HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο γενικό έργο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στα πενήντα χρόνια ζωής της

Το γενικό έργο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών στα πενήντα χρόνια ζωής της

(Η τοποθέτηση του προέδρου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών Θανάση Μελά, όπως εκφωνήθηκε κατά την έναρξη του στο ΚΕ’ Συμποσίου της Εταιρείας με θέμα: «Οι Λευκαδίτικες σπουδές (1970-2020) και τα 50 χρόνια της ΕΛΜ.)» που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Αυγούστου στο Κηποθέατρο «Άγγελος Σικελιανός»).

ΘΕΜΑΤΙΚΗ του ΚΕ΄ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Λευκάδα 1 και 2 Αυγούστου 2020

ΤΟ  ΚΕ΄ Συμπόσιο,  το οποίο ξεκινά τούτο  το βράδυ  και  το οποίο  συνδιοργανώνει   η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας  είναι για την Εταιρεία  μας ένας γενέθλιος σταθμός  και επιδιώκει:

να γίνει ένας  ευρύς απολογισμός με  προτάγματα  αναστοχασμού  για τα κατορθωμένα  των  λευκαδικών σπουδών  τα τελευταία  πενήντα χρόνια  και  για τη  δική της  συμβολή σε όσα έγιναν. Οι ανακοινώσεις του Συμποσίου μας θα παρουσιάσουν αναλυτικά  αυτά τα κατορθωμένα και θα  αναφερθούν  συνολικά και ειδικά για βιβλιοθήκες  και περιοδικά ή για την ιστορία,  την αρχαιολογία και την τέχνη, τη φιλοσοφία και την κριτική,  τα συνθετικά και γενικά έργα.

Η δική μου αποστολή  είναι να σας  παρουσιάσω  πολύ συνοπτικά, αλλά όσο   μπορώ  διαφωτιστικά,  το γενικό έργο της ΕΛΜ, έτσι όπως διαμορφώθηκε στο κύλημα του χρόνου στα πενήντα χρόνια ζωής της.

Η περίοδος   κύησης, για την ίδρυση της Εταιρείας  αρχίζει   το μακρινό 1949 στη Λευκάδα   από  τον αείμνηστο Ναυπηγό, καθηγητή του Ε.Μ. Π Βασίλη Φραγκούλη  και  μένει όνειρο απραγματοποίητο   για είκοσι χρόνια, παρόλο που είχε γίνει  η  σύνταξη του πρώτου  ιδρυτικού της και μάλιστα με τις υπογραφές  πολλών Λευκαδίων κατοίκων του νησιού αλλά και των Αθηνών. Δυστυχώς όμως  η προσπάθεια  δεν πραγματοποιείται λόγω  ασήμαντων   διχογνωμιών .

Τα χρόνια περνούν! Ο   ακαταπόνητος  εμπνευστής της δεν απελπίζεται και με νέα εξόρμηση,  αλλά και πολλές  εμπειρίες από το παρελθόν, πραγματοποιεί  συνάντηση Λευκαδίων σε αίθουσα του ΕΜΠ  στις 29 Δεκεμβρίου του έτους 1969.  Εκεί  αποφασίζεται, οριστικά πλέον,   η ίδρυση της Εταιρείας,  με έδρα την Αθήνα, και εκλέγεται   Επιτροπή  για τη σύνταξη του οριστικού  καταστατικού  και τις περαιτέρω  γραφειοκρατικές υποχρεώσεις.

Την Επιτροπή   αποτελούσαν  οι   αείμνηστοι, πλέον:  Νίκος Γράψας, Γεράσιμος Γρηγόρης, Θεόδωρος Καλκάνης,  Νικόλαος  Κορφιάτης, Ιωάννης  Παπαδάτος, Χαράλαμπος Περδικάρης, Αντώνης Φίλιππας, Βασίλης Φραγκούλης και  ο  Αρχιτέκτονας Μηχανικός Πάνος  Σάντας .

Στη συγκέντρωση αυτή παρευρέθηκαν 72, οραματιστές Λευκαδίτες.

