HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο Αλαβάστρινο Σπήλαιο της Λευκάδας!!

Το Αλαβάστρινο Σπήλαιο της Λευκάδας!!

Οι παλιότεροι τουριστικοί οδηγοί του νησιού κάνουν αναφορές στο «Αλαβάστρινο Σπήλαιο» και δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες του νησιού μας που κάθε καλοκαίρι το αναζητούν μάταια. Στο διαδίκτυο γίνονται επίσης συχνές αναφορές σ’ αυτό.

Το σπήλαιο ανήκει χωροταξικά στην Απόλπαινα. Ανακαλύφτηκε τυχαία το 1971 κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νταμαριού. Εκείνη την εποχή και για αρκετό διάστημα αργότερα, αποτέλεσε μεγάλο γεγονός για τη Λευκάδα.

Εξερευνήθηκε από μια σπουδαία σπηλαιολόγο την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου. Φωτογραφήθηκε, και έγινε λεπτομερής καταγραφή του. Έγιναν τότε προτάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου ακόμα και για την εξωτερική διαμόρφωση του χώρου με σκοπό να γίνει επισκέψιμο.

Τα πράγματα όμως σταμάτησαν εκεί. Δεν γνωρίζουμε αν έγινε έστω και προσπάθεια για την διαμόρφωση και ανάδειξη του. Άπο τότε ήδη το νησί μας αρχισε να «επένδύει» στη «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, ξεχνώντας οτιδήποτε άλλο.Σήμερα οι παλαιότεροι το έχουν ξεχάσει και οι νεότεροι δεν το γνωρίζουν.

11

12

Μια τρύπα στο βουνό αποτελεί σήμερα μετά από 43 χρόνια το «Αλαβάστρινο Σπήλαιο» της Λευκάδας! Έφτασα εκεί ακολουθώντας το δρόμο προς το Φρύνι.

Στη μάντρα οικοδομικών υλικών έστριψα αριστερά προς Απόλπαινα. Η τρύπα βρίσκεται στο βουνό ακριβώς απέναντι από το σημείο που είναι η αποθήκη του ΟΤΕ.

Δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί κατευθείαν. Ο δρόμος που υπήρχε παλιότερα ενσωματώθηκε και περιφράχτηκε από παρακείμενη ιδιοκτησία. Χρειάστηκε να διασχίσω ένα διπλανό και σπαρμένο χωράφι για να φτάσω. Το ύψος από το έδαφος μέχρι το άνοιγμα του σπηλαίου πρέπει να ξεπερνά τα είκοσι μέτρα. Λίγο πριν την κορυφή, τα μεγάλα βράχια καθιστούν αδύνατη την είσοδο και στον πιο τολμηρό.

Διαβάστε παρακάτω τη περιγραφή της σπηλαιολόγου Άννας Πετροχείλου όπως είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΗΧΩ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ (Μηνιαία Εφημερίς των Απανταχού Λευκαδίων), Έτος 1ον, Αρ. Φύλλου 5, Μάιος 1971.

13

«Μια απροσδόκητη αιτία έγινε αφορμή να αποκαλυφθεί ένας υπόγειος θησαυρός στη Λευκάδα.

Από καιρό είχε διανοιχθεί μια τρύπα στη μέση της κατακόρυφης τομής, που σχηματίσθηκε κατά την εκτέλεση έργων στο λατομείο του κ. Κηρολίβανου στα Δυτικά της πρωτεύουσας κοντά στην εκκλησούλα της Αγ. Αικατερίνης.

Όσο προχωρούσε η λατόμευση τόσο μεγάλωνε η τρύπα, γι’ αυτό ο επιχειρηματίας θεώρησε σωστό να ειδοποιήσει την Αστυνομία, που όργανά της έφθασαν επί τόπου χωρίς όμως και να το επισκεφθούν. Το έμαθε και ο φύλαξ Αρχαιοτήτων της περιοχής κ. Π. Κονιδάρης και το επισκέφθηκε μαζί με αγροφύλακες πιστεύοντας ότι μπορούσε να έχει σχέση με το αρχαιολογικής αξίας γειτονικό του σπήλαιο «Χοιρότρυπα». Θεώρησε σκόπιμο επίσης να ειδοποιήσει και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κερκύρας, αλλά μια και το σπήλαιο ήταν τυφλό χαρακτηρίστηκε αδιάφορο και η λατόμευση συνεχίσθηκε.

