HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΤρικυμία εν κρανίω

Τρικυμία εν κρανίω

Ακούγοντας μέρος του δημοτικού συμβουλίου στις 18 Σεπτεμβρίου, σκέφτηκα πως μάλλον δεν έχουμε σωτηρία, ούτε ως νησί ούτε ως χώρα. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά και για πολλά χρόνια. Έχουμε καταστρέψει έννοιες και λέξεις. Έχουν πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά οι εγκέφαλοι όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη διοίκηση, κάθε βαθμίδας και μορφής.

Και καλά οι Συριζαίοι που είναι μανούλες στις υπεκφυγές αλλά οι υπόλοιποι;  Η αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου βρίσκεται με τρικυμία εν κρανίω…

Η ιδιωτική πρωτοβουλία είχε κατασυκοφαντηθεί ανεπανόρθωτα με πρωτεργάτες την παράταξη που σήμερα βρίσκεται επικεφαλής του δήμου. Μέχρι πριν αναλάβουν το Δήμο, κραύγαζαν για τον κίνδυνο να ιδιωτικοποιηθούν δομές του Δήμου.

Στο προηγούμενο συμβούλιο ο Κώστας Γληγόρης είχε αναφέρει, για την ανάθεση του καθαρισμού του Κοιμητηρίου σε ιδιώτη και μάλιστα μέχρι τότε, χωρίς υπογραφή σύμβασης. Σήμερα ένα παρόμοιο θέμα -η ανάθεση καθαρισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων, πάλι σε ιδιώτη, έφερε στην επιφάνεια τις ιδεοληψίες των μελών του συμβουλίου και μάλιστα της αντιπολίτευσης. «Μετά το Νεκροταφείο ιδιωτικοποιείται μια ακόμη δομή του Δήμου», παρατήρησε σε χαμηλό τόνο σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Θεωρώντας προφανώς ότι απευθύνεται στους παλιούς κρατιστές του ΣΥΡΙΖΑ. (Και το κοινωνικό φαρμακείο καθώς και τα συσσίτια στους άπορους, έχουν ιδιωτικοποιηθεί, συμπληρώνω.)

Έλα μου όμως, που τα πράγματα άλλαξαν! Σιγά, απάντησε ο δήμαρχος για το Νεκροταφείο, δεν το αναθέσαμε και στον Βαρδινογιάννη! Σε μεροκαματιάρη το δώσαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε και η αντιπολίτευση δεν έχει ή δεν τολμά, να αρθρώσει άποψη. Τώρα οι εργολάβοι και οι ιδιώτες έγιναν πλέον συνεργάτες του Δήμου!

Μάλιστα οι δημαρχιακοί δημιούργησαν και υποκατηγορίες: τους μεροκαματιάρηδες του ιδιωτικού τομέα και τους Βαρδινογιάννηδες, τίποτε λιγότερο ή περισσότερο. Ξέχασε, μάλλον ο Δήμαρχος, πως οι Βαρδινογιάννηδες δεν ασχολούνται με μικρά εργάκια και εργολαβίες των Δήμων. Όλοι, όσοι πανελλαδικά διαχειρίζονται δομές των Δήμων – και την αποκομιδή των σκουπιδιών- είναι όλοι μικροί – μικρούτσικοι επιχειρηματίες. Έτσι ήταν πάντα και οταν τους ξόρκιζε.

Επί της ουσίας, οι δημαρχιακοί καλά κάνουν και δίνουν τις δουλείες σε ιδιώτες. Όσα έλεγαν, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, εναντίον του ιδιωτικού τομέα, ξεχάστηκαν. Μια χαρά προσαρμόστηκαν στα νέα -παλιά δεδομένα. Το πρόβλημα είναι στην αντιπολίτευση του δημοτικού συμβουλίου, που έχει χάσει τον μπούσουλα. Θύμα κι αυτή του λαϊκισμού και της, για χρόνια προπαγάνδας και κατασυκοφάντησης του ιδιωτικού τομέα.

✔ Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνέχεια, έγινε αφορμή να υπάρξει απόλυτη σύμπνοια και συμφωνία απόψεων στο δημοτικό συμβούλιο. Κι αυτό έχει την ίδια ρίζα, την τρικυμία εν κρανίω που επικρατεί.

Να εξηγήσω. Αρκετές από τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στέλνονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για έλεγχο νομιμότητας. Μεταξύ αυτών είναι ο προϋπολογισμός, κάποιες δαπάνες, έξοδα κ.α.. Έχει συμβεί, κάποιες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, για διάφορους λόγους, να μην επικυρωθούν από την Αποκεντρωμένη και να επιστραφούν στο δήμο.

Μια σημαντική, για την εποχή της, και για την μετέπειτα τύχη του νερού στη Λευκάδα, ήταν η άρνηση της Αποκεντρωμένης το 2011, να επικυρώσει την παραχώρηση της διαχείρισης του νερού στην ΕΥΔΑΠ, παρά την απόφαση του τότε δημοτικού συμβουλίου. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, η προσφυγη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγινε από την παράταξη του σημερινού Δημάρχου. Βλέπετε, οι σημερινοί δημαρχιακοί -όσο ήταν στην αντιπολίτευση- είχαν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε μεγάλη εκτίμηση!