Το Μάρτη του 1970 το  Καταστατικό έχει  γραφτεί . Αποτελείται  από  44 άρθρα, κατατίθεται στο Πρωτοδικείο  Αθηνών και εγκρίνεται. Το Πρώτο και πιο σημαντικό βήμα είχε γίνει. Οι σκοποί τους οποίους θα εξυπηρετούσε η Εταιρεία, πάντα σύμφωνα με  ομόφωνη βούληση των ιδρυτών της,  αναγράφονται  στο  2ο άρθρο και αξίζει την ώρα τούτη να ακουστούν:

Σκοπός της Εταιρείας είναι: « Η έρευνα και η μελέτη παντός ζητήματος προάγοντος τον πνευματικόν και  υλικόν   πολιτισμόν της νήσου Λευκάδος και της περιοχής αυτής ( Νομού Λευκάδος)   ήτοι:

α) Η Καλλιέργεια  και προαγωγή των Επιστημών, των Γραμμάτων και των καλών Τεχνών.

Β) Η περισυλλογή, διαφύλαξις και προβολή παντός ιστορικού, λαογραφικού, αρχαιολογικού, γλωσσικού, καλλιτεχνικού κλπ  υλικού, καθώς και ενθάρρυνσις πάσης πνευματικής  και καλλιτεχνικής εκδηλώσεως και η υποβοήθησις εκπολιτιστικών και κοινωφελών προσπαθειών».

Καθήκον μου είναι, να μνημονεύσω το πρώτο  Διοικητικό Συμβούλιο, γιατί  τα επτά από τα εννέα μέλη του, έχουν πλέον βρεθεί στην  αντίπερα όχθη.  Αυτοί  είναι  οι αείμνηστοι:

Βασίλειος Φραγκούλης,  Αριστόξενος  Σκιαδάς, Νικόλαος Γράψας, Ιωάννης Παπαδάτος , Αντώνης Φίλιππας,  Γεράσιμος Γρηγόρης, Πάνος Ροντογιάννης, των οποίων η μνήμη να είναι αιώνια,

και οι επιζώντες και ευρισκόμενοι ανάμεσά μας  Νίκος Κατηφόρης και  Πάνος Σάντας.

Από το μακρινό 1970, μέχρι σήμερα,  έχουν προεδρεύσει  στην Εταιρεία  επτά  (7)  Πρόεδροι  με ένα ή περισσότερα Διοικητικά Συμβούλια:

Βασίλης Φραγκούλης,  Αριστόξενος Σκιαδάς,  Πάνος Ροντογιάννης,  Μιχάλης Μαμαλούκας,  Χρίστος Σολδάτος,  Δημήτρης Σκλαβενίτης και  Θωμάς Κατωπόδης.

Το έργο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών  γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις εκδηλώσεις  που οργανώνει, όπως είναι : Τα συνέδρια,  τα συμπόσια οι εκδηλώσεις τιμής , τα λευκώματα  και οι μελέτες. Τα συμπεράσματα των οποίων  κεφαλαιοποιήθηκαν πλέον,   για να χρησιμεύουν στον αιώνα, στις ογδόντα πέντε (85) εκδόσεις της Εταιρείας μας.

Στα πενήντα χρόνια  ζωής της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών και συμβολής της στην πνευματική, και  πολιτιστική  προβολή της Λευκάδας,  αυτή έχει  προσφέρει:

 Α’. Τις εκδόσεις της.

(α)  Έκδοση του επιστημονικού περιοδικού  Επετηρίς . Στις  σελίδες της  καταγράφονται  μέσα από  έρευνες    διάφορες πτυχές  πολιτισμού    (όπως τοπική ιστορία, λογοτεχνία, λαογραφία, οικονομία)  του τόπου μας. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί  13 τόμοι οι οποίοι αριθμούν 4.909 σελίδες  και εμπεριέχονται  σ’ αυτές  117 μελέτες, προσεγγίσεις αφιερώματα.

