HomeΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑΤο μνημείο του Βίλχελμ Δαίρπελδ κοντά στην Αγία Κυριακή

Το μνημείο του Βίλχελμ Δαίρπελδ κοντά στην Αγία Κυριακή

Το μνημείο του Wilhelm Dörpfeld βρίσκεται στο Γένι, στο άκρο του Βλυχού απέναντι από το Νυδρί. Ο σπουδαίος Γερμανός αρχαιολόγος υπήρξε φιλέλληνας και  λάτρης του νησιού μας. Το έκανε γνωστό στα πέρατα του κόσμου με την θεωρία του, την οποία υποστήριξε με πάθος, ότι η Ομηρική Ιθάκη είναι η Λευκάδα. Ξεκίνησε τις ανασκαφές στα τέλη του 1880 και για πολλά χρόνια μετά έκανε ανασκαφές σε πολλά σημεία του νησιού.

Στον λόφο των Νυμφών -κοντά στον τάφο του- υπήρχε η «οικία Dörpfeld» που του είχε χαρίσει ο αυτοκράτωρ Γουλιέλμος ΙΙ μετά από την επίσκεψη του εκεί το 1905. Είναι φυσικό που του αρέσει να καταφεύγει εκεί. Η θέα περικλείει ένα από τα ομορφότερα τοπία του κόσμου. Απλώνεται από τον κόλπο του Νυδρού και τα ταφικά νησιά Χελώνι, Μαδουρή, Σπάρτη, Σκορπίδι και το μεγαλύτερο από αυτά τον Σκορπιό, μέχρι την Ακαρνανική Στερεά.

Δέθηκε  ιδιαίτερα με την Λευκάδα. Από όταν   ξεκίνησε τις ανασκαφές μέχρι και τον θάνατό του, για 40 δηλαδή χρόνια,‚ επιστρέφει πάντα σαν άλλος Οδυσσεύς στην Ιθάκη του. Παρά την πολεμική που δέχτηκε για την θεωρία του περί της Λευκάδας – Ιθάκης, δεν υπέκυψε.

 Πέθανε την Άνοιξη του 1940 και επέλεξε τον χώρο για την τελευταία του κατοικία, έτσι ώστε να ατενίζει αιώνια την Ιθάκη του. Ο πόλεμος τον βρήκε στην Γερμανία. Σε ηλικία 87 ετών φεύγει μέσα στον πόλεμο για να γυρίσει για τελευταία φορά στην Λευκάδα. Η τελευταία καταγραφή στο αυτοβιογραφικό του ημερολόγιο λέει: «27 Οκτωβρίου 1939 άφιξη στον Νυδρί με το φως του φεγγαριού». Λίγους μήνες αργότερα, Μεγάλη Παρασκευή, 25 Απριλίου του 1940, πεθαίνει.. Η ταφή του έγινε  σύμφωνα με το ορθόδοξο εκκλησιαστικό τελετουργικό στη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής.

Σχετικά άρθρα:
Αυτοβιογραφικές σημειώσεις του Wilhelm Dörpfeld
Η Λευκάδα στις αρχές του 1900 μέσα από το ανασκαφικό έργο και τα ταξίδια του Wilhelm Dorpfeld
Λευκάδα 5 Ιουνίου 1927 – στην πατρίδα του Οδυσσέα
Διαβάζοντας μια παλιά φωτογραφία (Βίλχελμ Ντέρπφελντ)
Βίλχελμ Ντέρπφελντ: Ο χαρισματικός ανασκαφέας που το 1888 έκανε μόδα τις περιηγητικές εκδρομές
Φίλε μου κουμπάρε Νίκο!

Προηγουμενο αρθρο
Οι εισβολείς και η δημοκρατία
Επομενο αρθρο
Αλλάζει ο καιρός από Τρίτη - Απότομη πτώση της θερμοκρασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.