HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΆλλο φιλόζωος άλλο κηδεμόνας ζώου – Απάντηση στο κείμενο του Νίκου Γαζή

Άλλο φιλόζωος άλλο κηδεμόνας ζώου – Απάντηση στο κείμενο του Νίκου Γαζή

Αγαπητέ κύριε Γαζή,

Με χαροποιεί η πρωτοβουλία η δική σας ως δημοτικού συμβούλου καθώς και της παράταξής σας, να θίξετε το θέμα της μη τήρησης κανόνων καθαριότητας από κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων. Η τοποθέτησή σας, επί της ουσίας, με βρίσκει σύμφωνη, ωστόσο, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις.

Δε χρειάζεται η σύγκλιση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων, απέναντι σε όσους δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες των ζώων που συνοδεύουν. Ο νομοθέτης ξεκίνησε ήδη από το 2003 (Ν. 3170) να θέτει ως υποχρέωση του κηδεμόνα ζώου τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες, ενώ το 2012 στο νόμο 4039, Αρθρ. 5, Παρ 1στ, ορίζεται και το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ, για τους παραβάτες που δεν απομακρύνουν από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου που συνοδεύουν (σας επισυνάπτω τον πίνακα κυρώσεων του ΦΕΚ). Αρμόδια για την επιβολή διοικητικών προστίμων, είναι η δημοτική αστυνομία και όλα τα ελεγκτικά όργανα που αναφέρονται στο Ν4039/12, Αρθρ. 21, Παρ.3 σχετικά με την τήρηση του νόμου και την επιβολή κυρώσεων.

Επίσης, επιτρέψτε μου παρακαλώ, να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία, ώστε να ξεκαθαριστεί πως είναι άλλο το να είσαι φιλόζωος και διαφορετικό το να είσαι κηδεμόνας ζώου, με δεδομένο πως το ένα δεν προϋποθέτει πάντοτε το άλλο.

Κάθε άνθρωπος που τυχαίνει να έχει μια γάτα ή ένα σκύλο δεν είναι οπωσδήποτε φιλόζωος! Δεν είναι απαραίτητα φιλόζωος ένας τσοπάνος που συχνά έχει 3 σκύλους ή ένας κυνηγός που συχνά μπορεί να έχει και 6 σκύλους!!Οποιοσδήποτε λοιπόν, για τους δικούς του λόγους, έχει ζώα δεν είναι κατ’ ανάγκη φιλόζωος και αυτό πρέπει κάποτε να ξεκαθαριστεί για να ρίχνονται οι βολές σε λάθος πεδίο.

Ας δούμε λοιπόν, τελικά ποιος είναι φιλόζωος και τι ακριβώς περιλαμβάνει η ιδιότητα αυτή.

Φιλόζωος είναι όποιος διαθέτει χώρο, χρόνο, χρήμα και αγάπη,με σκοπό να βοηθήσει ένα ζώο που βρίσκεται εγκαταλειμμένο στους δρόμους, ώστε το ζώο αυτό να μην υποφέρει από πείνα, δίψα, καιρικές συνθήκες, αρρώστιες, ατυχήματα και κακοποίηση.
Ουσιαστικά οι φιλόζωοι παλεύουν να αναλάβουν τα αποτελέσματα της ανεύθυνης κηδεμονίας ζώου από τους συμπολίτες μας.

Σκεφτείτε όμως..σε μια Λευκάδα με 25.000 ανθρώπους, πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν μια χούφτα ιδιώτες τις γέννες από πχ 20 σκύλες συμπολιτών μας που γέννησαν συνολικά 150 κουτάβια και βρίσκονται εγκαταλειμμένα από εδώ κι από εκεί κάθε Μάιο;; Τα αδέσποτα, βέβαια, δε φυτρώνουν! Δημιουργούνται από τα αστείρωτα δεσποζόμενα και περιέργως, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα!! Ακόμα κι αν ήθελαν οι Δήμοι που έχουν τη νομική ευθύνη, δε μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά ένα πρόβλημα τέτοιου μεγέθους, πόσο μάλλον μερικοί εθελοντές.

Πολλές φορές ο φιλόζωος φιλοξενεί ζώα στο σπίτι του, έχοντας έτσι περισσότερα από 2, όχι απαραίτητα γιατί απολαμβάνει τη συντροφιά τους, αλλά γιατί είναι επιτακτικό για την επιβίωση των ζώων ή γιατί τα φιλοξένησε πολύ καιρό, δε βρέθηκε κανείς να τα υιοθετήσει και αρνείται να τα πετάξει στο δρόμο ή όπως λέει ο νόμος και κάποιοι άλλοι χρυσώνοντας το χάπι να… «τα επανεντάξει στο φυσικό τους περιβάλλον!».

