HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΆρωμα και Γεύσεις από τη Λευκάδα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας

Άρωμα και Γεύσεις από τη Λευκάδα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας

Κυριακάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκάδας

ΚΛΑΙΡΗ ΓΑΖΗ

Την Κυριακή, αφήστε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λευκάδας, να σας ταξιδέψει γευστικά στο νησί. Υπόσχεται την καλύτερη Λευκαδίτικη φιλοξενία και περιποίηση, σε ένα άκρως οικογενειακό περιβάλλον. Εκτός από τις μερίδες φαγητού που θα σερβίρει η διεύθυνση του Normanby House, θα υπάρχουν πιάτα με γλυκά με Λευκαδίτικες συνταγές, κρασί Λευκαδίτικων προδιαγραφών, και, ζωντανή επίδειξη μαγειρικής από μέλη του Συλλόγου.

Και επειδή γλέντι χωρίς χορό δεν γίνεται ο DJ Joe, θα σας διασκεδάσει με νησιώτικους ρυθμούς.
Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Λευκαδίτισσα μαγείρισσα Εύη Βουτσινά. Στον πρόλογο του βιβλίου της «Λευκαδίτικα Μαγειρέματα» σημειώνει: Κλαδί χωρίς ρίζα δεν μεγαλώνει. Ξηραίνεται. Αυτή τη ρίζα θέλω να γνωρίσω και να συμβάλω στην καινούργια ανθοφορία της.

Η Εύη Βουτσινά, περιόδευσε για 17 χρόνια σε πολλά μέρη της Ελλάδας και κατέγραψε μεθοδικά συνταγές και τις τεχνικές στις ανθρώπινες συνήθειες που δίνουν στα μαγειρικά παρασκευάσματα την χαρακτηριστική γεύση. Την παραδοσιακή μαγειρική!

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το νησί, που κολυμπάει στα απέραντα γαλάζια νερά του Ιονίου, στα αρχαία κείμενα εμφανίζεται με το όνομα Λευκάς από το όνομα του Απόλλωνα Λευκάτα. Ο Στράβων υποστηρίζει ότι στο νοτιότερο ακρωτήρι υπήρχε ναός του θεού, απ΄ όπου σύμφωνα με τον μύθο, η ποιήτρια Σαπφώ, απελπισμένη από τον έρωτά της για τον Φάωνα, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε.

Αξίζει ν΄ αναφέρουμε ότι και ο Γερμανός αρχαιολόγος Ντόρφελ, ο οποίος πίστευε ότι η Λευκάδα είναι η Ομηρική Ιθάκη, στις αρχές του 20ού αιώνα προέβη σε ανασκαφές. Ωστόσο αν και η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα τα οποία χρονολογούνται στο 2000πΧ, δεν έδωσε το πράσινο φως στη Λευκή Γη.

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι Τούρκοι, Βενετσιάνοι, Γάλλοι με τελευταίους τους Άγγλους κατακτητές, πέρασαν και άφησαν το στίγμα τους στο νησί. Σύμφωνα δε με τον ιστορικό Πάνο Ροντογιάννη τον 12ο αιώνα μετονομάστηκε σε Αγία Μαύρα, από το κάστρο που είχε κτίσει στην πόλη ο Ιωάννης Ορσίνι.

Στις 21 Μαΐου 1864 η Λευκάδα μαζί με τα υπόλοιπα νησιά της Επτανήσου ενσωματώθηκαν με τον εθνικό κορμό. Δυστυχώς κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο τα νησιά γνώρισαν τα δεινά των Ιταλών μέχρι τον Σεπτέμβρη του 1943 και μετά των Γερμανών, μέχρι την απελευθέρωση το 1944. Ωστόσο ο εμφύλιος που ακολούθησε, άφησε πολλές πληγές στους κατοίκους του νησιού. Τη δεκαετία του 50 πολλοί έγιναν εσωτερικοί και εξωτερικοί μετανάστες. Ένας αριθμός μετανάστευσε και στην Αυστραλία.

Σήμερα, ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού λιγοστεύει. Ευτυχώς ο δείκτης τουρισμού όλο και αυξάνεται σε σημείο να αποτελεί τον κυριότερο βιοποριστικό τους πόρο.

Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι στο Normanby House, 22-24 Normanby Ave, στο Thornbury.

Προηγουμενο αρθρο
Ανήμπορα Χρόνια
Επομενο αρθρο
Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ τη Κυριακή 20 Οκτωβρίου

1 Σχόλιο

  1. Ελίνα Περδικάρη
    17 Οκτωβρίου 2019 at 10:44 — Απάντηση

    Ένα Υπέροχο κάλεσμα για τρατάρισμα , από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκάδας στη Μελβούρνη !!!
    Είθε να συντονιστούμε όλες μαζί οι ανθοφορίες της Ρίζας να αναδείξουμε σε όλους τις Λευκαδίτικες γεύσεις και τη Λευκαδίτικη φιλοξενία του νησιού μας, του νησιού, με το μοναδικό στον κόσμο και απέραντο γαλάζιο!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.