HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤουριστικός Οδηγός Λευκάδας – Μια απάντηση στον εκδότη του

Τουριστικός Οδηγός Λευκάδας – Μια απάντηση στον εκδότη του

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ( ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ….)

DSCN3320
Αγαπητέ κ. Θερμέ,

Με μεγάλη απογοήτευση διάβασα την «συνολική» σας απάντηση σε όσους άσκησαν κριτική στο νέο έντυπο του Δήμου Λευκάδας το οποίον εκδόθηκε από την εταιρεία σας. Η απογοήτευση μου προέρχεται κυρίως από τον απαξιωτικό και μειωτικό προς όλους, τρόπο αντίδρασης σας. Γνωρίζω ότι είσαστε άνθρωπος, διαλεκτικός και με ισχυρά επιχειρήματα για τον τουρισμό (και όχι μόνον).

Επομένως αυτή η απαξιωτική αντίδραση για την όποια καλόπιστη ή και κακόπιστη κριτική ασκήθηκε στο έντυπο, με αφήνει έκπληκτο. Απορώ που πήγαν τα επιχειρήματα…!!

«Η Λευκάδα θα προχωρήσει μπροστά » μας βεβαιώνεται στον τίτλο σας. Συμφωνούμε !!

Αντιρρήσεις για επιμέρους ή και συνολικά ζητήματα, επιτρέπονται? η κάποιοι ειδικοί θα αποφασίζουν ερήμην των υπολοίπων?

Κατόπιν μας «τσουβαλιάζεται» όλους στην πράγματι αιχμηρή γελοιογραφία του ΑΡΚΑ.
Ο πόλεμος κατά της βλακείας τελείωσε. ΧΑΣΑΜΕ.
Τελικά «χάσαμε» ή «προχωράμε μπροστά» ? Αποφασίστε……

ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΥΣΙΑΣ………

Εδώ και αρκετό χρόνο, υπάρχει έντονος προβληματισμός ΚΑΙ στην Λευκάδα για το μοντέλο τουρισμού που υπηρετούμε, την συνεχή πτώση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών, την αλλαγή «ποιότητας» των επισκεπτών μας, την μεγάλη εποχικότητα της τουριστικής περιόδου που είναι η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας ( πολλοί άνθρωποι σε μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα συγκεντρωμένοι σε λίγους χώρους…).

Φυσικά οι λόγοι του φαινομένου είναι πάρα πολλοί και ΔΕΝ επιλύονται με «αποφάσεις» και διοικητικές πράξεις.
Χρειάζεται ολοκληρωμένη απάντηση, η οποία να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας και των συμπολιτών μας.
Απαιτείται (μεταξύ άλλων) ολοκλήρωση ΟΛΩΝ των βασικών υποδομών του νησιού, αναβάθμιση κτηριακών υποδομών και προσφερομένων υπηρεσιών καθώς και αισθητικές παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα . Επίσης μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον για κτήρια, περιβάλλον, ιστορικό κέντρο πόλης, πολιτιστικές διαδρομές , αναβάθμιση ορεινών όγκων, γαστρονομία, περιπατητικό δίκτυο, κλπ.

Θέματα και προβλήματα που και η δική σας αξιόλογη ιστοσελίδα έχει προσφέρει και εξακολουθεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες. Η προβληματική αυτή λοιπόν,  του τι κάνουμε για να ξεφύγουμε από την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση, βρήκε μια πιο συγκεκριμένη έκφραση στην «μικρή» τουριστική επιτροπή του Δήμου, όπου με πολλές ώρες συζητήσεων, διαφωνιών, ανταλλαγής επιχειρημάτω , υπήρξε η πρώτη «καταγεγραμμένη» ΣΤΡΟΦΗ που απαιτείται να συντελεσθεί.

Σημειωτέον στην μικρή αυτή επιτροπή, υπάρχουν άνθρωποι με διαφορετική κοινωνική και πολιτική προσέγγιση, χωρίς θεσμικά και πολιτικά βαρίδια και για τον λόγο αυτό ο συγκερασμός απόψεων μπορεί να είναι πιο δύσκολος, αλλά αντιπροσωπεύει και την δρώσα κοινωνία.

Μια αυτονόητη μικρή «επανάσταση» χρειαζόμαστε, με ταυτόχρονη αλλαγή νοοτροπίας θεσμικών παραγόντων, επιχειρηματιών και πολιτών.

