HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα καινούργια άσπρα της παπούτσια!

Τα καινούργια άσπρα της παπούτσια!

Ήταν δύσκολες εποχές εκείνα τα χρόνια. Υπήρχε φτώχια και ανέχεια. Κάθε Πασχαλιά όμως η μανούλα της αγόραζε ύφασμα από τον γυρολόγο, φωτεινό και ανοιχτόχρωμο και η μοδίστρα του χωριού της έραβε ένα όμορφο φουστανάκι. Η μανούλα συμπλήρωνε το ντύσιμο, πλέκοντας της ένα ανοιχτόχρωμο ζακετάκι.

Τη μεγάλη εβδομάδα κατέβαιναν οικογενειακά στη χώρα και ο πατέρας της αγόραζε άσπρα παπουτσάκια. Ήταν πανέμορφα, είχανε λουράκι και κάποιες φορές σχέδια ή φιογκάκια.

Βλεπει και μαθαινειΤα φορούσε πάντα το βράδυ στην ανάσταση ο,τι καιρό κι αν έκανε. Η ανάσταση γινόταν συνήθως το βράδυ νωρίς, για να προλάβει ο παπάς να κάνει ανάσταση και στο διπλανό χωριό.

Τα ίδια ρούχα φορούσε και την άλλη μέρα το απόγευμα που ξαναπήγαινε στην εκκλησία. Η εκκλησία για ένα κοριτσάκι στο χωριό ήταν μια κοινωνική εκδήλωση, ήταν μια ευκαιρία να δει πολύ κόσμο μαζεμένο.

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα ήταν η γιορτή τη Θεοτόκου. Το εκκλησάκι βρίσκονταν αρκετά έξω από το χωριό, μέσα στα χωράφια, με ασπρισμένες λιθιές, τριγυρισμένο από δέντρα και ανοιξιάτικα λουλούδια, με αρκετά πηγάδια γύρω του, κι ας ήταν σχεδόν πάνω στο βουνό!

Το πανηγύρι της Θεοτόκου στους Πηγαδισάνους ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα για το χωριό. Ήταν από τα σημαντικότερα γεγονότα για τα ματάκια ενός μικρού παιδιού. Μαζεύονταν κόσμος απ’ όλα τα γύρω χωριά. Μικροπωλητές με καλάθια πουλούσαν ένα σωρό μικροπράγματα και γλειφιτζούρια, για να θαμπώνουν τα μάτια των παιδιών.

Αγόραζε πάντα γλειφιτζούρι, κόκκινο κοκοράκι και κάποιες φορές …ένα δαχτυλιδάκι, σκέτο σύρμα με μια κόκκινη πέτρα σε σχήμα καρδιάς!

Πήγαινε με τα πόδια μέχρι στο ξωκλήσι μπορεί και μισή ώρα δρόμο, ένα μονοπάτι όλο πέτρες, μυτερές και κοφτερές.

Το μικρό κοριτσάκι του χωριού ήταν θέλοντας και μη, σαν ένα αγριοκάτσικο. Την Παρασκευή όμως της Θεοτόκου πηγαίνοντας στην εκκλησία βάδιζε σιγά και προσεκτικά. Ο λόγος ήταν τα καινούργια άσπρα της παπούτσια!

Πάντα όμως τα σκούντριζε πάνω στις κοφτερές πέτρες. Κάθε χρόνο η ίδια «λύπη» για τα καινούρια άσπρα της παπούτσια!

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Εικόνες απο έκθεση φωτογραφίας που έγινε στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Μαντολάτο και Παστέλι: Δυο παραδοσιακά προϊόντα της Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.