Αξίζει να αναφερθεί  ότι στο Β΄ τόμο της Επετηρίδας είναι καταχωρημένη η μελέτη του Γερμανού αρχαιολόγου Derpfeld για τη Λευκάδα ως  ομηρική Ιθάκη, σε μετάφραση του Β. Φραγκούλη και  στον 3ο τόμο  Η Χριστιανική Τέχνη στη Λευκάδα,  με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, του Πάνου Ροντογιάννη. Συμπεριλαμβάνονται ακόμα αξιόλογες μελέτες, για την ιστορία, την οικονομία και τον πολιτισμό.

Β.’  τα συνέδρια  τα οποία καθιερώθηκαν από τον αείμνηστο Πρόεδρο  Σκιαδά .

Αυτά είναι τέσσερα.    Πραγματοποιήθηκαν στη Λευκάδα τα έτη 1982, 1984, 1986, 1993 και έχουν εκδοθεί  τα πρακτικά  των τριών , σε 1.400 σελίδες,    τα οποία αποτελούν θησαυρό γνώσεων  και πληροφοριών  για το λευκαδικό και επτανησιακό χώρο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το  Ζ΄ Πανιόνιο Συνέδριο, το 2002,  το οποίο αποτέλεσε σταθμό οργάνωσης και εξαγωγής  επιστημονικών συμπερασμάτων.  Τα   πρακτικά του εκδόθηκαν  το 2004 σε δύο(2)  πολυσέλιδους τόμους.

Γ.’ τα  Συμπόσια

Αποτελούν τη συνέχεια των συνεδρίων.  «Η  θεματική του κάθε Συμποσίου έχει αναφορά στο παρελθόν,  όπως προβλέπεται από το καταστατικό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και το αντίθετο».  Τα Συμπόσια  εντάχθηκαν στις εκδηλώσεις των Γιορτών Λόγου και Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου  Λευκάδας το έτος  1996.  Το θέμα του πρώτου Συμποσίου είχε το γενικό τίτλο:   Τοπική παράδοση και Πολιτισμικός Τουρισμός  και  πραγματοποιήθηκε στις  9, 10 και 11 Αυγούστου του 1996.

Έκτοτε κάθε χρόνο  και  μέχρι σήμερα, στις Γιορτές του Δήμου εντάσσεται ένα διήμερο ή τριήμερο Συμπόσιο στο οποίο  επιστήμονες αγορητές  παρουσιάζουν τα κείμενά τους.

Αυτά αριθμούνται σε είκοσι τέσσερα. Σήμερα μπορείτε να προμηθευτείτε τα πρακτικά του περυσινού Συμποσίου το οποίο είχε τίτλο « Η εξέγερση των Λευκαδίων εναντίον της Αγγλοκρατίας 1819».

Δ.’    Έκδοση  μελετών  για την ιστορία το νησιού μας.
(α  )  Δίτομη Ιστορία της νήσου Λευκάδας του Π. Ροντογιάννη
(β)    Δίτομο έργο με την Ιστορία της Φιλαρμονικής του Αντώνη Φίλιππα
(γ)     Νάνος Βαλαωρίτης, Ανθολόγιο- Χρονολόγιο, του Δ. Σκλαβενίτη
(δ)    Πατριδογραφήματα του Σπύρου Ασδραχά
( ε)  Ο Εθνικός Ύμνος  του Β. Σταματέλου
(στ) Για την εκκλησία  του   Αγίου Ιωάννη  Προδρόμου στο Άλατρο της  Πολυξένης  Δημητρακοπούλου.
(ζ)  Μελετήματα για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες του Ν. Σβορώνου

Ε.΄  Στις εκδόσεις μας .

με ιδιαίτερη ικανοποίηση, όπως  οφείλουμε, προσμετράμε και το βιβλίο « απλή και μεμαρτυρημένη έκθεσις των εν  Ελλάδι πράξεων και των τυχών αυτού απ’ αρχής το αγώνος της επαναστάσεως μέχρι σήμερον…» του Πέτρου Δ. Στεφανίτση, ιατρού Λευκαδίου, το οποίο εξεδόθη  το 1839, στην Αθήνα από το τυπογραφείο κ. Ράλλη».

