HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤα (Ξε)Λευτερώματα

Τα (Ξε)Λευτερώματα

Παιχνίδια και… Παιγνίδια

Γράφει ο Νίκος Βαγενάς

Ένα ακόμα παιγνίδι, που προσομοίαζε με το απλό κυνηγητό. Η βασική ιδιαιτερότητα του παιγνιδιού έγκειτο στην συνεργασία δύο παικτών, όπου ο μεν ένας είχε τον ρόλο του καταδιώκτου, ο δε άλλος τον ρόλο του φύλακα.

Έτσι, αφού δια κληρώσεως ωρίζοντο οι δυο συνεργαζόμενοι παίκτες, τα υπόλοιπα παιδιά διεσκορπίζοντο και ο καταδιώκτης άρχιζε το κυνηγητό, βάζοντας εκ των προτέρων στόχο εκείνα που δεν ήσαν και τόσο γρηγορο-πόδαρα.

Ο καταδιώκτης δεν αρκούσε να ακουμπήσει ένα από τα κυνηγημένα παιδιά, όπως συνέβαινε στο απλό παιγνίδι του κυνηγητού, αλλά έπρεπε να το συλλάβει και να το ακινητοποιήσει. Τότε αυτό εθεωρείτο ως «αιχμάλωτος» και δεν συμμετείχε πλέον στο κυνηγητό. Απεναντίας πήγαινε και εστέκετο δίπλα στον «φύλακα» περιμένοντας κάποιο από τα κυνηγημένα παιδιά να το «ξε-λευτερώσει».

xelefteromata

Ο ρόλος του φύλακα ήτο να περιφρουρεί τον ή τους «αιχμαλώτους» μη επιτρέποντας σε κανέναν να αγγίξει κάποιον απ’ αυτούς, επειδή τότε δια της επαφής όλοι εθεωρούντο «ξελευτερωμένοι». Γι’ αυτό και ο διώκτης στην αρχή δεν απεμακρύνετο πολύ από τον φύλακα, ούτως ώστε να προστρέξει σε βοήθεια, εάν αυτός ήτο αναγκασμένος να αντιμετωπίσει δυο-τρία παιδιά που είχαν σκοπό την απελευθέρωση των «αιχμαλώτων».

Βεβαίως, εάν τα εναπομείναντα παιδιά ήσαν δυο, τότε ο καταδιώκτης μπορούσε ανεμπόδιστα να κυνηγήσει το ένα εξ’ αυτών αφού το άλλο θα αντιμετωπίζετο από τον φύλακα. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο χώρος περιορισμού των «αιχμαλώτων» έπρεπε να είναι σε κάποιον τοίχο ή κουλούρι (μάνδρα) ώστε ο φύλακας να έχει τα νώτα ασφαλισμένα από τυχόν ομαδική επίθεση.

Η πιο διασκεδαστική εικόνα ήτο εκείνη κατά την οποίαν ο καταδιώκτης είχε κατορθώσει να συλλάβει όλα τα παιδιά και απέμενε το τελευταίο, το οποίο στην προσπάθεια να «ξελευτερώσει» τους αιχμαλώτους έκανε, κατά «μέτωπον επίθεση» , τρέχοντας με όση δύναμη είχε. Εάν ο καταδιώκτης δεν ήτο (για τα παιδικά δεδομένα) χειροδύναμος ώστε να το ακινητοποιήσει, έβλεπε κανείς τον καταδιωκόμενο να τον σέρνει, ενώ εκείνος τον κρατούσε αγκαλιαστά από την μέση.

Η απεγνωσμένη προσπάθεια εξετυλίσσετο μπροστά από τον φύλακα, ο οποίος στην προσπάθεια να βοηθήσει τον συνεργάτη του, άφηνε αφύλακτους τους αιχμαλώτους, οι οποίοι ευρίσκοντας την ευκαιρία πλησίαζαν κι’ αυτοί, ώστε να αγγίξει έστω και έναν ο αντιστεκόμενος. Με την σειρά του ο αντιστεκόμενος έκανε ζιγκ-ζαγκ με την μέση του προκειμένου να χαλαρώσει το σφίξιμο του καταδιώκτη ενώ παράλληλα άπλωνε τα χέρια του μπροστά για ένα και μοναδικό άγγιγμα με οιονδήποτε αιχμάλωτο. Αυτό θα ήτο αρκετό να ξελευτερωθούν όλοι και το παιγνίδι να συνεχίσει πάλι από την αρχή, με μοναδικό κρατούμενο τον… απελευθερωτή!

xeleftervmata

Στην παρούσα αναφορά που γίνεται μνεία των πάλαι ποτέ ομαδικών παιδικών παιγνιδιών, δεν συμπεριλαμβάνεται η απλή μορφή του «κυνηγητού» στο οποίο αρκούσε ακόμη και το απαλό άγγιγμα του καταδιώκτη ώστε το κυνηγημένο παιδί να βγει από το παιγνίδι. Απλώς, μόνον, σημειώνεται, ότι επειδή το κυνηγητό αυτού του είδους ήτο συνεχές, εδίδετο η ευκαιρία στον κυνηγημένο να προφέρει την λέξη: «Σκουλήκια» και να παύση η καταδίωξη. Η λέξι όμως επροφέρετο σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα, το ξυπόλυτο πόδι να πατήσει κάποιο αγκάθι ή να σκοντάψει. Άλλωστε υπήρχε και το προσωπικό γόητρο να επικαλείται ο καταδιωκόμενος, συνέχεια αυτόν τον όρο του παιγνιδιού.

Μια παραπλήσια έκφραση του κυνηγητού ήτο η αναφερομένη, εκ των προτέρων, σε ειδική διαδικασία. Δηλαδή: Πριν αρχίσει το κυνηγητό καθωρίζετο, αντί της λέξεως «Σκουλήκια» το πιάσιμο ενός συγκεκριμένου υλικού, όπως ήτο λ.χ. το σίδερο, ο κορμός ενός δένδρου κ.ά. Έτσι εάν ο καταδιωκόμενος προλάβαινε να πιάσει το συγκεκριμένο υλικό, λίγο πριν τον αγγίξει ο διώκτης, τότε έπιανε η καταδίωξη κάνοντάς τον να στραφεί προς άλλο παιδί.

Προηγουμενο αρθρο
Η αμαρτωλή ιστορία της Volkswagen
Επομενο αρθρο
Το εκκλησάκι στη Λευκάδα!!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.