Όμως η περιέργεια μερικών κατοίκων της περιοχής τους έκανε να το επισκεφθούν νύχτα, με κίνδυνο να τσακιστούν στα απότομα βράχια -γιατί η είσοδός του βρίσκεται 25 μ. ψηλότερα από την πλατεία του λατομείου- και να πιστέψουν ότι τα αγάλματα -σταλαγμίτες- που βρίσκονταν στο εσωτερικό του σπηλαίου θα έχουν μεγάλη αξία.Έτσι έσπασαν αρκετά και τα μετέφεραν στην Αθήνα για να γίνουν πλούσιοι!!!… Ο φόβος όμως συλλήψεώς τους για αρχαιοκαπηλία τους ανάγκασε να τα επιστρέψουν και να τα κρύψουν στα σπίτια τους και να τα διαθέσουν σε κατάλληλη ευκαιρία.

6

Όμως κάποιος μαθητής γιος οικογένειας κατόχων πήγε αφελέστατα στο δάσκαλό του ένα δείγμα και τον ρώτησε για τον σχηματισμό του. Ο δάσκαλος πληροφόρησε το Δήμαρχο Λευκάδος κ. Ζωϊτά, ο οποίος μαζί με τον αείμνηστο Δημοτ. Σύμβουλο Ν. Χαμοσφακίδη και τον καλλιτέχνη κ. Ι. Αθηνιώτη επισκεφθήκανε το σπήλαιο και διαπιστώσανε τουριστικό ενδιαφέρον.

Ύστερα απ’ αυτό τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Νομαρχία Λευκάδος διέταξαν τη διακοπή των εργασιών του λατομείου και ειδοποίησαν τηλεφωνικώς τη γράφουσα να σπεύσω για την εξερεύνηση και μελέτη του. Η εξερεύνηση πραγματοποιήθηκε με δαπάνες του Δήμου Λευκάδος το δεύτερο δεκαήμερο του Απρίλη από τη γράφουσα, την κ. Ιλιάδα Γκουρβέλου και τον κ. Σάββα Μουστάκα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας. Έτσι διαπιστώθηκε η μεγάλη τουριστική αξία του σπηλαίου, που οφείλεται στο μέγεθος και στο πρωτότυπο διάκοσμό του.

7

Πρόκειται για ένα τεράστιο θάλαμο μήκους 100, πλάτους 15-25 μ. και ύψους οροφής 4-15 μ. στολισμένο με ωραιότατους και σπανιότατους σταλαγμίτες («Πινακοειδείς») κατάλευκους και διαφανείς σαν αλάβαστρο και άλλους κατακόκκινους, που σχηματίζουν παράξενα συμπλέγματα και παρουσιάζουν εξωτικές εικόνες. Μ’ αυτούς τους σχηματισμούς χωρίζεται σε θαλάμους. Η οροφή του σπηλαίου εκτός από τους σταλακτίτες, στολίζεται και με κρεμασμένες φούντες από ρίζες των φυτών, που βρίσκονται στην υπερκείμενη τοπογραφική επιφάνεια. Μερικές απ’ αυτές περνούν σε μήκος τα 5 μέτρα.

Στον «Αλαβάστρινο Θάλαμο» δεσπόζει ένας χαρακτηριστικός μεγάλος σταλαγμίτης με μικρότερους γύρω του, που μοιάζει μητέρα με τα παιδιά της, γι’ αυτό ονομάσθηκε «Μητρότης». Αριστερά απ’ αυτόν ένας αποσπασμένος απ’ την οροφή ογκόλιθος έχει τόσο πλούσια στολιστεί με σταλαγμίτες που μοιάζει με «Θαλαμηγό», ενώ πάνω του κρέμονται θαυμάσιοι διαφανείς παραπετασματοειδείς σταλακτίτες.

