Τα Λαμπριάτικα κουλουράκια της Ντινούλας
Πάσχα χωρίς κουλουράκια δεν γίνεται. Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα παλαιό έθιμο. Για τους περισσότερους αποτελούν τις αγαπημένες πασχαλινές αναμνήσεις. Και μόνο η μυρωδιά τους, φέρνει στη μνήμη τις Πασχαλιές των παιδικών τους χρόνων.
Ντινούλα είναι το «χαϊδευτικό» της κ. Κωνσταντίνας Λάζαρη, μητέρας της φίλης μου της Εύας. Σήμερα Μεγάλη Τρίτη, βρέθηκα στο σπίτι τους και παρακολούθησα την Ντινούλα με την Εύα, να φτιάχνουν κουλουράκια.
Η συνταγή μας
TA ΛΑΜΠΡΙΑΤΙΚΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΝΤΙΝΟΥΛΑΣ
1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζ. βούτυρο
1 ½ φλυτζ. Ζάχαρη
6 κρόκοι αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού Βανίλια
½ φλυτζ. Γάλα
2 κουταλάκια του γλυκού Αμμωνία
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ χτυπάω τη ζάχαρη μαζί με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνω τους κρόκους έναν-έναν και τη βανίλια. Παράλληλα, αραιώνω την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτω στο μείγμα εναλλάξ με το αλεύρι. Πλάθω τη ζύμη σε διάφορους σχηματισμούς (πλεξίδες κ.τ.λ.) και τοποθετώ τα κουλουράκια σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Σπάω επιπλέον ένα αυγό και με ένα πινέλο αλείφω λίγο πάνω από τα κουλουράκια. Ψήνω στους 200°C για 20-30 λεπτά έως ότου ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Βήμα – βήμα η εκτέλεση της συνταγής με εικόνες
Σημείωση: Σε όσους θέλουν κάτι διαφορετικό εκτός από τα παραδοσιακό, μπορούν να δοκιμάσουν κουλουράκια με σοκολάτα. Αρκεί να ρίξουν μέσα στην έτοιμη ζύμη ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Ελεάννα Ματαράγκα
Δεν υπάρχουν σχόλια