HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΆντεξε η Λευκάδα…

Άντεξε η Λευκάδα…

Ικανοποιημένος από τον τρόπο που αντέδρασαν στο μεγάλο σεισμό της Λευκάδας υλικές υποδομές και πολίτες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χρήστος Παπαβρανούσης, ως επικεφαλής κλιμακίου που είχε σταλεί στο νησί λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Εγκέλαδου. Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφερε, οι υλικές ζημιές περιορίζονται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού, κυρίως σε παλιές κατασκευές ή όπου το έδαφος είναι ακατάλληλο, καθώς και στον δυτικό οδικό άξονα, ενώ ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός πως οι ζημιές σε υποδομές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης είναι σχετικά μικρές.

«Η Λευκάδα έδειξε πως άντεξε ακόμη μία φορά. Το Δράγανο και το Αθάνι, τα χωριά που πλήγηκαν περισσότερο, είχαν νερό και ρεύμα όταν τα επισκεφτήκαμε δύο ώρες μετά το σεισμό», είπε ο κ. Παπαβρανούσης ενώ αναφορικά με τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο δήλωσε πως ακόμα κι αν σε ορισμένα σημεία είναι μεγαλύτερες από το αναμενόμενο, παραμένουν μικρότερες από εκείνες του 2003.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΗ στάθηκε επιπλέον στο ότι οι δύο θάνατοι που σημειώθηκαν, δεν οφείλονταν στον σεισμό, αλλά σε μη προβλέψιμες αιτίες και χαρακτήρισε αξιοθαύμαστη την ψυχραιμία του κόσμου και έγκαιρη την αντίδραση των αρχών.

«Οι άνθρωποι έχουν πλέον τη συνείδηση της σωστής κατασκευής και είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν κατά τη διάρκεια και μετά τον σεισμό, επομένως είναι αποτελεσματικότερη η βοήθεια από τις κρατικές υπηρεσίες», δήλωσε. «Σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε σεισμογενής χώρα και να μάθουμε να ακολουθούμε τους κανόνες για πρόληψη ατυχημάτων, όπως π.χ. στερεώνοντας καλά τα έπιπλα», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Παπαβρανούσης θεώρησε πως το σεισμικό επεισόδιο θα δώσει την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν πιο ενδελεχείς μικροζωνικές μελέτες σεισμικής αντοχής, ώστε μηχανικοί και ιδιώτες να έχουν καλύτερη εικόνα του τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν πριν οικοδομήσουν σε ένα συγκεκριμένο έδαφος.

ΠΗΓΗ: polytexnikanea.gr

Προηγουμενο αρθρο
Μέρες Σαρανταλείτουργου στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Η επιδείνωση του καιρού: ακόμα ένα πρόβλημα στη Λευκάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.