Του Σωτήρος τρώμε ψάρι
Ψάρι σαβόρο
ΥΛΙΚΑ
1 – 1 ½ κιλό ψάρια μαρίδες ή κουτσομούρες ή παλαμίδι ή χέλια
½ – 1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ξύδι
1 κεφάλι σκόρδο
1 ματσάκι δεντρολίβανο
2 – 3 φύλλα δάφνης
1 – 2 φλιτζάνια σταφίδα μαύρη
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.
Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.
Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο. Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.
Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.
Όταν κρυώσει, μπορεί να φαγωθεί.
Μ’ αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος τα ψάρια μπορούν να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Είναι μια νοστιμιά που συνηθίζεται ακόμη στα ψαροχώρια και στη Χώρα.
Βιβλιογραφία: «Λευκαδίτικη Κουζίνα-Τα ξορέξα της νόνας, τα μαγεριά της βαβάς», της Τούλας Σκληρού
Δεν υπάρχουν σχόλια