HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΤο «βαρέλι» της Πυροσβεστικής στην παραλία της Λευκάδας και η ιστορία του

Το «βαρέλι» της Πυροσβεστικής στην παραλία της Λευκάδας και η ιστορία του

«Βαρέλι της Πυροσβεστικής» αποκαλούσαν οι παλαιότεροι κάτοικοι της πόλης το τεράστιο τολ που βρισκόταν στην παραλία μέχρι τη δεκαετία του 1980. Μέσα σε αυτό στέγασε για πάνω από 30 χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία τον εξοπλισμό της.

«Η ίδρυση της Πυροσβεστικής στη Λευκάδα έγινε στις 16/1/1947 χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η στέγαση της. Είναι χαρακτηριστικό πως το μοναδικό πυροσβεστικό όχημα της υπηρεσίας παρέμενε στην ύπαιθρο.  Τρεις από τους λίγους πυροσβέστες υπαλλήλους στρατωνίζονταν στο Δημοτικό τότε, Νοσοκομείο. Η υπηρεσία παρέμενε άστεγη μέχρι τον Ιούλιο του 1947, όποτε και στεγάστηκε σε μισθωμένο οίκημα των αδελφών Μαχαιρά στην οδό Μιαούλη. Το πυροσβεστικό όχημα τύπου «Φέντεραλ» αργότερα στεγάστηκε σε μεταλλικό ROMNEY που απείχε 200 μέτρα από το οίκημα του σταθμού.» Το γνωστό μας βαρέλι…

1959
Αεροφωτογραφία της Λευκάδας του 1972. Το «βαρέλι» στο Νο 2

Πως όμως βρέθηκε στη Λευκάδα το «βαρέλι»;

Η εξήγηση δίνεται στις δυο επόμενες φωτογραφίες από το PATHE, (πρόκειται για μια σειρά εικόνων από τη Λευκάδα αμέσως μετά το σεισμό του 1948).   Εικονίζεται πλοίο το 1948 στο λιμάνι της Λευκάδας να ξεφορτώνει βοήθεια.

Όπως αναφέρουν  εφημερίδες της εποχής,  αμέσως μετά το σεισμό του 1948, με εντολή της κυβέρνησης,  αναχώρησαν από την Κόρινθο με προορισμό τη Λευκάδα ένα αρματαγωγό και ένα ναρκαλιευτικό πλοίο, μεταφέροντας  εφόδια για την περίθαλψη των σεισμοπλήκτων. Μεταξύ των αποστελλομένων ειδών ήταν ξυλεία, σκηνές, υγειονομικό υλικό και λυόμενα αμερικανικά σπίτια. Με την ίδια αποστολή  αναχώρησαν για το νησί μας 2 γιατροί, 15 νοσοκόμες, 30 τραυματιοφορείς και πλήρες χειρουργείο 40-50 κλινών.

Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται ακόμα δυο τεράστια «βαρέλια» στην παραλία της Λευκάδας, λιμάνι. Δεν αναφέρεται χρονολογία στη φωτογραφία. Είναι όμως σίγουρα τραβηγμένη μετά τον σεισμό του 1948. Στα δεξιά της εικόνας φαίνεται και μεγάλη ποσότητα ξυλείας.
Όπως διαβάσαμε σε εφημερίδες της εποχής, και ο συμπατριώτης μας εξ Αμερικής Γ. Μεσσήνης, έστειλε επίσης μεγάλη ποσότητα ξυλείας στη δοκιμαζόμενη Λευκάδα. Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η περιπέτεια αυτής της αποστολής, λόγω της γραφειοκρατίας και της επικάλυψης των αρμοδιοτήτων, που επικράτησε, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αδικαιολόγητα η διανομή της ξυλείας.

Λευκάδα 1953, αναγράφεται ως ημερομηνία στην παρακάτω φωτογραφία.  Οι άνθρωποι στέκουν μάλλον μπροστά σε ένα από τα δυο τολ της παραλίας. Είναι μόλις 5 χρόνια από τον σεισμό του 1948. Θυμίζουμε όμως, πως και το 1953  το νησί μας είχε μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς που ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά.