Ένας άλλος βράχος, στα δεξιά του, μοιάζει με «Σαλίγκαρο» με το κέλυφός του στολισμένο με σταλαγμίτες. Όλα αυτά βρίσκονται στον «Αλαβάστρινο Θάλαμο» και στο «Θάλαμο του Εξώστη» που είναι συνέχεια του πρώτου θαλάμου του σπηλαίου του «Θαλάμου των Βράχων». Σ΄ έναν από τους βράχους του έχουν αναπτυχθεί σπανιότατοι σταλακτίτες τύπου «πολυτρίχι».

8Εμπρός από το «Θάλαμο του Εξώστη», σε χαμηλότερα επίπεδα, διανοίγεται ο «Κάτω Θάλαμος» και σε συνέχειά του ο «Κόκκινος Θάλαμος» με κατακόκκινα παραπετάσματα, που κρέμονται από την οροφή και φθάνουν σχεδόν μέχρι το δάπεδο ενώ εκατοντάδες κατακόκκινοι σταλαγμίτες στολίζουν το ανηφορικό δάπεδό του.
Αριστερά του εξώστου διανοίγεται ο «Θάλαμος των Γιγάντων» με τους δύο πελώριους ογκόλιθους, που επιβάλλονται στο περιβάλλον.

Όλα αυτά -αν τελικά το σπήλαιο διευθετηθεί τουριστικά- θα μπορούν οι επισκέπτες να τα θαυμάζουν, περνώντας ανάμεσά τους, από διαδρόμους μήκους πάνω από 250 μ., από σκαλίτσες και γεφυρούλες και από το «Μεγάλο Εξώστη» που θα διαμορφωθεί κατάλληλα, για να απολαμβάνουν θέαμα με εναλλασσόμενο αυτόματα έγχρωμο κρυφό φωτισμό με ανάλογη μουσική υπόκρουση.

Προβλέφθηκε ακόμη η αξιοποίηση του έξω του σπηλαίου χώρου, με κατασκευή πλατείας με κηπάκια, τουριστικό περίπτερο, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και το σπουδαιότερο τοποθέτηση ανελκυστήρος ύψους 20 μ. περίπου για την πρόσβαση του σπηλαίου. Θα είναι το πρώτο στη Λευκάδα.

Έτσι η τουριστική κίνηση στο νησί θα αυξηθεί αυτόματα και θα αυξάνεται συνεχώς αν τελειώσει σύντομα ο δρόμος προς αυτό, μια και το σπήλαιο βρίσκεται κοντά στην πόλη (1,5 χλμ.) και κοντά σε αμαξωτό δρόμο.
Μ’ αυτή την ευκαιρία οι επισκέπτες θα μπορούν παράλληλα να απολαύσουν τις τόσες φυσικές ομορφιές του νησιού, όπως είναι τα γραφικά χωριά της με τα άφθονα νερά και τη πλούσια βλάστηση• οι δαντελλωτές ακρογιαλιές της και τα καταπράσινα φουντωτά νησάκια της, που ξαπλώνονται με νωχέλεια στα γαλάζια νερά της ανατολικής πλευράς της…

Η Λευκάδα έχει ακόμη να επιδείξει αρχαιολογικούς χώρους, που πρέπει και αυτοί να διευθετηθούν τουριστικά, όπως επίσης και σπήλαια που συνδέονται με τη μυθολογία μας.

Αν όλα αυτά πραγματοποιηθούν θα βοηθήσουν στην εξύψωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του νησιού και γενικότερα στην εθνική οικονομία.»

Προηγουμενο αρθρο
Γιόρτασε χτες το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο νησάκι
Επομενο αρθρο
Αμφιπρόσωπο πελατειακό κράτος - Του Χρήστου Γιανναρά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.