HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤην ανέγερση προτομής προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια πρότεινε ο Θανάσης Καββαδάς

Την ανέγερση προτομής προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια πρότεινε ο Θανάσης Καββαδάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανέγερση προτομής προς τιμήν του Ιωάννη Καποδίστρια στη Λευκάδα, πρότεινε ο βουλευτής Θανάσης Καββαδάς, κατά τον χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις «Mνήμης και Tιμής» που διοργάνωσε για 12η χρονιά ο πολιτιστικός σύλλογος «Oι Σκάροι», τιμώντας την 1η συγκέντρωση των οπλαρχηγών της Ελληνικής Επανάστασης, υπό τον Καποδίστρια τον Ιούλιο του 1807 στη θέση Μαγεμένο στη Νικιάνα Λευκάδας.
Ο βουλευτής, εξήρε το έργο του συλλόγου για την ανάδειξη της σύναξης των οπλαρχηγών στη Λευκάδα, που έδωσε την πρώτη «ανάσα» στην ιδέα για τον ξεσηκωμό και την παλιγγενεσία του Έθνους μας.

«Η αλήθεια είναι ότι η ιστορική αυτή συνάντηση και η σημασίας της, είναι αδικαιολογήτως υποβαθμισμένη. Και λέω αδικαιολογήτως γιατί η συνάντηση στη Νικιάνα δεν αποτελεί έναν εθνικό μύθο, αλλά ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός, καταγεγραμμένο και τεκμηριωμένο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καββαδάς παραδέχθηκε ότι αργά αλλά σταθερά το γεγονός διαδίδεται, σημειώνοντας ότι η περυσινή επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο Μαγεμένο του πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, είναι μια ισχυρή συμβολική κίνηση, έμπρακτης αναγνώρισης.

Ο ίδιος ωστόσο εκτίμησε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να ενταθεί, προκειμένου να μη χαθεί στα ψιλά γράμματα της ιστορίας, το σημαντικό αυτό γεγονός. «Είναι βαριά εθνική και ηθική υποχρέωσή μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη της Λευκάδας και ολόκληρης της Ελλάδας, και θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε συνεχή προσπάθεια όχι μόνο για να διαδοθεί, αλλά για να καταγραφεί, χωρίς καμία αμφισβήτηση, στην ιστορική μνήμη και αναφορά του Έλληνα» ανέφερε ο βουλευτής.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει στο Μαγεμένο ένα μνημείο που θα γνωστοποιεί τη συνάντηση και τη σημασία της στην Εθνική παλιγγενεσία, που δεν αφορά μόνο τη Λευκάδα αλλά και ολόκληρη τη νεότερη ιστορία της χώρας.

Ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε και στο αίτημα που έχει καταθέσει ο ίδιος στον Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό για τη χρηματοδότηση του μνημείου, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμα κι αν δεν προκύψει χρηματοδότηση από την Ε.Ν.ΠΕ., «το μνημείο πρέπει να γίνει και θα γίνει».

Σημείωσε δε ότι θα ήταν σημαντικό, «πέρα από το μνημείο στο Μαγεμένο, για να τιμήσουμε τον Ιωάννη Καποδίστρια που άφησε το αποτύπωμά του στη Λευκάδα αλλά και σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, να σκεφτούμε να ανεγείρουμε την προτομή του, στο Μαγεμένο ή σε άλλο μέρος του νησιού, έτσι ώστε η Λευκάδα να βρει τη θέση της στο δίκτυο τω πόλεων του Καποδίστρια, όπως το Ναύπλιο, την Κέρκυρα, τη Γενεύη και τη Μόσχα».

Υπογράμμισε τέλος, ότι στη Λευκάδα δεν υπάρχει μνημείο που να τιμά τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος πέραν της συμβολής του στη συνάντηση στο Μαγεμένο, ουσιαστικά ξεκίνησε την λαμπρή πολιτική του καριέρα από το νησί της Λευκάδας.

Προηγουμενο αρθρο
Οι «Γεύσεις της Λευκάδας» την Κυριακή στην Καρυά
Επομενο αρθρο
Καλό παράδεισο Βαγγέλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.