2014.

Προηγουμενο αρθρο
Η Axion Hellas σε Μεγανήσι, Κάλαμο, Καστό
Επομενο αρθρο
Συγκέντρωση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα ετοιμάζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ακτίου – Βόνιτσας

2 Σχόλια

  1. ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ
    11 Ιανουαρίου 2018 at 09:03 — Απάντηση

    1. Προς την κ. Σάντα: Θαυμάζω το κουράγιο σας και την έστω και συγκρατημένη αισιοδοξία σας.
    2. Προς τον κ. Βουκελάτο: ΤΕΙ σε λίγο πάπαλα. Δεν του χρειάζεται στέγη!

  2. Φίλιππος Βουκελάτος
    28 Ιανουαρίου 2017 at 17:03 — Απάντηση

    Κυρία Σάντα, βρίσκω την πρότασή σας εξαιρετική. Τι το καλύτερο να δημιουργηθεί εκεί ένας Δημοτικός Κήπος στα πρότυπα του Εθνικού Κήπου.

    Έχοντας όμως ως γνώμονα το προηγούμενο με το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου η τότε διοίκηση προχώρησε στην κατεδάφισή, χωρίς να έχει εξασφαλίσει την άμεση ανοικοδόμησή του, με αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας να παραμένει έως και σήμερα άστεγη, προτείνω, ότι αν είναι να παρθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει πρώτα να έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση ενός τέτοιου project, στο σύνολό του.

    Διαφορετικά, υπάρχει η πιθανότητα στη καρδιά της πόλης, να θαυμάζουμε για πολλά χρόνια, ένα πλήθος από μπάζα.

    Εναλλακτικά έχω να θέσω υπόψη εσάς και των αναγνωστών σας, δύο ακόμη προτάσεις:

    1. Μέχρι να αποφασίσει η Διοίκηση του ΤΕΙ να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων που να ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα, πιθανόν να μπορούσαν να φιλοξενηθούν προσωρινά εκεί, υπηρεσίες όπως:

    a) Εστία.
    β) Λέσχη Σίτισης.
    γ) Αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήρια.
    ε) Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη.

    2. Έχοντας ως οδηγό την περιπέτεια που αντιμετώπισαν οι συμπολίτες μας το πρόσφατο καλοκαίρι, με την καταστροφική πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της πόλης κι εφόσον επιθυμούμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα στη παραλία και στα στενά σοκάκια, σε ότι αφορά τη παράνομη στάθμευση, πιθανόν να μπορούσε να γίνει εκεί, ένα σύγχρονο δημοτικό πάρκινγκ.

    Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι η πρότασή σας πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, δεδομένου ότι θα μπορούσε να δώσει στη πόλη αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, που δυστυχώς με το πέρασμα του χρόνου έχει απολέσει.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.