HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈλεος τόσα χρόνια… το κακό παράγινε

Έλεος τόσα χρόνια… το κακό παράγινε

Για τέταρτο χειμώνα 44 οικογένειες ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Πρόκειται για όσους μετακόμισαν την Άνοιξη του 2010 στις νέες Εργατικές κατοικίες στα Περιβόλια.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι Εργατικές κατοικίες στα Περιβόλια χτίστηκαν για να στεγάσουν όσους έμεναν στις Εργατικές κατοικίες κοντά στο γήπεδο που καταστράφηκαν από το σεισμό του 2003.

Στην πραγματικότητα ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν. Ο εργολάβος τα παράτησε ή χρεοκόπησε, αφήνοντας ατελείωτη τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και πολλές άλλες ελλείψεις στα κτίρια.

Το 2010, εφτά χρόνια μετά το σεισμό του 2003, οι ένοικοι αφού είδαν και αποείδαν και μετά από τις παράτες της τότε Δημοτικής αρχής, άρχισαν σιγά –σιγά να μετακομίζουν στα καινούργια σπίτια, αφού προηγουμένως ο καθένας, έβαλε βαθειά το χέρι στην τσέπη του για να τα κάνει κατοικήσιμα εσωτερικά.

Το κτίρια είναι αρκετά καλαίσθητα, βαμμένα σε έντονα χρώματα και εξωτερικά δείχνουν να έχουν μια αρκετά καλή ρυμοτομία. Στην περιοχή θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια όμορφη συνοικία. Θα μπορούσε αλλά δεν έγινε!

Ο περιβάλλων χώρος εγκαταλείφθηκε μέσα στο χώμα. Δεν θα ξεχάσω τον πρώτο χειμώνα που βρέθηκε εκεί. Ήταν μέρα με δυνατή βροχή. Ειλικρινά και χωρίς υπερβολή, θυμάμαι ότι προς στιγμή είχα την αίσθηση ότι βρέθηκα σε παραγκούπολη της Ινδίας. Έβρεχε καρατακτωδώς θυμάμαι, βάδιζα σκυφτή για να προφυλαχτώ και χρειάστηκε να διασχίσω μια «λασπολίμνη» για να φτάσω στο σπίτι της Ευαγγελίας.

DSCN2708

Το καλοκαίρι η λίμνη υποχώρησε αφήνοντας στη θέση της τεράστιες λακκούβες σαν κρατήρες ηφαιστείου και άφθονη σκόνη.

Από τότε ξεκίνησε και ο Γολγοθάς των ανθρώπων. Απευθύνθηκαν σε κάθε αρχή του νησιού. Εισέπραξαν πολλές υποσχέσεις, αλλά το πρόβλημα τους μέχρι σήμερα που ξαναβρέθηκα στο σπίτι της Ευαγγελίας, παραμένει στην ίδια κατάσταση.

Κάποια φορά σ’ αυτό το διάστημα, πρέπει να στρώθηκε ο δρόμος που περιβάλει τα κτίρια με χαλίκι αλλά ήταν ένα πολύ μικρό μπάλωμα. Εκτός από την καλοκαιρινή σκόνη, κάθε εποχή για να βρεθείς εκεί χρειάζεσαι τρακτέρ. Τα συμβατικά αυτοκίνητα κινδυνεύουν να σπάσουν.

Επειδή όπως προανέφερα το έργο δεν ολοκληρώθηκε από τον εργολάβο, χρειάζεται να γίνει ένα άλλο έργο για την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Δεν ξέρω που σκαλώνει. Το ερώτημα μου είναι: Μέχρι να γίνει το μεγάλο έργο, δεν θα μπορούσε να στρωθεί ο δρόμος έστω με μια «φλούδα άσφαλτο», ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι 34 οικογένειες των Εργατικών κατοικιών και 10 ακόμα των πέριξ κατοικιών;

Κοντά στις σκάλες των σπιτιών, κάποιος «σοφός» έστρωσε χοντρό χαλίκι σαν πέτρα. Αυτό γλιτώνει κάποιους από τις λάσπες, αλλά όπως μου ανέφερε η Ευαγγελία στη σημερινή μου επίσκεψη, έγινε αφορμή δυο ένοικοι της περιοχής να πέσουν και να χτυπήσουν πάνω στις πέτρες.

