HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΦωτογραφίες της Λευκάδας του Δημήτρη Παπαδήμου

Φωτογραφίες της Λευκάδας του Δημήτρη Παπαδήμου

Έχουμε παρουσιάσει παλιότερα πληθώρα φωτογραφιών του Δημήτρη Παπαδήμου μέσα από τις ψηφιακές συλλογές Ε.Λ.Ι.Α. -του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Επανερχόμαστε σήμερα να παρουσιάσουμε και τον φωτογράφο αποδίδοντας του την δέουσα τιμή.

Ο Δημήτρης Παπαδήμος (1 Μαΐου 1918 – 3 Μαΐου 1994), γεννήθηκε στο Κάιρο το 1918, μέσα στην ανθούσα εκεί ελληνική παροικία. Με τη φωτογραφία πειραματίστηκε από τα εφηβικά του χρόνια και από νωρίς εκδήλωσε την επιθυμία να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Συστηματικά, όμως, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία στα χρόνια της υπηρεσίας του ως στρατιωτικού φωτογράφου στις Ελληνικές Δυνάμεις Μέσης Ανατολής και στο Γραφείο Τύπου της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.

Με τη λήξη του πολέμου και την τραγωδία των Δεκεμβριανών, που αποτύπωσε με τον φακό του, ο Παπαδήμος ξεκίνησε ένα νέο κεφάλαιο που συνδύασε τα δύο του πάθη: το ταξίδι και τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια μιας μεστής σε δουλειά δεκαετίας (1946-1956) και λίγο πριν από την μόνιμη εγκατάστασή του στην Ελλάδα, ο Παπαδήμος ταξίδεψε στην Αίγυπτο, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και κατέγραψε τον άνθρωπο και τα έργα του – με ματιά βαθιά ανθρώπινη, αποφεύγοντας τη γραφικότητα. Από τη δουλειά του και τη συνεργασία του με Βρετανούς, κυρίως, συγγραφείς προέκυψαν εκθέσεις και εικονογραφημένα ταξιδιωτικά βιβλία. Παράλληλα, ασχολήθηκε επαγγελματικά και με τον κινηματογράφο, ως φωτογράφος ή βοηθός παραγωγής.

Από το 1956 μέχρι και το 1980 και με ορμητήριο την Αθήνα, ταξίδεψε και φωτογράφισε –εξαντλητικά θα έλεγε κανείς- την Ελλάδα. Ήδη από το 1956 υπήρξε συνεργάτης των Εικόνων και αργότερα των περιοδικών Ηώς και Ταχυδρόμος, ενώ παράλληλα συνεργάστηκε με τον ΕΟΤ και το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Το επιστέγασμα της φωτογραφικής του δραστηριότητας υπήρξε η έκδοση, το 1974 από τις εκδόσεις Ολκός, του λευκώματος με τίτλο Η Ελλάδα που Φεύγει. Μετά το θάνατό του το 1994 το αρχείο του, κατόπιν επιθυμίας και του ίδιου, το δώρισε στο τμήμα Ε.Λ.Ι.Α. του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Μ.Ι.Ε.Τ) η σύζυγός του Λιάνα Παπαδήμου και ο υιός του Ιωάννης Παπαδήμος. Το αρχείο χρονικά καλύπτει τέσσερις δεκαετίες και γεωγραφικά την λεκάνη της Μεσογείου με έμφαση στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Το έργου του Παπαδήμου έχει σαν βασικό του άξονα τον άνθρωπο και τα έργα του. Το αρχείο του αριθμεί περίπου 65.000 αρνητικά και τα αντίστοιχά τους κοντάκτ. Τοπία και άνθρωποι από την έρημο, τον Νείλο, το Σινά, την Γκάνα, την Κύπρο, και την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Η περίοδος του πολέμου αποτυπώνεται από τον φακό του Παπαδήμου με σκηνές από τη Μέση Ανατολή, το Ρίμινι, τα Δεκεμβριανά και πορτραίτα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συγγραφέων.

Ο πίνακας που συνοδεύει την κάθε φωτογραφία που αφορά τη Λευκάδα αναφέρει:

Φωτογράφος: Παπαδήμος, Δημήτρης (Δημήτρη, Dimitri)
Τόπος: Λευκάδα
Χρονολογία: 1960 δεκαετία

Το κάστρο και το καρνάγιο

Οι βάρκες, τα μονόξυλα και το Ιβάρι

Τα καντούνια της πόλης

Το παζάρι και η παραλία

Ο παλιότερος πόντες

Οι άνθρωποι

Οι εκκλησιές

Περισσότερες φωτογραφίες του Δημήτρη Παπαδήμου από την Λευκάδα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω άρθρο.
Η Λευκάδα της δεκαετίας του ’60, μέσα από 60 εικόνες

Προηγουμενο αρθρο
Παρουσίαση του βιβλίου της ιστορικού Χριστίνας Ε. Παπακώστα
Επομενο αρθρο
Πανελλήνιες πρωτιές στο Δήμο Μεγανησίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.