HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΦέτος στο κάμπο αντί για λαθύρια θα μαζέψουν θλίψη, οργή, αγανάκτηση…

Φέτος στο κάμπο αντί για λαθύρια θα μαζέψουν θλίψη, οργή, αγανάκτηση…

… απελπισία, απελπισία, απελπισία….

Καταμεσής του κάμπου της Καρυάς, στον Καταποτήρα, όπως λένε οι ντόπιοι, χρόνια τώρα καλλιεργούνται τα πασίγνωστα λαθύρια της Καρυάς. Οι καλλιεργητές σπέρνουν τον γνήσιο, τον ντόπιο σπόρο λαθυριών κάθε Μάιο και τέτοιες μέρες γίνεται η συγκομιδή.

Φέτος αντί για λαθύρια θα μαζέψουν θλίψη, οργή, αγανάκτηση, μένος, απογοήτευση, απελπισία, απελπισία, απελπισία….

Θα μαζέψουν το λιγοστό κουράγιο τους και με όσες δυνάμεις τους απέμειναν θα κατέβουν στον κάμπο να σώσουν τουλάχιστον τον σπόρο.

Ξέρετε αυτός είναι ο ντόπιος σπόρος των παππούδων μας, ο παραδοσιακός σπόρος που άντεξε για δεκαετίες ολόκληρες και έδινε για χρόνια στις νέες γενιές γεωργών το αγνό αυτό όσπριο, το λαθύρι Καρυάς.

Φέτος με θλίψη πληροφορούμαστε από τους καλλιεργητές λαθυριών ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει παραγωγή λαθυριών αλλά δεν θα καταφέρουν ούτε τον σπόρο να μαζέψουν.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται τη σταδιακή εξαφάνιση του παραδοσιακού λαθυριού και υπαίτιες γι αυτό είναι ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ που ΔΕΝ εφαρμόζουν την ισχύουσα με τα ανεπιτήρητα ζώα νομοθεσία, παρά κρυμμένες πίσω από την ξεκάθαρη και αποδεδειγμένη ανικανότητά τους επικαλούνται -δήθεν- νομοθετικό κενό, αφήνοντας απροστάτευτους τους πολίτες, τις περιουσίες τους, τις καλλιέργειες και την ίδια την σωματική τους ακεραιότητα.

Τα ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα έχουν κυριεύσει την Ορεινή Λευκάδα προκαλώντας καταστροφές στις ιδιοκτησίες των πολιτών, στις καλλιέργειες – τσακίζοντας κορμούς ελιόδεντρων και αμπελιών- καταστρέφοντας πάσης φύσεως σπορές-, καταλαμβάνοντας το δημοτικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού της Λευκάδας, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των οδηγών.

Οι πολίτες της Ορεινής Λευκάδας έχουν απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές του νησιού -οι οποίες γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος-, καταθέτοντας μηνύσεις και αγωγές κατά του γνωστού κτηνοτρόφου αλλά και των αρμοδίων φορέων, περιμένοντας μέχρι και σήμερα κάποιο αποτέλεσμα που θα συμβάλλει στην οριστική λύση του προβλήματος… όμως μέχρι και σήμερα η κατάσταση είναι απελπιστικά τραγική.

Αντί επιλόγου:
στις φωτογραφίες εμφανίζονται δύο εργάτριες που μαζεύουν όσα λαθύρια κατάφεραν να σταθούν όρθια στο ισοπεδωτικό πέρασμα των γιγαντόσωμων μοσχαριών που ανενόχλητα όλο τον χρόνο ρημάζουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.

Ο ιδιοκτήτης του χωραφιού δεν άντεξε να πάει ο ίδιος να τα μαζέψει.
Πως να αντέξει άλλωστε το θέαμα της κατεστραμμένης σοδειάς του;

Πως να αντέξει το γεγονός ότι έχασε πάνω από 60 κιλά σπόρο που τον φύλαγε 30 χρόνια τώρα σαν κόρη οφθαλμού και φέτος κινδυνεύει να τον χάσει εξολοκλήρου;

Η Ορεινή Λευκάδα δεινοπαθεί. Αβοήθητη.

Μεσαίωνας.

Καρυά Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Συλλήψεις από το Λιμεναρχείο Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Ο Χορευτικός Όμιλος Λευκάδας στο Φεστιβάλ Φολκλόρ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.