HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο Αλατωρυχείο της Πολωνίας

Το Αλατωρυχείο της Πολωνίας

Της Ελεάννας Ματαράγκα

Η επίσκεψη στο Αλατωρυχείο Βιελίτσκα της Πολωνίας είναι μια σπουδαία εμπειρία. Ιδρύθηκε κατά τον 13ο αιώνα και είναι το δεύτερο σε αρχαιότητα αλατωρυχείο της Ευρώπης.

Η εξόρυξη ορυκτού αλατιού γινόταν συνεχώς από το 1290 μέχρι το 1996, οπότε και εξαντλήθηκαν τα αποθέματα. Φθάνει σε βάθος τα 327 μέτρα, έχει περισσότερες από 2.040 αίθουσες και 300 χλμ. στοές, που είναι λαξεμένες πάνω σε συμπαγείς όγκους αλατιού, καθώς και υπόγειες λίμνες.

Το 1950, το Αλατωρυχείο της Βιελίτσκα μετατρέπεται σε μουσείο και αρχίζει να υποδέχεται επισκέπτες. Το Μουσείο, βρίσκεται στον τρίτο όροφο του αλατωρυχείου και σε βάθος 130 μέτρων. Για πάρα πολλά συνεχόμενα χρόνια οι αλατωρύχοι έφτιαχναν από αλάτι εντυπωσιακά έργα τέχνης, που κοσμούν μέχρι και σήμερα τις αίθουσες του αλατωρυχείου.

Το πιο εντυπωσιακό σε διακόσμηση μέρος είναι το «Παρεκκλήσι της Αγίας Κίνγκα», ένας καθεδρικός ναός, η κατασκευή του οποίου διήρκησε 30 χρονιά και χρησιμοποιήθηκαν 20.000 τόνοι αλάτι. Όλα τα αντικείμενα μέσα στο ναό, από τους πολυελαίους μέχρι τα είδη θρησκευτικής λατρείας, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από το αλάτι του ορυχείου. Από την οροφή του ναού κρέμονται πολυέλαιοι από αλάτι επίσης, ενώ οι τοίχοι κοσμούνται με ανάγλυφες από αλάτι βιβλικές παραστάσεις.

Το πιο αξιόλογο ίσως ανάγλυφο μέσα στο αλατωρυχείο είναι «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Προηγουμενο αρθρο
Θέσεις εργασίας στη Λευκάδα από 23/12/2019 έως 29/12/2019
Επομενο αρθρο
Το κυπαρίσσι της Αγίας Μαρίνας στον Πόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.