HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΈνας παράξενος σχηματισμός από σύννεφα απέναντι από τη Λευκάδα -φακοειδή νέφη

Ένας παράξενος σχηματισμός από σύννεφα απέναντι από τη Λευκάδα -φακοειδή νέφη

Παράξενες και εντυπωσιακές οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν από το πρωί στο διαδίκτυο αποτυπώνοντας  εντυπωσιακούς σχηματισμούς από σύννεφα.

Αν εμείς διαβάζουμε σωστά τις φωτογραφίες οι εικόνες είναι πάνω από τα Ακαρνανικά Όρη και είναι τραβηγμένες από τη Λευκάδα. Όπως διαβάσαμε οι φωτογραφίες είναι χθεσινοβραδινές άρα απέχουν χρονικά από τον σημερινό αναμενόμενο Μεσογειακό κυκλώνα.

Βέβαια το διαδίκτυο με την ταχύτητα και την άγνοια που πιθανώς λειτουργεί, αναφέρει  ότι τα σύννεφα είναι πάνω από την Λευκάδα και αλλού διαβάσαμε πως το σύννεφο καταπίνει τη Λευκάδα!

ΑΝΑΝΕΩΣΗ

Μετά από επισημάνσεις αναγνωστών παραθέτουμε επιστημονικά στοιχεία για τα… παράξενα αυτά σύννεφα.

Τα περίεργα σύννεφα που θυμίζουν… UFO είναι στην ουσία τα φακοειδή νέφη (lenticular clouds). To φακοειδές σύννεφο είναι ένα στατικό με σχήμα φακού νέφος που σχηματίζεται συνήθως σε μεγάλο ύψος, συνήθως ευθυγραμμισμένο κάθετα στην κατεύθυνση του ανέμου. Χωρίζεται σε κατηγορίες ανάλογα με το ύψος σε φακοειδείς στάσιμους υψισωρείτες (ACSL), φακοειδείς στάσιμους στρωματοσωρείτες (SCSL) και φακοειδείς στάσιμους θύσανους (CCSL).

Όταν σταθερός υγρός αέρας περνάει πάνω από ένα βουνό ή οροσειρά, μια σειρά από στάσιμα κύματα μπορεί να δημιουργηθούν στη μεριά του κατωφερή αέρα. Εάν η θερμοκρασία στην κορυφή των κυμάτων πέσει κοντά ή κάτω από την θερμοκρασία δρόσου, η υγρασία του αέρα συμπυκνώνεται και δημιουργούνται φακοειδή σύννεφα. Καθώς ο αέρας κινείται ξανά μέσα στο κύμα, το σύννεφο εξατμίζεται. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μια μακριά σειρά μπορεί να σχηματιστεί στις κορυφές συνεχομένων κυμάτων δημιουργώντας ένα σχηματισμό γνωστό ως σύννεφο-κύμα (wave cloud). Αυτό τo σύστημα δημιουργεί έντονη κάθετη κίνηση αέρα και έτσι αρκετό νερό μπορεί να συμπυκνωθεί και να σχηματιστεί υετός. Κάποιες φορές παρατηρείται ιριδισμός στις άκρες του σύννεφου.

22/9/2020: ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΑΒΒΑΣ ΝΤΕΛΗΓΙΩΡΓΗΣ, ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ 2018, ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ: Τα Φακοειδή Νέφη της Λευκάδας – τα UFO του ουρανού και της παραπληροφόρησης!

Προηγουμενο αρθρο
«Ιανός»: Σε μεσογειακό κυκλώνα μετατρέπεται η κακοκαιρία – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία-Ο καιρός στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Ταξιδιωτικό περιοδικό της Τσεχίας εκθειάζει 10 παραλίες της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και το Πόρτο Κατσίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.