Βέβαια το ότι έγινε καταγραφή ΔΕΝ σημαίνει απολύτως τίποτε, αν δεν συνοδευτεί και από ΑΛΛΑΓΕΣ των θεσπισμένων κανόνων που υπηρετούμε στην πράξη.

ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΗΛΘΕ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ……

Εγώ άσκησα κριτική ότι τόσο το εξώφυλλο όσο και ο τίτλος ΔΕΝ υπηρετούν αυτή την νέα αντίληψη της τουριστικής επιτροπής !!!!

ΔΕΝ θα χωριστούμε σε «οπαδούς» της θάλασσας και του βουνού…. όπως εντέχνως επιδιώκεται στο άρθρο σας. « Χωρίς αυτές (τις παραλίες ) δεν θα μας ήξερε ούτε η μάνα μας ..», «είναι το βαρύ πυροβολικό μας….» κλπ κλπ κλπ……

Στόχος μας πρέπει να είναι το ΟΛΟΝ.

Ο ιδανικός προορισμός ΛΕΥΚΑΔΑ, πρέπει να περιλαμβάνει επισκέψεις για όλο τον χρόνο σε ένα νησί με ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και με προστατευμένα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.

ΔΕΝ υποτίμησε κανένας (τουλάχιστον όχι εγώ, τις καταπληκτικές παραλίες μας), απλά ισχυρίζομαι ότι αυτές οι παραλίες μας ΘΑ ΠΑΨΟΥΝ να είναι καταπληκτικές αν δεν τις προστατέψουμε ΤΩΡΑ πριν απαξιωθούν εν τοις πράγμασι…..

( πόσες σειρές ομπρέλες αντέχει το Κάθισμα,  πόσα αυτοκίνητα χωρούν ακόμη στα αυτοσχέδια παρκινγκ των παραλιών,  πόσα ρίσκα θα πάρουμε για να «ανοίξει» ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ο δρόμος για τους Εγκρεμνούς ..!)
Αν εξακολουθήσουμε την ΜΟΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ των «καταπληκτικών παραλιών» θα εξακολουθήσει αενάως ο εγκλωβισμός μας στην υπάρχουσα σημερινή τουριστική δομή. Όσα περισσότερα πρωτοσέλιδα ανέβουν για παραλίες , τόσα οπισθόφυλλα «μιζέριας» θα εισπράττουμε.

Θυμίζουμε έναν εξηντάρη ηθοποιό που έκανε ΠΑΤΑΓΟ και τεράστια επιτυχία στο πρώτο του έργο , και έκτοτε αρνείται να υποδυθεί άλλον ρόλο και «γυρίζει» συνεχώς στην ίδια ερμηνευτική μανιέρα……!

Αυτή η προβληματική λοιπόν της «μικρής» επιτροπής, να ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ πρωτοσέλιδα και άλλα «έργα » (πολιτισμό,  αρχαιολογία, μοναστήρια, γαστρονομία, φυσιολατρικές διαδρομές, εναλλακτικές δραστηριότητες)  δεν είναι βέβαια για να απαξιώσουμε αλλά για να εξακολουθήσουν οι παραλίες μας να είναι βιώσιμες. Είναι γιατί όλα τα παραπάνω «διευρύνουν» τον χρόνο επισκεψιμότητας στην Λευκάδα,  δίνουμε επιλογές ΚΑΙ τον Μάρτιο ΚΑΙ τον Απρίλιο ΚΑΙ τον Οκτώβριο.
Επάνω λοιπόν σε αυτόν τον προβληματισμό για την αναγκαία «αλλαγή» ήλθε «το απόλυτο γαλάζιο» να ισοπεδώσει ΟΛΑ τα υπόλοιπα χρώματα της παλέτας!

Παραλία, ήλιος, ηρεμία, γαλάζιο…….!

Πότε τα βρίσκει ο επισκέπτης αυτά ?? Μα φυσικά Ιούλιο και Αύγουστο!! Τότε οι πιθανότητες για συννεφιά, βροχή, αέρα «κακό» καιρό, είναι ελάχιστες. Γιατί να ρισκάρει να έλθει άλλη περίοδο, τι θα βρει στην Λευκάδα ?

Εγώ στην παρουσίαση που έγινε, ΔΕΝ είπα να «κρύψουμε» την θάλασσα. Είπα ότι περίμενα ένα πιο δημιουργικό εξώφυλλο και τίτλο. Ακόμη και θάλασσα αν είχε επιλεγεί, Ε !!!! ας είχατε επιλέξει τους Μύλους και τον Αϊ Γιάννη με kite surf ή την Βασιλική με wind surf . Έχουν και « άλλα» θέματα οι θάλασσες μας!!!

