HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΥποψήφιοι αυτοδιοικητικών εκλογών: Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Υποψήφιοι αυτοδιοικητικών εκλογών: Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Η δυνατότητα αύξησης του αριθμού των υποψηφίων Δημοτικών συμβούλων που έδωσε ο νόμος, δείχνει, να έφερε τις παρατάξεις σε δυσκολία να συγκεντρώσουν τόσο κόσμο κάτω από τη στέγη τους.Αυτό, σε συνδυασμό με την άρνηση ικανότατων ατόμων να ασχοληθούν –διαχρονικά- με τα δημόσια πράγματα -έτσι όπως εκφράζονται τόσο πανελλαδικά όσο και στο νησί μας- έχει σαν αποτέλεσμα κάθε μέρα που περνάει, να βλέπουμε τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων να γεμίζουν με υποψηφίους «δευτέρας διαλογής».

Δεν ξέρω αν οι προσωπικές μου απόψεις είναι παλιάς κοπής, παρ’ όλο που με τα χρόνια κατεβάζουμε τον πήχη χαμηλότερα, θεωρώ όμως ότι κάποιος που ζητάει την ψήφο μας πρέπει να πληροί ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων. Να έχει λύσει το βιοποριστικό του πρόβλημα μέσω κάποιας εργασίας, να έχει κοινή και στοιχειώδη λογική, να έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και διάθεση ώστε να αφιερωθεί στα κοινά. Τώρα αν κάποιος διαθέτει καλλιέργεια και κάμποσο μυαλό, αυτά είναι επίσης καλοδεχούμενα.

Κάθε μέρα που περνάει, πέφτουμε από τη μια έκπληξη στην άλλη, βλέποντας «παιδαρέλια», άσχετα, «άψητα», απαίδευτα, να ζητούν την ψήφο μας για , να αποφασίσουν για έργα και συμβάσεις εκατομμυρίων, όταν δεν ξέρουν ακόμα να μοιράσουν «δυο γαϊδουριών άχυρο». Να αποφασίσουν π.χ. για τα σκουπίδια, όταν δεν έχουν ακουμπήσει μέχρι σήμερα ούτε τη σακούλα σκουπιδιών του σπιτιού τους!

Όσοι έχουμε παιδιά που είναι κάπως κοντά ηλικιακά με μερικούς από τους νεαρούς υποψηφίους, έχουμε να τους απαντήσουμε στο βασανιστικό ερώτημα, με ποια προσόντα αξιοσύνης επιλέχτηκαν, επειδή βλέποντας τους συχνά στα μπαράκια και στα καφέ, ξέρουν ότι η κουλτούρα τους ξεκινά από τη Φαίη Σκορδά και φτάνει μέχρι το Λιάγκα!

Εξηγούμαι: το νεαρό της ηλικίας από μόνο του, δεν είναι προσόν για την αυτοδιοίκηση, αν δεν συνοδεύεται και από άλλα πράγματα. Η πολιτική δεν είναι ούτε μπορεί να αποτελέσει επάγγελμα. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που αυτή η χώρα είχε πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή –το νεαρότερο πρωθυπουργό της Ευρώπης- με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.

Έχουμε ακόμα στο προσκήνιο και κάποια κουρασμένα της πολιτικής παλικάρια, που ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν,(δηλαδή τίποτα) ή πρόσωπα που δεν έχουν και το καλύτερο παρελθόν στα κοινά, ή άλλους που δεν έχουν και το «καλύτερο όνομα».

Όταν είχε ξεκινήσει η κρίση που βιώνουμε, κρίση όχι μόνο οικονομική, κοινωνική, ηθική, αξιών, πολιτισμού, δημοκρατίας, κάποιοι είχαν υποστηρίξει ότι η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία ώστε να βγουν μπροστά οι αξίες, να γίνουμε σοφότεροι, να μάθουμε από τα λάθη μας.

Όπως περίτρανα δείχνουν και αυτές οι εκλογές, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αυτή η κρίση έγινε αφορμή ώστε να «αναδειχτούν» σε όλους τους τομείς και στην πολιτική, τα υπόγεια σε ρετιρέ, να βγουν προς τα έξω για μια ακόμα φορά οι μετριότητες, που δυστυχώς επισκιάζουν τους άξιους και ικανούς.

Βιολέττα Σάντα

Προηγουμενο αρθρο
Όλοι για την Λευκάδα: Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι
Επομενο αρθρο
Δυο σημερινά στιγμιότυπα μπαίνοντας στο νησί

1 Σχόλιο

  1. ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
    27 Απριλίου 2014 at 12:25 — Απάντηση

    1. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να βασανίσουμε πολύ το μυαλό μας για να δούμε που “πάει το πράμα”. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που υποσυνείδητα επιθυμεί να πεθάνει (Μπορεί κανείς στην ψυχανάλυση να διαβάσει για το “ένστικτο του θανάτου”). Και μάλλον θα τα καταφέρει. Με το σπαθί της. Τυχόν επιβίωσή της θα είναι κόντρα σε μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων και, πάντως, δεν θα οφείλεται στις δικές της προσπάθειες.
    2. Για τους υποψήφιους. Ο Μαξ Βέμπερ το έχει δει από χρόνια: Οι πολίτες επιθυμούν να εκλέγουν χειρότερους από αυτούς για να μπορούν εκ των υστέρων να τους “φτύνουν”. Τους καλύτερους τους “φοβούνται”. Γιατί ο καλύτερος μπορεί να τους κουνάει αυτός το χέρι και να τους “φτύνει” κι αυτό δεν το αντέχουν, γιατί είναι η φανερή απόδειξη της δικής τους κατωτερότητας. Επομένως, το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό μας (και δεν ξέρω αν αυτό πρέπει να μας παρηγορεί ή να μας κάνει να τα βάψουμε πιο μαύρα!)

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.