Σήμερα όμως, ο δήμαρχος σε οξύ και απαξιωτικό τόνο ζήτησε την κατάργησή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και καλά οι δημαρχιακοί, είναι δικαιολογημένοι, δεν θέλουν μια υπηρεσία μέσα στα πόδια τους, να τους ελέγχει, καθώς μάλιστα κατέχουν και το αλάθητο!

Στο ίδιο τόνο όμως κινήθηκαν και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Λάβροι εναντίον της Αποκεντρωμένης. Είμαστε, είπαν, αιρετοί, ποιοι είναι αυτοί, που θα κάνουν έλεγχο στις αποφάσεις μας!

Δικαιολογημένα ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Γληγόρης μίλησε για σταλινισμό. Να εξηγήσω, σε όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς, γιατί μιλάμε. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι, ας πούμε, μια μικρογραφία του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο ελέγχει τους νόμους που ψηφίζει η βουλή. Οι οποίοι νόμοι μάλιστα, πριν ψηφιστούν, περνούν από νομιμοπαρασκευστικές επιτροπές και επιτροπές αποτελούμενες από νομικούς. Όπως το συμβούλιο της Επικρατείας αποτελεί θεσμό για την λειτουργία της Δημοκρατίας, έτσι και η σωστή λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να αποτελεί θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Κι ακόμα, ένα μέσον το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε αδύναμος πολίτης, απέναντι στις αυθαιρεσίες των εξουσιών.

Φανταστείτε ο Πέτρος, ο Κώστας και ο Μήτσος, Δήμαρχοι σε κάποιες γωνιές της Ελλάδας, να μπορούσαν ανεξέλεγκτα να παίρνουν αποφάσεις. Αλλοίμονό μας!

Κι όμως, σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο της Λευκάδας, πλην του προαναφερθέντος δημοτικού συμβούλου κ. Γληγόρη, δεν ζήτησε την σωστή λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, αλλά την κατάργηση της!

Να εξηγήσουμε, πως δεν ήταν θέμα του δημοτικού συμβουλίου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή άλλο θέμα. Έτσι ξεφεύγοντας από το στενό πλαίσιο συζήτησης, το Δημοτικό συμβούλιο ξεδίπλωσε τις δημοκρατικές απόψεις του!

Το παιχνίδι έχει χαθεί. «Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.»*

Ο Δημοτικός Σχολιαστής

* Μάνος Χατζιδάκις

Προηγουμενο αρθρο
Ουπς... «το τσίμπησα»
Επομενο αρθρο
Προγράμματα χορού και γυμναστικής Πολιτιστικού Συλλόγου Απόλπαινας

3 Σχόλια

 1. ΔΗΜΟΤΗΣ
  20 Σεπτεμβρίου 2017 at 13:35 — Απάντηση

  Τι να πει κανεις και τι να πρωτογράψει γι αυτούς τους ανεπαρκείς που κουμαντάρουν το νησί πέντε χρόνια. Ηδη η Λευκάδα έχει πάει είκοσι χρόνια πίσω με δαύτους. Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 90. Αντί να σχοληθούν με τα μεγάλα και τα τρανά, όπως πχ οι αναενώσιμες πηγές ενέργειας, ένα τεράστιο κεφάλαιο, αναλίσκονται σε αναθέσεις για τους πελάτες. Δέστε ρε δημοσιουπαλληλιστές την περίπτωση στα Κανάρια νησιά. Από Κρανίου τόπος με την ενέργεια απ’ τα κύματα του Ατλαντικού έχουν δημιουργήσει έναν τεράστιο χώρο ενέργειας δωρεάν στον οποίο εργάζονται χιλιάδες νέα άτομα τα οποία έμειναν στον τόπο τους και δεν ξενητεύθηκαν στην Ισπανία. Αλλά τι λέω τώρα… Το μόνο τους μέλημα είναι οι αναθέσεις στα πελατάια εν όψει των νέων εκλογών…

 2. anwnimos
  19 Σεπτεμβρίου 2017 at 13:58 — Απάντηση

  Φαντάσου να τους είχαμε αυτούς και χωρίς αποκεντρωμένη και χωρίς διαύγεια τι θα πέρναγαν. Τι δημόσιο χρήμα θα σπαταλόταν. Ότι γινόταν δηλαδή παλιότερα που ο Δήμος ήταν κομματικό λάφυρο και το μακρύ χέρι της κεντρικής κομματικής εξουσίας. Εδώ που τα λέμε οι Συριζαίοι δεν πήγαν να περάσουν μια ψιλοκατάργηση του Διαύγεια? Να σημειώσουμε επίσης ότι ούτε αξιολόγηση και Ασεπ θέλουν. Για να καταλάβουμε για την καθεστωτική λογική τους. Κρατισμός και λαικισμός

  • ΖΑΠΑΤΑΣ
   20 Σεπτεμβρίου 2017 at 09:06 — Απάντηση

   Μη το ψάχνεις! Οι άνθρωποι είναι “Βίβα Μαδούρο”!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.