HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΤο Δωμάτιο της Μελίνας δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη

Το Δωμάτιο της Μελίνας δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη

Το Δωμάτιο της Μελίνας θα εγκαινιασθεί στις 8 Απριλίου στο Νοσοκομείο Glen του Πανεπιστημίου McGill

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

Το εκπληκτικό ποσόν των $95.000 για την έρευνα της πρόωρης διάγνωσης του καρκίνου των ωοθηκών The Doveegene Project συγκεντρώθηκε από το Χριστουγεννιάτικο γκάλα του Λυκείου Ελληνίδων Μοντρεάλ, με τη συμμετοχή του θρυλικού Έλληνα σέφ Ηλία Μαμαλάκη, ο οποίος ταξίδεψε από την Αθήνα στο Μοντρεάλ προκειμένου να παρουσιάσει την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα στο κοινό της καναδικής μητρόπολης στις 15 Δεκεμβρίου στο Embassy Plaza.

Ο στόχος του γκάλα που ήταν να συγκεντρωθούν χρήματα για την κλινική έρευνα του γονιδιακού παπ τεστ της δρος Lucy Gilbert επιτεύχθηκε, καθώς το Λύκειον Ελληνίδων πρόσφερε επιταγή $45.000 ενώ η επιχειρηματίας Μίνα Δριμαρόπουλος πρόσθεσε το ποσόν των $20.000 στην ιστορική έρευνα που θα σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών ανά τον κόσμο.

Την επόμενη μέρα ο τραπεζίτης Νίκος Φωτιάδης προσέφερε $10.000 στην έρευνα και ακολούθησε το ζεύγος Αθηνάς Διαμάντη και Αντρέ Σενούντα με μια επιταγή ύψους $5000. Την επιταγή των $100.000 για το Δωμάτιο της Μελίνας θα παραδώσουν στο MUHC η Ιωάννα Φωτιάδης-Βελλόπουλος, πρόσωπο της καμπάνιας για το γονιδιακό παπ τεστ η οποία έχει επιβιώσει της νόσου καθώς και η Μελίνα Τσαγκαρόπουλος που δίνει μάχη με τη νόσο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δωμάτιο της Μελίνας θα εγκαινιασθεί στις 8 Απρίλίου στο Νοσοκομείο Glen του Πανεπιστημίου McGill αποτίοντας φόρο τιμής στην μεγάλη Ελληνίδα πολιτικό και ηθοποιό Μελίνα Μερκούρη για τα 100 χρόνια από τη γέννησή της καθώς και στην Μελίνα Τσαγκαρόπουλοςπου δίνει σκληρή μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών χαμογελώντας με αισιοδοξία στο μέλλον.

Η δρ. Lucy Gilbert εργάζεται επί 15 χρόνια στην έρευνα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μέσα από τις κλινικές The Dovee Project του Πανεπιστημίου McGill. Στις εργαστηριακές έρευνες με την ομάδα της ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος των ωοθηκών ξεκινάει από τις σάλπιγγες και όταν γίνει όγκος στις ωοθήκες έχει ήδη φτάσει στο τρίο και τέταρτο στάδιο, οπότε είναι αμετάκλητα αργά. Η ίδια ανακάλυψε ένα γονιδιακό παπ τέστ, το οποίο ανιχνεύει τα μεταλλαγμένα κύτταρα στην περιοχή των σαλπίγγων και με μια προληπτική ολική υστερεκτομή μπορεί να σωθούν οι γυναίκες πριν εξελιχθεί και διαδοθεί η νόσος. Η δρ. Lucy Gilbert βρίσκεται μια ανάσα από την κλινική έρευνα της μεθόδου, η οποία γίνεται κάτω από την ομπρέλα του Νοσοκομειακού Ιδρύματος του McGill.

H δρ. Gilbert τιμήθηκε από το ΛΕΜ για τη συμβολή της στην πρωτοποριακή ιατρική έρευνα με μια τιμητική πλακέτα, την οποία παρέλαβε από το γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Μιχάλη Γαβριηλίδη καθώς και από τις αντιπροέδρους του ΛΕΜ Ματίνα Πριφτάκη και Άρτεμι Καραγιαννίδη.

Με έπαινο για τη διάδοση της ελληνικής κουζίνας σε παγκόσμιο επίπεδο επίσης τιμήθηκε ο θρυλικός Έλληνας σεφ Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος ήταν έμπλεως συγκίνησης και ενθουσιασμού για την συμβολή με την παρουσία του στην ερανική προσπάθεια για το Γονιαδιακό Παπ τέστ της δρος Lucy Gilbert.

Τα φαγητά της λαμπρής εκδήλωσης υπέγραψαν ο διάσημος Έλληνας μάστερ σεφ Ηλίας Μαμαλάκης με βοηθούς τον σεφ Αντονυ του Embassy Plaza και τον μάστερ σεφ της αλυσίδας Les buffets des Continents Φώτη Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με μήνυμα του ΛΕΜ: «Το Λύκειον των Ελληνίδων Μοντρεάλ καταθέτοντας ένα σημαντικό ποσό για την έρευνα σκοπεύει να ονομάσει ένα εργαστηριακό δωμάτιο του Dovee Project στο όνομα Μελίνα, τιμώντας την τριαντάχρονη Μελίνα Τσαγκαρόπουλος, που παλεύει τον καρκίνο των ωοθηκών εκθέτοντας το ιατρικό πρόβλημα και τη θεραπεία του δημόσια με ποστς στα κοινωνικά δίκτυα. Το Melina’s Room είναι επίσης αφιερωμένο στην μεγάλη Ελληνίδα πολιτικό και σταρ Μελίνα Μερκούρη καθώς το το 2020 κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Το ΛΕΜ μέσα απο μια σειρά δράσεων ταυτόχρονα προωθεί τον μακροπολιτισμό του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ, ενώ παράλληλα έχει δραστηριοποιηθεί στην ίδρυση του Ελληνικού Μουσείου στο Μόντρεαλ.»

Η έγκριτη δημοσιογράφος Αφροδίτη Σάλας παρουσίασε τη βραδιά, ενώ το παραδοσιακό συγκρότημα ΣΥΡΤΑΚΙ έδωσε παράσταση με επτανησιακούς χορούς εντυπωσιάζοντας το πλήθος.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο αρχιμανδρίτης Δημήτρης Αντωνόπουλος εκπροσωπώντας τον αρχιεπίσκοπο Καναδά κ. Σωτήριο, οι ομοσπονδιακές βουλευτές Εμμανουέλλα Λαμπρόπουλος και Αννυ Κουτράκη, ο πρόεδρος της ΕΚΜΜ ’Αντυ Κρίλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μαίρη Ντέρος και Εφη Γιάννου από το Δήμο του Μόντρεαλ και η Αγλαία Ρεβελάκη από το Δήμο του Λαβάλ, ο δρ. Γιώργος Τσούκας με τους τρείς γιατρούς γιούς του καθώς και πολλοί επιχειρηματίες υψηλού βεληνεκούς. Ο κόσμος χόρεψε και διασκέδασε σε μια βραδιά γεμάτη φως, λάμψη και υπέροχη γκουρμέ κουζίνα δια χειρός Ηλία Μαμαλάκη συγκεντρώνοντας το κονδύλιο για το Δωμάτιο της Μελίνας.

Πηγή

Προηγουμενο αρθρο
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών
Επομενο αρθρο
Μελίσσια-Νίκη Λευκάδας 79-85

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.