Στη σελίδα 161 του βιβλίου διαβάζουμε:

«Ο  εντοπισμός  του μοναδικού γνωστού αντιτύπου των  Απομνημονευμάτων του  Π.Δ. Στεφανίτση (ΠΔΣ), η  βιβλιογράφηση, το ανέβασμά του στο διαδίκτυο και η υπομνηματισμένη φωτοανατύπωσή του είναι αναβαθμοί που οδήγησαν στη χαρμόσυνη  είδηση  ότι ένα βιβλίο χαμένο για 180 χρόνια  γίνεται προσιτό στους φιλίστορες, στους ερευνητές της ιστορίας της Επανάστασης  του 1821 και των Αγωνιστών της, στους βιογράφους  του   Στεφανίτση, στους μελετητές της ιστορίας της ιατρικής και της ιστορίας της Λευκάδας».

Η  παρουσίαση στο κοινό  του σπάνιου αυτού βιβλίου, πιστεύω ότι αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα για την Εταιρεία και δε θα γινόταν  αν δεν εργαζόταν ο επιστημονικός μας σύμβουλος Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης  σκληρά αλλά και μεθοδικά  για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΣΤ.’  Έκδοση  τεσσάρων λευκωμάτων   για Βαλαωρίτη, Σικελιανό, για τη  Χριστιανική τέχνη στη Λευκάδα  και  Φωτογραφικό Λεύκωμα  με δράσεις της Εταιρείας. Ένα από αυτό με την υπογραφή του Γεράσιμου Γρηγόρης έχει λάβει  βραβείο από την  Ακαδημία Αθηνών.

Ζ.’  Θα προξενήσει εντύπωση  αριθμός των είκοσι εννέα (29) τιμητικών αφιερωμάτων σε πρόσωπα ή επετείους  στα οποία προβάλλονται  Λευκάδιοι δημιουργοί, όπως ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Δήμος  Μαλακάσης, ο   Δημοσθένης Κουνιάκης, η Δέσποινα  Θεμελή-  Κατηφόρη, ο  Γεράσιμος Γρηγόρης  η Κλεαρέτη Δίπλα-  Μαλάμου και πολλοί άλλο, ο Γιώργος Ροντογιάννης και Θωμάς Κατωπόδης, ο Γιάννης Γουρζής, ο Χριστόφορος Σκλαβανίτης και πολλοί άλλοι Λευκαδίτες και μη.

Η.’   Εκδόσεις  με λογοτεχνικό ή λαογραφικό περιεχόμενο , όπως:   Μοιρολόγια του Πόρου Λευκάδας,  Ηθογραφίες λευκαδίτικες, ο Εθνικός   Ύμνος,  Αλφαβητάριο, η Ζωή μας,  Λευκαδίων συγγραφέων.

Με εξαιρετική επιτυχία, αλλά και πολλαπλασιασμού  των  βραβευομένων συνεχίζεται η απονομή του Βραβείου Πέτρου και Νίτας Αργύρη , η οποία άρχισε  πριν από είκοσι δύο χρόνια και οι προοπτικές  μακρόχρονης απονομής είναι ευοίωνες.

Για όλα αυτά που πολύ περιληπτικά σας εξέθεσα,   η Ε.Λ.Μ έχει κερδίσει  την αγάπη και την εμπιστοσύνη του επιστημονικού κόσμου της  χώρας μας  και   τα βιβλία της   κοσμούν πολλές βιβλιοθήκες και αποτελούν  πηγή πληροφοριών   σε φιλίστορες  και   μελετητές.

Πέραν τούτων η Ακαδημία Αθηνών το έτος 2014 μας απένειμε βραβείο με το σκεπτικό:

«Απονέμεται βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών  (1970) για τη σημαντική επιστημονική και εκδοτική της δραστηριότητα και την προσφορά της  στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του πολιτισμού της Λευκάδας. Με το έργο της η Εταιρεία στερεώνει στη Λευκάδα πνευματική και ιστορική παράδοση η οποία θα αποδίδει μονίμως ωφέλιμους καρπούς».

