HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΤο νέο Λεύκωμα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης – Έκθεση Αφισών

Το νέο Λεύκωμα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης – Έκθεση Αφισών

IMG_2815Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο η παρουσίαση του Λευκώματος των Γιορτών Λόγου και Τέχνης που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων (1955 – 2015).

Το νέο Λεύκωμα δεν αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου που είχε εκδοθεί το 2005. Πρόκειται για μια ενιαία έκδοση που περιλαμβάνει υλικό μέχρι τις μέρες μας. Τόσο το υλικό του προηγούμενου Λευκώματος όσο και το συμπληρωματικό τέθηκε σε νέα βάση. Σχεδιάστηκε από την αρχή από τον κ. Νίκο Θερμό των εκδόσεων fagottobooks. Παρότι η επέμβαση του κ. Θερμού τελείωσε στη σχεδίαση του Λευκώματος, η νέα έκδοση είναι απείρως καλύτερη από την προηγούμενη.

Την Έρευνα, την αποδελτίωση του ερευνητικού υλικού, τα συνοδευτικά κείμενα και τη γενική επιμέλεια του Λευκώματος είχε η Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού, η οποία ήταν και η βασική ομιλήτρια της εκδήλωσης.

Τόσο στη σημερινή εκδήλωση όσο και σ’ αυτή της έναρξης των Γιορτών στις 26 Ιουλίου, ήταν έκδηλη και απογοητευτική η απουσία του κόσμου. Αν εξαιρέσουμε τους επίσημους, τους ομιλητές και τους «εμπλεκόμενους», μετρούνται στα δάχτυλα των χεριών όσοι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις.

Στο ισόγειο του Πνευματικού κέντρου, στο χώρο της Λευκαδιακής Πινακοθήκης, έγιναν επίσης σήμερα τα εγκαίνια της Έκθεσης Αφισών από τα 60 χρόνια των Γιορτών. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 60ΧΡΟΝΩΝ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

DSCN0420
Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων αφ’ ότου ξεκίνησαν στη Λευκάδα μας, οι «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» που έμελλε να γίνουν γνωστές στο πανελλήνιο και να αποτελέσουν ένα καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό του λευκαδίτικου καλοκαιριού, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας αποφάσισε να προβεί στην έκδοση Λευκώματος για τα 60χρονα των Γιορτών.

Το Λεύκωμα αποτελεί το αποτύπωμα που άφησαν οι Γιορτές, από τη θέσπισή τους ίσα με σήμερα.
Σαν βάση χρησιμοποιήθηκε το Λεύκωμα των 50χρονων και την επιμέλεια της νέας έκδοσης, η οποία είναι επαυξημένη και εμπλουτισμένη, καθόσον είναι συμπληρωμένη με τα στοιχεία της τελευταίας 10ετίας, παράλληλα όμως και ξανακοιταγμένη και βελτιωμένη, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε μορφή) ανέλαβαν αφενός μεν η κ. Παρασκευή Κοψιδά φιλόλογος, Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, αφετέρου δε, ως προς το λεγόμενο δημιουργικό μέρος της έκδοσης, ο συμπατριώτης μας κ. Νίκος Θερμός των εκδόσεων Fagotto Books, με περισσό ζήλο και ο οποίος, εύχομαι να αναλάβει την εκτύπωση της δεύτερης χιλιάδας των αντιτύπων του λευκώματος, όταν η πρώτη εξαντληθεί και αποφασιστεί η επανέκδοση της.

Δεν πρόκειται λοιπόν για μια απλή επανέκδοση του Λευκώματος των 50χρονων, απλά συμπληρωμένη με τα πεπραγμένα της τελευταίας 10ετίας, αλλά για μια νέα, ουσιαστικά βελτιωμένη σε όλα της τα σημεία, έκδοση των 60 χρόνων των Γιορτών.

Για την έκδοση θα μας μιλήσει η κ. Κοψιδά. Κατόπιν, ο κ. Βασίλης Προδρομίτης, Έφορος Αιθουσών Τέχνης, Πινακοθήκης και Μουσείων του Π.Κ, αναφερθεί στα «ευτράπελα» ούτως ειπείν των Γιορτών. Θα ακολουθήσει η ανάγνωση της εισήγησης της κ. Αργυρώς Βερυκίου – Μπαλντά, από την δεσποινίδα Ιωάννα Κηρολιβάνου, λόγω του ότι η ίδια δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρέμβαση του φιλολόγου δρ. Σπύρου Βρεττού. Τέλος, ο κ. Θερμός θα προβάλλει στον προτζέκτορα ένα ολιγόλεπτο ενδεικτικό ξεφύλλισμα της νέας έκδοσης, σε αντιπαραλληλισμό με την προηγούμενη του 2005, για να καταδειχθούν οι διαφορές τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν, στο ισόγειο του Πολιτιστικού Κέντρου και συγκεκριμένα στην αίθουσα της Πινακοθήκης, τα εγκαίνια της Έκθεσης των Προγραμμάτων των Γιορτών Λόγου & Τέχνης, που κατά κανόνα προερχόταν από τις φιλοτεχνούμενες αντίστοιχες αφίσες, τις οποίες συνήθως Λευκαδίτες καλλιτέχνες αναλάμβαναν με μεράκι και φαντασία να φιλοτεχνήσουν κάθε χρονιά και κατά κανόνα είχαν άμεση σχέση και με το γενικό θέμα της αφιέρωσης των εκδηλώσεων.