DSCN2712

DSCN2705

DSCN2709

DSCN2710

Προηγουμενο αρθρο
Απάντηση Επιμελητηρίου στην Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Παρουσίαση διαδυκτιακού τόπου σχετικά με τον περιβαλλοντικό πλούτο των Ιονίων Νήσων

2 Σχόλια

  1. Νώντας Γαζής
    23 Νοεμβρίου 2014 at 14:39 — Απάντηση

    Κύριε Θερμέ γιατί δεν απευθυνθήκατε σε έναν Δικηγόρο να καταγγείλετε στην Δικαιοσύνη αυτήν την ανεντιμότητα του Πρώην Δημάρχου; Έχετε και σεις ευθύνη. Ποιός έφαγε αυτά τα 7.000 Ευρώ; Μήπως κάποιος που έφαγε και το επιπλέον εκατομύριο της ανάθεσης του Διοικητηρίου, αν αληθεύει ότι η μικρότερη προσφορά ήταν 30 εκατ. Ευρώ και τελικά δόθηκε στον επόμενο με 31? Και βεβαίως δεν υπάρχει εργολάβος που να είναι εντελώς καθαρός και τέλειος, όπως άλλωστε όλοι μας οι Έλληνες το ίδιο είμαστε, άρα αν στηρίχτηκε αυτός που αποφάσισε και το έδωσε στον πλειοδότη κι όχι στον μειωδότη, είναι ανέντιμος γιατί αν ήθελε να βρει και γι’ αυτόν στον οποίο το ανέθεσε θα εύρισκε και σ’ αυτόν παρόμοιες καταστάσεις και παραλείψεις και ίσως χειρότερες!!! Όλοι γνωρίζουμε πως παίζονται τα παιχνίδια σ’ αυτήν την χώρα, που σημαίνει εν τέλει ότι και σεις και όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι που τα ανεχόμαστε και δεν απαλασσόμαστε με την αιτιολογία ” Α εγώ τα κατάγγειλα ” !!! Ε και, τα κατάγγειλες και αυτό σε καθιστά και σένα και μένα ανεύθυνο; Σκέψου το και θα δεις την πραγματικότητα…….

  2. ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΡΜΟΣ
    19 Νοεμβρίου 2014 at 19:29 — Απάντηση

    Σωστά τα γράφεις Βιολέττα. Ναι, πράγματι, ο εργολάβος άφησε πολλές ατέλειες τις οποίες αναγκαστικά κάλυψαν οι ιδιοκτήτες, αυτές όμως αφορούσαν τα ίδια τα κτίρια και όχι τον περιβάλλοντα χώρο. Για τον περιβάλλοντα χώρο είχαν βγει μελέτες και μάλιστα είχε δεσμευθεί και ένα ποσό κάπου στις 350.000 από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Το ποσό αυτό όμως στη συνέχεια “έφυγε” προς άγνωστη κατεύθυνση χωρίς καμία αντίδραση από κανέναν από τους θεσμικούς μας και ιδιαίτερα από το βουλευτή και τότε Θ. Σολδάτο. Τέλος να πω ότι το ίδιο δράμα βιώνουν και οι κάτοικοι των άλλων 40 διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών στο Γήπεδο. Μάλιστα εκεί οι κάτοικοι εκτός από την κάλυψη όποιων ατελειών με δικά τους έξοδα, ήρθε και ο Δήμος επί προηγούμενης δημαρχίας και τους πήρε 7.000 ευρώ για να τους βάλει το δίκτυο νερού δίνοντας τους μια χειρόγραφη απόδειξη, ενώ το έργο αυτό το έκαναν εργάτες του Δήμου με μόνο έξοδο δηλαδή τα υλικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.