 Και μετά από όσα είπαμε για το παρελθόν, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ας έρθουμε στο παρόν:

Η δραστηριότητα της ΕΛΜ από  πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι τον φετινό περιορίστηκε σε δύο ανοιχτές συναντήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων .

Στην πρώτη τιμήθηκαν  για τη δράση τους και ιδιαίτερα όσα κάνουν για τα παιδιά όλου του κόσμου οι: 

Κιβωτός του Κόσμου,

 το Χαμόγελο του παιδιού και

 ο εκπαιδευτικός Αθανάσιος Λερούνης  για την προσωπική του και όχι μόνον συμβολή  στη βελτίωση της ζωής των παιδιών  της φυλής των Καλλάς, στο Αφγανιστάν, οι οποίοι υπερηφανεύονται    ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του  Μ. Αλεξάνδρου.

 Στη δεύτερη εκδήλωση  έγινε   παρουσίαση   διδακτορικής διατριβής   με τίτλο

ΘΕΣΜΟΙ και ΟΡΓΑΝΩΣΗ της «ΙΟΝΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ (1817-1866), του π.  κ. Ιωαννίκιου Ζαμπέλη.

Η παρουσίαση ήταν επιτυχεστάτη  γιατί συμμετείχε  πλήθος Λευκαδίων, μεταπτυχιακοί  φοιτητές  της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών  και εν ενεργεία νομικοί ,  οι οποίοι  εκφράστηκαν επαινετικά για τη συγγραφή του έργου καθώς και την οργάνωση  της παρουσίασης.

Η Τρίτη προγραμματισμένη  τιμητική εκδήλωση  για τον αποβιώσαντα αξέχαστο Πρόεδρο της Εταιρείας Δημήτρη Σκλαβενίτη αναβλήθηκε λόγω κορωνοϊού.

Αναβλήθηκε επίσης η προγραμματισμένη  απολογιστική γενική συνέλευση των μελών της Εταιρείας για τον ίδιο  λόγο.

Αντιθέτως τον Ιανουάριο  πραγματοποιήθηκε  θεία λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας και  ακολούθησε  κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μας, προσφορά του Αρτοποιείου ΚΑΛΟΣ της Λυγιάς, σε φιλόξενη αίθουσα του Ξενοδοχείου ΑΧΙΛΛΕΙΟ του συμπολίτης μας από το Φτερνό κ. Γιάννη Πολίτη.

Τη συγκέντρωσή μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής μας, ο Δήμαρχός μας και ο κ. Βεργίνης, πρώην Βουλευτής.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Στις εκδόσεις του χρόνου που πέρασε μετράνε  επτά ωραία σε εμφάνιση, άρτια σε περιεχόμενα και πολύ πατριδογνωστικά  πολυσέλιδα βιβλία. Αυτά είναι:

(α) Ιστορική-Αρχαιολογική  επισκόπηση της Λευκάδας, της κ. Ολυμπίας Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας , Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας-Λευκάδας.

(β) Τιμητικό Αφιέρωμα στον Χαράκτη Γιάννη Γουρζή, καθηγητή στην ΑΣΚΤ

(γ) Αφιέρωμα στον Γλύπτη- Κεραμιστή Χριστόφορο Σκλαβενίτη (1926- 2015) 

 (δ) Βιβλίο με τον τίτλο Λευκαδίτες στην Υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων, συνέκδοση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

(ε) Δεύτερη έκδοση του βιβλίου Λευκαδίτικες ηθογραφίες της Ανδρομάχης Φίλιππα- Χαριτωνίδου 

(στ) Το βιβλίο του Πέτρου Στεφανίτση, που προανέφερα με τον συνοπτικό τίτλο ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ και τέλος 

(ζ) Πρακτικά του ΚΔ’ Συμποσίου με τίτλο: Η εξέγερση των Λευκαδίων  κατά της Αγγλοκρατίας το 1819..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ

Σε συνεργασία με τον εκπολιτιστικό σύλλογο ΘΕΑΛΟΣ, που  ενεργοποιείται στο  Βλυχό , οργανώνουμε την ερχόμενη Τετάρτη  5 Αυγούστου 2020,  πνευματικό μνημόσυνο  για τον πανάξιο Πρόεδρο της Εταιρείας  Δημήτρη Σκλαβενίτη (1931-2019) στο χωριό που γεννήθηκε, στις 8 και  μισή το απόγεμα .