Την έκθεση, που θα δούμε, επιμελήθηκε ο φίλος συμπατριώτης ζωγράφος κ. Διονύσης Ζαβερδινός, ο οποίος αφιλοκερδώς διέθεσε χρόνο και κόπο, και με πολύ μεράκι και υπομονή «έδεσε» τα προγράμματα με τα χαρτόνια πάνω στα οποία εκτίθενται τα εξώφυλλα των προγραμμάτων, και ο οποίος μαζί με την αγαπημένη μας κ Θεοδώρα Γεωργάκη, που αν και συνταξιούχος πλέον, δεν έριξε πίσω της μαύρη πέτρα, κατά το κοινώς λεγόμενο, αλλά παραμένει στρατευμένη στις επάλξεις και βοηθά ολόψυχα κάθε πραγματοποιούμενη έκθεση, καθώς επίσης με την ευγενική συνδρομή του Κώστα Μαλακάση και των δεσποινίδων Έλλης Γιαννουλάτου και Ίωάννας Κηρολιβάνου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, υπό την επίβλεψη του Εφόρου Τέχνης κ. Βασίλη Προδρομίτη και υπό τον συντονισμό της κ. Ιωάννα Φίλιππα, σύμβουλου του κ. Δημάρχου επί θεμάτων πολιτισμού.

Για την επέτειο των 60 χρόνων των Γιορτών, διεξήχθη την προηγούμενη Κυριακή (26/7/2015) σχετική εκδήλωση με τέσσαρες ομιλητές. Σήμερα, πριν δώσω το λόγο στους σημερινούς ομιλητές και αποφεύγοντας να χαθώ σε ατέρμονες επετειακές κοινοτυπίες, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τα εξής:

Με τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης η πολιτιστική παρουσία της Λευκάδας ξεχώρισε από πολύ νωρίς και υπήρξε πρωτοποριακή ιδίως αν ανατρέξουμε στα καλλιτεχνικά της δρώμενα των δεκαετιών του 50 και 60. Ο θεσμός των «Γιορτών Λόγου και Τέ-χνης» υπήρξε το όχημα που μέσα από ποικίλες πολιτιστικές διεργασίες προσδίδει στο νησί μια πλατειά ακτινοβολία και τοποθετεί την προσφορά του στον τομέα του πολιτισμού σε μια από τις πρώτες θέσεις στη χώρα μας.

Σήμερα, από το βάθρο των 60 χρόνων, επιβάλλεται όλοι μαζί να αποδώσουμε νοερά την πρέπουσα τιμή σε κείνους που μέσα σε συνθήκες αντίξοες άνοιξαν τα θεμέλια και λιθαράκι – λιθαράκι οικοδόμησαν αυτό το θεσμό που σημάδεψε και εξακολουθεί σημαδεύει το πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Γιορτές, των οποίων η σύλληψη και η γέννησή τους προέκυψε από την ανάγκη να ξεφύγει ο τόπος μας από τη μιζέρια των μετεμφυλιακών συνθηκών και ο πολιτισμός ήταν το κανάλι που, πολύ σωστά, επιλέχτηκε να παράσχει αυτή τη δυνατότητα.

Οι πιονιέροι των Γιορτών εμφορούνταν από ένα ανιδιοτελές και ακατασίγαστο πάθος προσφοράς στον τόπο μας. Άνθρωποι του προσκήνιου, όπως ο αείμνηστος Αντώνης Τζεβελέκης αλλά και πολλοί άλλοι, λιγότερο προβεβλημένοι ή και αφανείς, έκαναν το όραμά τους τρόπο ζωής. Στους ανώνυμους εθελοντές, που παντοιοτρόπως βοήθησαν στην πραγμάτωσή τους, στους φοιτητές, της προ φραπόγαλα εποχής, που σε συνθήκες καύσωνα βοηθούσαν εθελοντικά στη μεταφορά στρωμάτων και σουμιέδων από τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού Πρέβεζας στα σχολεία που θα στέγαζαν τα φολκλορικά συγκροτήματα και οπουδήποτε αλλού τους ζητούσαν.

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, μέσα στην λαίλαπα της πολυσχιδούς και πρωτίστως οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας και μιας γενικότερης αδιαφορίας για τα κοινά, οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης επιβιώνουν και συνεχίζουν να εκπέμπουν κάθε Αύγουστο το πολιτιστικό φως τους.