Αυτά τα πρωτοποριακά για την εποχή τολ, ήταν τα αμερικάνικα λυόμενα σπίτια που αναφέρει η εφημερίδα. Στήθηκαν  στην παραλία για να στεγάσουν τα υλικά της βοηθείας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του καταστρεπτικού σεισμού του 1948. Στήθηκαν ακόμα στη θέση που μεταγενέστερα κτίστηκαν οι Εργατικές κατοικίες, στη Νεάπολη, για να στεγάσουν οικογένειες και έμειναν εκεί μέχρι της αρχές της δεκαετίας του 1960.

Ήταν κατασκευασμένα από εύκαμπτη λαμαρίνα και ως λυόμενες κατασκευές ήταν εύκολο να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο.

Αφού λοιπόν τα βαρέλια έφεραν σε πέρας την αποστολή τους που ήταν η αποθήκευση σκηνών, τροφίμων, φαρμάκων, ξυλείας για τις ανάγκες του νησιού, μετά τον σεισμό, και σε εποχές φτώχειας, μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης και επαναχρησιμοποιήθηκαν για πολλά χρόνια.

Ένα  από αυτά τα «βαρέλια»   μεταφέρθηκε  στη θέση που είναι σήμερα κτισμένο το Νηπιαγωγείο απέναντι από το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.  Παραχωρήθηκε στο σώμα Προσκόπων της Λευκάδας που δραστηριοποιήθηκε και διέπρεψε στη Λευκάδα για αρκετές δεκαετίες.

Λευκάδα 1956, το βαρέλι των προσκόπων

Αυτά που είχαν τοποθετηθεί στη Νεάπολη έμειναν στην περιοχή μέχρι της αρχές της δεκαετίας του 1960. Αυτό που θυμούνται οι μεγαλύτεροι από την Νεάπολη, δεν ήταν τα βαρέλια αλλά οι οβάλ τσιμεντένιες βάσεις στο έδαφος που παρέμειναν μετά την απομάκρυνση των βαρελιών.

Ένα από αυτά τα βαρέλια χρησιμοποίησε και Πυροσβεστική για να στεγάσει τον εξοπλισμό της. Δεν γνωρίζουμε αν της παραχωρήθηκε το 1948 ή μεταγενέστερα από αυτά που βρισκόταν στην παραλία και άδειαζαν.

Υπάρχουν και σήμερα μεταλλικές κατασκευές ROMNEY-TOLL που έχουν ποικίλες χρήσεις

 

Προηγουμενο αρθρο
Στα μαγεμένα της βραδιάς
Επομενο αρθρο
Πρόσκληση κατ' αγνώστου για αυθαίρετες κατασκευές στο θαλάσσιο χώρο της Λυγιάς

2 Σχόλια

  1. Μαριλου
    2 Απριλίου 2019 at 11:15 — Απάντηση

    Το βαρέλι που αναφέρεστε απέναντι από το πνευματικό κέντρο χρησιμοποιήθηκε και σαν αποδυτήρια από το γυμνάσιο θηλέων όταν πήγαινε για γυμναστική με καθηγήτρια την Ελένη Φιλιππα. Το γυμνάσιο επειδή δεν είχε προαύλιο (στεγαζόταν στο κτίριο που χρησιμοποιεί σήμερα ο Ορφέας νομίζω δίπλα στου Μιγκου το μαγαζί) πήγαιναν τα κορίτσια για το μάθημα της γυμναστικής στο βαρέλι με τις μαύρες φουφουλες παρακαλώ. Θέαμα φοβερό!!!! Παρόλα αυτά, όταν περνάω από κει συγκινούμαι!!

    • ΑΜΑΛΙΑ
      3 Απριλίου 2019 at 20:52 — Απάντηση

      Ο Ορφέας το κτίριο δίπλα στου Μίγκου το έχει αφήσει από πολλά χρόνια.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.