Πολλές φορές για τους φιλόζωους είναι αναγκαστική και η σκληρή επιλογή του να φροντίζουν ζώα αφήνοντας τα έξω στους δρόμους, με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση τους…. «εξαφανίζονται» μυστηριωδώς, δηλητηριάζονται, τα χτυπούν αυτοκίνητα, τα χτυπούν άνθρωποι….

Βλέπετε, πέρα από τη βοήθεια στα ζώα, ο φιλόζωος πρέπει να μη χάσει και την επαφή με τις δυνατότητές του, την οικογένειά του, την πραγματικότητα… Πρέπει να έχει διαρκή επίγνωση σε αυτό που τον συντρίβει: πως δε μπορούν όλα τα ζώα να σωθούν γιατί οι εθελοντές είναι λίγοι, οι ανεύθυνοι πολλοί και δυστυχώς, δεν υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι πρόθυμοι να ανοίξουν το σπίτι τους για να φιλοξενήσουν ένα ζώο.

Ένας φιλόζωος λοιπόν, όντας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος και με σεβασμό προς την κοινωνία οφείλει να κάνει το σωστό και να προβαίνει πάντα στον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τις ακαθαρσίες του ζώου που συνοδεύει. Άλλωστε, οι φιλόζωοι καθαρίζουν κάθε μέρα και κάθε φορά που φιλοξενούν κουτάβια ή ενήλικα ζώα, γιατί λοιπόν να μην κάνουν το ίδιο και σε μια βόλτα;

Πέρα όμως από τους φιλόζωους, έχουμε και τους κηδεμόνες ζώων, που όπως δείχνουν τα γεγονότα, εκεί πρέπει να εστιάζουμε για τον εντοπισμό των προβλημάτων.
Όποιος έχει ένα κατοικίδιο είναι κηδεμόνας ζώου.
Από εκεί και πέρα μένει να δούμε, αν είναι υπεύθυνος ή ανεύθυνος κηδεμόνας ζώου!

Γιατί:
– Δεν είναι υπεύθυνος κηδεμόνας όποιος έχει ένα ζώο χωρίς microchip, ώστε να μπορεί πιθανώς να το εγκαταλείψει ή για να μπορεί να αφήνει το ζώο αυτό ελεύθερο, να πάει έξω μόνο του για τις ανάγκες του, σε αυτό που ονομάζω «αυτόματη βόλτα» και που σε αυτή την περίπτωση εύκολα καταλαβαίνουμε πως αποκτά η κεντρική αγορά πολλά «σουβενίρ»…

– Δεν είναι υπεύθυνος κηδεμόνας κάποιος που έχει ένα ζώο χωρίς κτηνιατρική φροντίδα δεμένο σε ένα δέντρο για μια ζωή μέσα στις ακαθαρσίες του, μέχρι ζώο να βγάλει ρίζες, επειδή πήρε σκύλο από μια επιπόλαια απόφαση!

– Δεν είναι υπεύθυνο, κάποιος να μην έχει στειρώσει το ζώο του και να προσθέτει κουτάβια σε μια χώρα με 4 εκατομμύρια αδέσποτα, επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση με αδέσποτα που υποφέρουν, περιφέρονται και φυσικά λερώνουν…

– Δεν είναι υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου, όποιος δεν απομακρύνει τις ακαθαρσίες του ζώου του από το περιβάλλον. Με τον ίδιο τρόπο που κάποιος δε συμπαθεί τα ζώα αλλά δεν έχει δικαίωμα να τα ενοχλεί, αντίστοιχα και κάποιος άλλος που έχει ένα ζώο δεν έχει δικαίωμα να ρυπαίνει ένα δημόσιο χώρο και να ενοχλεί την κοινωνία.

Όμως, όταν καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους, μέρα μεσημέρι απροκάλυπτα, να κάνουν οι ίδιοι την ανάγκη τους σε δημόσιο χώρο, τι να περιμένεις; Δυστυχώς, δε θεωρώ πως καλύπτει αρκετούς ανθρώπους η παιδεία τους στο να φτάσουν και να μαζέψουν τα απεκκρίματα του ζώου τους.

Χρειάζεται, οπωσδήποτε, να οπλιστούμε με υπομονή και επιμονή, ώστε με συνεχή ενημέρωση και επιβολή προστίμων να επιμορφωθούν, ώσπου να αλλάξουν στάση όσοι συμπολίτες μας το χρειάζονται και που στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι είναι ανεύθυνοι κηδεμόνες σκύλου και όχι φιλόζωοι.

Με εκτίμηση,
Μηνοδώρα Μαυρωνά-Φέτση

Προηγουμενο αρθρο
Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος»: τηλεφωνικά η παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικού χαρακτήρα
Επομενο αρθρο
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.