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, που από το 1979 έχει την ευθύνη της διοργάνωσής τους, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανταποκριθεί στο σκοπό του, κάτω από συνθήκες όχι ιδανικές. Παλεύει «να τα φέρει βόλτα» στον τομέα του πολιτισμού, με επιλογές καλλιτεχνικών παραστάσεων, που εκτός από τα δρώμενα των ντόπιων πολιτιστικών φορέων του νησιού μας, προέρχονται κυρίως από το πανέρι των εκάστοτε θερινών πολιτιστικών προφορών του κέντρου, που το επίπεδό τους -φευ- ενίοτε έχει άμεση σχέση με το budget που θα διατεθεί.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η εκ των ομιλητών της προηγούμενης Κυριακής κ. Χαρά Παπαδάτου, «οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης πρέπει να ξαναγίνουν ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, όπως ξεκίνησαν». Αλλιώς θα φυτοζωούν μέσα στην υποβάθμιση του θερινού πολιτιστικού τετριμμένου, ως εκδηλώσεις «καρμπόν», που μπορεί να τις βρει και να τις παρακολουθήσει κανείς σε οποιαδήποτε πόλη έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν. Ιδωμένες έτσι, μάλλον δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Οι εκδηλώσεις των Γιορτών Λόγου & Τέχνης, πρέπει να είναι λίγες και υψηλού επιπέδου, επικεντρωμένες αποκλειστικά και μόνο στην εβδομάδα που έχει επιλεγεί για την πραγματοποίησή τους. Από το βήμα τους πρέπει να παρελαύνουν κορυφαία ονόματα, εξαίρετοι Έλληνες λογοτέχνες, σπουδαίοι μουσικοί, ηθοποιοί κ.λ.π κι οι πραγματοποιούμενες την εβδομάδα εκείνη εκδηλώσεις πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα αν όχι του πρωτότυπου, τουλάχιστον του έγκυρου και αναγνωρισμένου. Στα πλαίσια αυτά απαραίτητη κρίνεται η συνεργασία με τον συνομήλικο πολιτιστικό θεσμό, που φέρει το όνομα Φεστιβάλ Αθηνών.

Οι άλλες εκδηλώσεις που προσφέρουν τα πολιτιστικά καραβά-νια του καλοκαιριού που ξεκινούν από το κέντρο, ας εξακολουθούν να έρχονται, είτε πριν είτε μετά την εβδομάδα Λόγου & Τέχνης, και να παρουσιάζονται με αίτηση, ευθύνη και κόστος των ίδιων, στο Ανοικτό μας Θέατρο, καταβάλλοντάς μας κάποιο μίσθωμα για την παραχώρηση του χώρου.

Στο πεδίο του Λόγου, εκτός από τα ήδη πραγματοποιούμε-να, θα πρέπει να μας απασχολήσει και η διοργάνωση διεθνών Συνεδρίων με τη συμμετοχή αναγνωρισμένου κύρους συνέδρων και με τη βοήθεια πανεπιστημίων της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η εκτέλεση παραγωγής των Γιορτών Λόγου και Τέχνης, όπως και του Διεθνούς φεστιβάλ Φολκλόρ, θα γίνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, με μια επαναθεώρηση της δομικής σύνθεσης και λειτουργίας του. Στόχος θα είναι η με κάθε δυνατό τρόπο συνεχής αναβάθμιση των «Γιορτών» και του περιεχομένου τους αλλά και η αναζήτηση τρόπων, ώστε να θεμελιώσουμε μια στέρεη και σύγχρονη υποδομή λειτουργίας τους.

Χρειαζόμαστε όμως και πρόσωπα, που θέλουν να προσφέρουν. Από αυτά, που στην ντοπιολαλιά μας, αποκαλούμε «βουρλισμένα». Με τέτοιους ανθρώπους, που να φέρουν μέσα τους κάτι από το DNA των πιονιέρων των Γιορτών, και με τη –εκ των ων ουκ άνευ- βοήθεια εθελοντών, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου μας, ως φορέας των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και οι ίδιες οι Γιορτές μας, μπορούν να προχωρήσουν και να προσδοκούμε γιορτασμούς πολλών μελλοντικών χαρμόσυ-νων επετείων τους. Διαφορετικά, τα μνημόσυνα, καραδοκούν στη στροφή.

Προηγουμενο αρθρο
Βραδιά ποίησης στους Τσουκαλάδες
Επομενο αρθρο
Πολιτιστικοί και Εκπαιδευτικοί Αναβαθμοί

1 Σχόλιο

  1. Α.Κ.
    3 Αυγούστου 2015 at 19:33 — Απάντηση

    Ετσι που κανανε τις γιορτες, ηρθε κι η βαθεια διανοηση να ριξει την πλακα.
    Οι γιορτες ειχαν λαικο χαρακτηρα και στις ομιλιες παραβρισκοταν ακομα και 1000 ατομα κι οχι τα 50 που με το ζορι μαζευει η διανοηση.
    ΛΑΙΚΟ χαρακτηρα ειχαν,λαικε δημαρχε…Ξυπνα!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.