2.-  Οργανώνουμε επίσημα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης  Γεωργίου και Αικατερίνης Φατούρου στο Δημοτικό κατάστημα Βασιλικής , εκπληρώνοντας μια υποχρέωση που σέρνεται πολλά -πολλά  χρόνια.

3.- Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι αύριο το βράδυ στο πλαίσιο του Συμποσίου μας θα απονείμουμε  στο χώρο αυτό  τα  βραβεία  Πέτρου και Νίτας Αργύρη , στη μνήμη Νικολάου Αργύρη, στους  μαθητές ή μαθήτριες, της Γ τάξης  των  Λυκείων της πόλης μας, που πρώτευσαν  στις απολυτήριες εξετάσεις του τρέχοντος σχολικού έτους.

Και κάτι πιο καλό! 

Ο  Πέτρος και Νίτα  Αργύρης  δεν ξεχνούν ποτέ τον τόπο τους  και εκτός  όσων προσφέρουν για τους νέους του τόπου μας χρηματοδοτούν    την έρευνα  και  την έκδοση ενός βιβλίου  για τους Λευκαδίτες αγωνιστές του  1821, το οποίο θα παρουσιαστεί  τον Αύγουστο του 2021 και θα αποτελεί κι αυτό μέρος της συμμετοχής της Εταιρείας και της Λευκάδας γενικά , στο εθνικό εορτασμό των διακοσίων χρόνων από τον μεγάλο αγώνα   του  1821.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Εκ  μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου ευχαριστώ τον Ιστορικό, Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  κ. Τριαντάφυλλο Σκλαβενίτη, ο οποίος με την επιστημονική του  κατάρτιση, την εργατικότητά του, την αγάπη του για το γενέθλιο τόπο και την πρόοδο της Εταιρείας  είναι πάντα δίπλα μας.

Κύριε Σκλαβενίτη, Σας ευχαριστούμε για όσα μας προσφέρετε!

Ευχαριστούμε το  Δήμαρχο και  το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου για την άψογη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς δράσης.

Ευχαριστούμε τους εκλεκτούς εισηγητές του Συμποσίου, που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας για να καταθέσουν στην εκλεκτή ομήγυρη  τις επιστημονικές  τους  γνώσεις.

Ευχαριστούμε τον εβδομαδιαίο και ηλεκτρονικό τύπο του νησιού μας που  προβάλουν το έργο μας.

Ευχαριστούμε  όσους μας συμβουλεύουν και  κριτικάρουν για το έργο μας. Η καλόπιστη κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη  και  εποικοδομητική.

Ευχαριστούμε  τους ευεργέτες  της Εταιρείας που προσφέρουν χρήματα για τις εκδόσεις και  όσους αγοράζουν τα βιβλία τα οποία εκδίδουμε.

Τέλος ευχαριστούμε  όλους εσάς που βρίσκεστε την ώρα τούτη κοντά μας  και μας τιμάτε με την παρουσία σας.-

 

 

Προηγουμενο αρθρο
Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis» – Στα πέντε μίλια τα ελληνικά πολεμικά
Επομενο αρθρο
Θα ξεδιψάσει... ο Καστός (;)

1 Σχόλιο

  1. Παναγιωτης Σκληρος
    12 Αυγούστου 2020 at 12:49 — Απάντηση

    Θερμα και ειλικρινη συγχαρητηρια σε ολους σας.
    Και πολλες ευχαριστιες για οσα(πολλα) ,σπουδαια και τεκμηριωμενα κανετε για την Λευκαδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.