Με ψέγεται γιατί δεν έκανα την κριτική μου στην επιτροπή της οποίας είμαι μέλος. Γιατί απουσίαζα για λόγους υγείας από την Λευκάδα. Μου κάνει εντύπωση βέβαια αυτή η ΟΜΟΦΩΝΙΑ που αναφέρεται ότι υπήρχε !! Πάντως και έτσι να είναι,  δεν μου απαγορεύει νομίζω κανείς να καταθέτω τις ενστάσεις μου σε όποιο επίπεδο κρίνω σκόπιμο,  ούτε λειτουργεί η επιτροπή με «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό».

Νομίζω ότι το παρόν έντυπο ΜΟΛΙΣ εξαντληθεί δεν πρέπει να ανατυπωθεί.

Δεν έχει κανέναν λόγο ύπαρξης στις εκθέσεις! Υπάρχουν τα παρεμφερή έντυπα της Περιφέρειας (μπορεί να γίνει σχετικό ρετουσάρισμα ) καθώς και το δικό σας Desτination Lefkada.

Η επόμενη έκδοση του Δήμου,  πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να είναι σε 500-700 τεμάχια, ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ Πρέπει να είναι αποκλειστικά το έντυπο «διαπιστευτήριο», για τις επίσημες ανταλλαγές του Δήμου με χώρες, προξενεία και άλλους αδελφοποιημένους και μη Δήμους.

Το έντυπο με την σημερινή του μορφή είναι «φτωχό» για να γίνει το «διαβατήριο» του νησιού μας!!!!

Λευκάδα 26/3/16
Νίκος Γράψας

πρόεδρος ένωσης ξενοδόχων Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Βήμα σε νέους ποιητές στην Δημόσια Βιβλιοθήκη
Επομενο αρθρο
Ο Ανδρέας Παντζιαράς νέος προπονητής του Τηλυκράτη

7 Σχόλια

  1. Αποστόλης
    2 Απριλίου 2016 at 22:50 — Απάντηση

    Πληροφορία της τελευταίας στιγμής, έγκυρη και επιβεβαιωμένη.
    Ο νέος ταξιδιωτικός οδηγός της Λευκάδας, στην Διεθνή Τουριστική ‘Εκθεση της Μποτσουάνας, 25 με 27 Μαρτίου τρέχοντος έτους, έγινε ανάρπαστος!
    Τρεις τρεις τους έπαιρναν τους οδηγούς οι Μποτσουανέζοι, σαν τα σουβλάκια του Καρφάκη.
    Κατόπιν τούτου, εφέτος το όμορφο νησί σας θα βουλιάξει, από Εσκιμώους, Ουιγούρους, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες.
    Να λέτε κι ένα “ευχαριστώ” πότε πότε, σ’ αυτούς που μοχθούν για την τουριστική προβολή αυτού του υπέροχου νησιού. ‘Οχι μόνο γρίνια!!

  2. Αριστοφάνης
    1 Απριλίου 2016 at 15:53 — Απάντηση

    Τι οδηγός και κουρουφέξαλα! Πρέπει να ρίξουμε το βάρος στον πολιτισμό! Τώρα με την “πρώτη φορά Αριστερά”. Γιαυτό, κυρία Σάντα, ανεβάστε με like την είδηση για τους “Παλλόμενους φαλούς” του Φαμπρ, που τον επέλεξε για διευθυντή του Φεστιβάλ ο άπαιχτος Αριστείδης Μπαλτάς! Μεγαλεία σου λέω! Πολιτισμός της “Πρώτη φορά αριστερής ….ούνας”!!! Να χορτάσει πολιτισμό ο λαός, δικέ μου!

  3. ΝΙΚΟΣ Λ
    31 Μαρτίου 2016 at 15:42 — Απάντηση

    Μπα σε καλό σας! Γίνονται τέτοια πράγματα με Δήμαρχο της “πρώτη φορά Ακρο-Δεξιο-Αριστερά” ? Δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω, δεν το πιστεύω! Είστε φερέφωνα της Διαπλοκής!!!

