HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών ίδρυσε τοπικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών ίδρυσε τοπικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης

Δελτίο τύπου

Το ΚΠΕ ( Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση) Σφακιωτών στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Λευκαδιτών στο οξύ πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λευκάδα, ίδρυσε τοπικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με φορείς του νησιού, το δήμο και την εκπαιδευτική κοινότητα. Ο τίτλος του δικτύου είναι: « Αλλάζω εγώ, αλλάζεις εσύ…. Η Ανακύκλωση τρόπος ζωής».

Ο γενικός σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του δικτύου είναι διττός: α) να αποτελέσει πεδίο για γόνιμο προβληματισμό και ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σχετικά με τρόπους και πρακτικές πρόληψης και μείωσης των απορριμμάτων και β) να αναδειχθούν οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της διαχείρισής των.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι εξής δράσεις τόσο στην σχολική κοινότητα όσο και στην τοπική κοινωνία

1) 23 Οκτωβρίου «Οικιακή κομποστοποίηση στη Νικιάνα»
2) 20 Νοεμβρίου «Οικιακή κομποστοποίηση στο Νυδρί»
3) 9 Δεκεμβρίου στο πνευματικό κέντρο του δήμου « Σκουπίδια στη Θάλασσα … οι σύγχρονοι θησαυροί;»
4) 10 Δεκεμβρίου στην πλατεία του Αγίου Μηνά και στο παλιό δημοτικό στο Νυδρί « Από σκουπίδι…. στολίδι»

Στις ενημερώσεις για την κομποστοποίηση που αφορούσαν όλους τους πολίτες, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και έγιναν ουσιαστικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις. Οι δράσεις αυτές θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα διαμερίσματα της Λευκάδας
Στο πνευματικό κέντρο, η παρουσίαση των αρχαιολόγων κ. Μάγδας Μεσογείτη και Βασιλικής Κυπρούλη στους μαθητές του ειδικού σχολείου και της Α΄ τάξης του 1ου Γυμνασίου, της ενάλιας αρχαιολογίας και η σύνδεση με την ρύπανση των θαλασσών μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους μαθητές που συμμετείχαν υποδειγματικά. Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσίαση έγινε ενδεικτικός καθαρισμός της λιμνοθάλασσας στο χώρο δίπλα από το πνευματικό κέντρο και έγινε καταγραφή των σκουπιδιών που βρέθηκαν.

Τόσο στην πλατεία του Αγίου Μηνά όσο και στο Νυδρί ο στολισμός των Χριστουγεννιάτικων δέντρων με ανακυκλώσιμα υλικά δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις στου περαστικούς αλλά και στα παιδιά και τους γονείς που συμμετείχαν. Στο Νυδρί ιδιαίτερα η συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας (Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικό, Νηπιαγωγείο) ήταν εντυπωσιακή.

Επειδή το τεράστιο και χρονίζον αυτό πρόβλημα της διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων απαιτεί τη συνεργασία όλων των κατοίκων και των φορέων του νησιού, σας καλούμε να συμμετάσχετε και εσείς στο δίκτυο. Οι προτάσεις σας και η συμμετοχή σας στις δράσεις και στις κοινές εκδηλώσεις μας θα βοηθήσουν να ενεργήσουμε ως κοινότητα με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, για τη λύση αυτού του σοβαρού προβλήματος. Ήδη στο δίκτυο έχουν δηλώσει συμμετοχή σχολεία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του νησιού, σύλλογοι και άλλοι φορείς.

Το ΚΠΕ θα στηρίξει το έργο του δικτύου με τη διοργάνωση δράσεων, σεμιναρίων, ημερίδων και συναντήσεων εργασίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στο ΚΠΕ Σφακιωτών (2645061316).

Η Π.Ο. του ΚΠΕ Σφακιωτών

Προηγουμενο αρθρο
Επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Φιλανθρωπική Ποδηλατάδα από τον Φίλανδρο την Κυριακή 18/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.