HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΤο πρόβλημα δεν κρύβεται άλλο

Το πρόβλημα δεν κρύβεται άλλο

Είχαμε γράψει μεταξύ των άλλων την 1η Ιανουαρίου σε μικρό ρεπορτάζ που κάναμε για τις ζημιές που προκάλεσε ο δυνατός αέρας στο νησί: «Στο δρόμο μεταξύ Τσουκαλάδων και Αγίου Νικήτα έπεσαν επίσης κάποια πεύκα. .. Τα είδα από κοντά, περισσότερο από τον αέρα συντέλεσε η αρρώστια από την οποία έχουν προσβληθεί, η βαμβακίαση (Margarodidae, το Marchalina hellenica). Είναι η λευκή, σαν βαμβάκι επικάλυψη, που βλέπουμε στους κορμούς των πεύκων. Από βαμβακίαση έχουν προσβληθεί τα περισσότερα πεύκα της Λευκάδας, αλλά η ασθένεια αποτελεί κίνδυνο και για όλη την Ελλάδα. Όταν προσβληθεί το δέντρο γίνεται καχεκτικό και τελικά ξεραίνεται. Επομένως ο αέρας βρήκε πρόσφορο έδαφος…»

DSCN4324

Την επόμενη μέρα κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο συγκλονιστικές φωτογραφίες του κ Αλέκου Λάζαρη για το πευκόδασος στα Πευκούλια. Η ζημιά όπως φαίνεται είναι τεράστια και η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται. Το πρώτα σημάδια στο νησί μας άρχισαν να φαίνονται πριν από τέσσερα χρόνια. Η ίδια πριν από δυο χρόνια συγκλονίστηκα από την εικόνα που παρουσίαζαν τα δάση στη νοτιοδυτική Λευκάδα. Σήμερα τα πράγματα πρέπει να είναι χειρότερα.

100

Το ποιος φταίει είναι ξεκάθαρο σήμερα. Ένα πελατειακό κράτος χωρίς περίσκεψη για να ικανοποιήσει κάποιες ομάδες παραγωγών μελιού επέτρεψε τους εμβολιασμούς των πεύκων με το συγκεκριμένο έντομο. Τα αποτελέσματα τα είδαμε.

101

Όπως ενημερώθηκα από το διαδίκτυο η αντιμετώπιση της ασθένειας είναι δύσκολη. Οι περισσότερες μέθοδοι -πλην του ψεκασμού που είναι επιβλαβής για την χλωρίδα, την πανίδα και τον άνθρωπο- απευθύνονται σε μικρές εκτάσεις, σε πεύκα που βρίσκονται κοντά σε αστικές περιοχές. Η χρήση του νερού ή των ταινιών,(κοίτα εδώ) απευθύνονται σε βατές περιοχές και σε μικρές εκτάσεις. Π.χ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το μικρό δασάκι πάνω από το Φρύνι και για τα πεύκα δεξιά και αριστερά στο δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα. Βέβαια οι τρόποι αντιμετώπισης συνεχώς βελτιώνονται.

102

Για να λύσουμε όμως ένα πρόβλημα πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσουμε σαν πρόβλημα. Από όσο θυμάμαι κι αν λαθεύω διορθώστε με, τα τελευταία 4 χρόνια κανένας σε όλο το νησί δεν ασχολήθηκε με το πρόβλημα. Σύλλογοι, οργανώσεις, φορείς, κόμματα, όλοι εμείς οι πολίτες δεν δείξαμε, να μας απασχολεί το μέλλον αυτού του νησιού.

Βολεμένοι στον καναπέ μας, περιμένουμε το Μεσσία να μας σώσει στις 25 Γενάρη χωρίς να κουνήσουμε το μικρό μας δαχτυλάκι, αδιαφορώντας για ένα τεράστιο πρόβλημα. Συζητάμε για αγκυροβόλια, να φτιάξουμε υπόγειες «τρύπες» για είσοδο του νησιού, αλλά μας διαφεύγει, ποιον θα ενδιαφέρει σε λίγα χρόνια, να αγκυροβολήσει ή να μπει οδικώς στο νησί, αν τα βουνά του είναι κρανίου τόπος. Ειδικά στα Πευκούλα, η καταστροφή του δάσους θα δημιουργήσει κατακρημνίσεις, πλημμύρες, καταστροφή των δρόμων και των ακτών.

Για το Άρωμα Λευκάδας το θέμα της καταστροφής των πευκοδασών του νησιού είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Θα το θέσουμε και θα ζητήσουμε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα. Όχι με καταγγελίες, κραυγές και ευχολόγια, αλλά με ρεαλιστικές προτάσεις. Γνωρίζουμε από την άλλη, πως ένα τέτοιας έκτασης πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζεται από την πολιτεία μόνο.

Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς οι πολίτες να δραστηριοποιηθούμε προσφέροντας εθελοντική βοήθεια. Είναι καιρός οι Σύλλογοι και τα Σωματεία του νησιού εκτός από την εκμάθηση Θρακιώτικων και Μακεδονίτικων χορών στα παιδιά μας, να πάρουν και πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας, κινητοποίησης και συμμετοχής στην επίλυση του προβλήματος. Είναι καιρός όλοι -και είναι σχεδόν όλο το νησί- όσοι έχουν με οποιοδήποτε τρόπο σχέση με τον τουρισμό, να κοιτάξουν πέρα από τη μύτη τους, το μεσοπρόθεσμο συμφέρον τους και να συνδράμουν. Το πρόβλημα δεν κρύβεται άλλο.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Η βρύση στα Πλατύστομα, η βρύση στου Πασά και η κάτω Βρύση
Επομενο αρθρο
Θα μπορούσα, αν είχα την ομορφιά της Γκερέκου...

1 Σχόλιο

  1. aps
    12 Ιανουαρίου 2015 at 22:11 — Απάντηση

    Ερωτηση;;Ποιος Λευκαδιτης εχει βγαλει με την βοηθεια των κουμπαρων 3 εκ ευρω στο εξωτερικο.Αν το βρειτε θα καταλαβετε παρα πολλα για το πευκοδασος στην περιοχη της Λευκαδας

    ΥΓ:Αθανατες μιζες

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.