  4. Clelia
    30 Μαρτίου 2016 at 22:40 — Απάντηση

    Η Φωφω τα λεει ολα.
    Και τα χρηματα επεσαν και οι πρωην κριτες εδωσαν αναθεσουλα με διπλο κοστος!! και μουφα φυλλαδιο βγηκε οπως ολοι διαπιστωνουμε.
    Ο μεν Θερμος βγαινει επιθετικος και αναιδης και χοντοκομενος-ως ειναι-ο δε δημαρχος κανει την παπιουλα!!
    Κωστακη??

  5. Φωφω
    30 Μαρτίου 2016 at 19:59 — Απάντηση

    Ο,τι και να λεμε εκ των υστερων, η δουλεια εγινε. Με κατευθειαν αναθεση!
    Τα χιλιαρικα επεσαν.
    Κανονικα, ο περι ου ο λογος εκδοτης, μετα απο τοσο κουρνιαχτο που σηκωσε ο “οδηγος” του, θα επρεπε να γελαει κι αυτος και τα μουστακια του.
    Τα χιλιαρικα επεσαν!
    Επειδη ομως στο πρελουδιο του λιβελογραφηματος του, συνειδητα, επλεξε το εγκωμιο της βλακειας, δεν νομιζω να γελαει και τοσο πολυ.
    Ειναι πολυ ασχημο το συναισθημα του ηττημενου!

  6. Γιάννης κ.
    30 Μαρτίου 2016 at 14:34 — Απάντηση

    Κύριε Γράψα,

    Σε σχόλια σας σε άλλο άρθρο, δείξατε να σας ενοχλεί η ανωνυμία. Εγώ αντίθετα πιστεύω πως σημασία έχει τι γράφεται και όχι ποιος το γράφει. Οπότε γράφω χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο.

    Σας συγχαίρω για την παρέμβαση σας σχετικά με τον Τουριστικό Οδηγό για δυο λόγους. Ισχύει αυτό που γράψατε ακριβώς: «Το έντυπο με την σημερινή του μορφή είναι «φτωχό» για να γίνει το «διαβατήριο» του νησιού μας». Ο προηγούμενος που αντικαταστήσαμε, ήταν πολύ καλύτερος σε εμφάνιση. Είχε μεγαλύτερες και πιο εντυπωσιακές εικόνες- πλην της ποιότητας του χαρτιού. Και σαν φιλοσοφία «η Λευκάδα όλο το χρόνο», ήταν πολύ πιο κοντά σε όσα εσείς υποστηρίζεται και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θυμάστε την πολεμική που είχε δεχτεί τότε, από τον σημερινό εκδότη του νέου Οδηγού! Κόστισε μάλιστα τα μισά χρήματα!

    Ο κ. Θερμός με το λιβελογράφημα εναντίον πάντων, υπέπεσε σε σοβαρά ατοπήματα. Θα ήταν θεμιτό να υποστηρίξει το έργο του. Αλλά ο εργολάβος του έργου να υποστηρίζει τις επιλογές του Δήμου είναι πολύ τραβηγμένο! Ακόμα η άποψη που εκφράζει, ότι μόνο οι ειδικοί μπορούν να έχουν άποψη και κρίση για τον οδηγό, τείνει προς τον ολοκληρωτισμό. Ο σκοπός του οδηγού γράφει, είναι να μοιράζεται στις εκθέσεις. Η αντίφαση. Αν λοιπόν απευθύνεται στον μέσο, εν δυνάμει καταναλωτή, γιατί η κριτική του κάθε δημότη απαγορεύεται; Ίσα – ίσα έπρεπε να επιζητείται. Ποιους θεωρεί ότι είναι σε θέση να ασκήσουν κριτική ο κ. Θερμός; Μήπως οι δημοτικοί σύμβουλοι; Μα, οι περισσότεροι δεν έχουν βγει εξω από το «αυλάκι».

  7. anonymous
    29 Μαρτίου 2016 at 22:26 — Απάντηση

    “” η κάποιοι ειδικοί θα αποφασίζουν ερήμην των υπολοίπων? “”

    — μακάρι να ήταν έτσι, δεν ακούγονται όμως οι ειδικοί ( 3 παραιτήσεις σημειώνει η Επιτρόπη εώς σήμερα)

    — από ότι γνωρίζω, όχι μόνο ομόφωνη ΔΕΝ ήταν η απόφαση έκδοσης οδηγού, αλλά ΑΡΝΗΤΙΚΗ ήταν η θέση της Επιτροπής ακριβώς στα πλάισια νέου σχεδιασμού προβολής.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.