HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΈνας «ξεχωριστός» γάμος έγινε την Τρίτη του Πάσχα στη Λευκάδα

Ένας «ξεχωριστός» γάμος έγινε την Τρίτη του Πάσχα στη Λευκάδα

100_2324

Την Τρίτη του Πάσχα δυο νέοι αποφάσισαν να ζητήσουν την ευλογία του Θεού στην καινούργια-κοινή ζωή τους, σύμφωνα με το τελετουργικό της αρχαιότερης παράδοσης της Εκκλησίας.

Ο γάμος έγινε εις τον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Λευκάδα, στις 10-11.30΄το πρωί, μέσα στην αναστάσιμη θ. Λειτουργία. Παρακολούθησα την τελετή, η οποία γίνεται για πρώτη φορά στο νησί μας. Ήταν απλή και ασυνήθιστη. Σας παραθέτω τις πληροφορίες που συγκέντρωσα από τη μεριά της εκκλησίας.

100_2321

Η ακολουθία του Γάμου κατά τη διάρκεια της Θ. Λειτουργία είναι σύμφωνη με την παλαιότερη παράδοση της Εκκλησίας. Σύμφωνα μ’ αυτήν, και ο γάμος και το βάπτισμα εγίνονταν κατά τη διάρκεια της θ. Λειτουργίας.

100_2322

Στο τέλος του Όρθρου και πριν αρχίσει η θ. Λειτουργία ο ιερέας εισάγει τους μελλόνυμφους στο Ναό όπου, στο κέντρο του Ναού, γίνεται ο Αρραβώνας, κανονικά.

Στη συνέχεια οι μελλόνυμφοι οδηγούνται να σταθούν, μαζί, μπροστά από την δεσποτική εικόνα του Χριστού, απέναντι από το τέμπλο, όπου, παράλληλα με την πρόοδο της θ. Λειτουργίας, διαβάζονται και οι πρώτες ευχές του γάμου.

Μετά την μικρή Είσοδο και τα Απολυτίκια γίνεται η στέψη.

Μετά την μεγάλη Είσοδο οι νεόνυμφοι μεταβαίνουν μπροστά από την δεσποτική εικόνα της Θεοτόκου.

100_2325

Κατά την θεία Κοινωνία κοινωνούν πρώτοι οι νυμφευόμενοι και μετά οι υπόλοιποι πιστοί.
Μετά και την ευχή της ευχαριστίας, που διαβάζει ο ιερέας για όσους κοινώνησαν, διαβάζεται και η ευχή του «κοινού ποτηρίου» και κοινωνούν απ’ αυτό οι νεόνυμφοι, όπως γίνεται και στο τέλος του σημερινού γάμου.

Αμέσως μετά ο χορός του Ησαία, οι τελευταίες ευχές προ της Ωραίας Πύλης και η απόλυση της θ.Λειτουργίας και του γάμου.

Βασιλική Αραβανή

Προηγουμενο αρθρο
Δήλωση ανακοίνωση Κατερίνας Καββαδά (Καρατσολάκη)
Επομενο αρθρο
Εικόνες απο έκθεση φωτογραφίας που έγινε στην Καρυά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.