HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΈνας τουριστικός οδηγός χωρίς «στόχο»;

Ένας τουριστικός οδηγός χωρίς «στόχο»;

Η παρουσίαση του νέου τουριστικού οδηγού του Δήμου Λευκάδας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο.  Έγινε από τον Δήμαρχο, τον πρόεδρο της επιτροπής τουρισμού κ. Γεωργάκη και τον υπεύθυνο έκδοσης κ. Νίκο Θερμό.

Αποτελεί φαίνεται παράδοση ο κάθε δήμαρχος να εκδίδει και έναν τουριστικό οδηγό. Ο προηγούμενος είχε κυκλοφορήσει μόλις τον Απρίλη του 2013.

Για τα θέματα της ανάπτυξης και προβολής του τουρισμού έχει συσταθεί σχετική επιτροπή στο Δήμο Λευκάδας. Ο κάθε σκεπτόμενος δημότης θα περίμενε η τουριστική προβολή του νησιού και οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι, να αποτελούν προϊόν συνεργασίας όλων όσων αποτελούν την επιτροπή, αφού ο σκοπός της είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις. Η επιτροπή αυτή αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους, φορείς του τουρισμού και δημότες. Μέχρι στιγμής υπάρχουν τρεις επίσημες παραιτήσεις από την επιτροπή και τελευταία, αδυνατεί να συνεδριάσει λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στην παρουσίαση του Τουριστικού οδηγού ο μόνος από την επιτροπή που παραβρέθηκε σε σύνολο 17, ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Νίκος Γράψας και βεβαίως ο πρόεδρός της κ. Γεωργάκης! (κρατώ μια επιφύλαξη μήπως ήταν και κάποιος άλλος που μου διέφυγε). Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι ο κ. Γράψας εξέφρασε κάποιες παρατηρήσεις για την εμφάνιση του οδηγού, αλλά και για τη γενικότερη τουριστική πολιτική, τότε ο τουριστικός οδηγός δεν φαίνεται να αποτελεί συλλογική προσπάθεια, αλλά μάλλον one man show!

Με την ευκαιρία να αναφέρουμε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση του κ. Γράψα. Είπε λοιπόν, πως στο νησί υπάρχουν πολλοί φορείς που ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη (Δήμος, Περιφέρεια, Επιμελητήριο),αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν αποδίδουν, γιατί πουθενά δεν τέμνονται.

Η ομιλία του προέδρου της επιτροπής κ. Γεωργάκη στη χτεσινή παρουσίαση του τουριστικού οδηγού ήταν ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα, τόσο μάλιστα, που εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, αν, όταν αποφάσιζε την έκδοση ενός ακόμα τουριστικού οδηγού, είχε κατά νου τα στοιχεία που χτες ανέφερε.

Είπε μεταξύ άλλων. «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών από την google, βλέπουμε μια κατακόρυφη μείωση των δυτικοευρωπαίων τουριστών στη Λευκάδα και μια αντίστοιχη αύξηση όσων έρχονται από τις Βαλκανικές χώρες. Πρώτοι σε σειρά έρχονται οι Σέρβοι ακολουθούν οι Ρουμάνοι, οι Σκοπιανοί, οι Βούλγαροι και πολύ χαμηλά κάποιοι Ιταλοί. Οι υπόλοιποι είναι τόσοι λίγοι που δεν αποτελούν στατιστικό δείγμα της google. Αντίθετα στα υπόλοιπα Ιόνια νησιά την κυρίαρχη θέση έχουν οι δυτικοευρωπαίοι τουρίστες. Η Λευκάδα κατάφερε να γίνει φθηνός προορισμός….»!

Υπάρχει λοιπόν μια δημοτική αρχή που έχει διαπιστώσει όλα τα παραπάνω και σαν αντεπίθεση στον «φτηνό προορισμό», χρησιμοποιεί για εργαλείο, έναν χάρτινο τουριστικό οδηγό! Στην εποχή της τεχνολογίας και του διαδικτύου, σήμερα που κυκλοφορούν είτε από drones είτε ακόμα και από ερασιτέχνες, εκπληκτικά βίντεο για τη Λευκάδα, που σου κόβουν την ανάσα με την ομορφιά τους, εμείς προσπαθούμε να αποκομίσουμε οφέλη με μεθόδους όχι μόνο ξεπερασμένες αλλά και δαπανηρές. Εκδίδουμε έναν χάρτινο τουριστικό οδηγό που θα πρέπει να τον πηγαίνουμε μέσα σε πακέτα στις διεθνείς εκθέσεις και να τον απλώνουμε σε έναν πάγκο. Ποιος από τους tour operator θα πιάσει στο χέρι του και θα ανοίξει ένα χάρτινο έντυπο, όταν σε μια γιγαντοοθόνη θα εμφανίζονται ηλεκτρονικά μπροστά του πανέμορφες εικόνες, όλων εκείνων που για εργαλείο προβολής χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την τεχνολογία;

Δεν είναι λοιπόν οι προσπάθειες που δεν τέμνονται όπως ανέφερε ο κ. Γράψας. Πριν φτάσουμε στις προσπάθειες κατά την άποψή μας, υπάρχουν χαώδεις διαφορές στις κοσμοθεωρίες, στη γνώση του αντικειμένου, στην επάρκεια, στις μεθόδους. Αν και όποτε αυτά ξεπεραστούν, ξαναμιλάμε για την τουριστική προβολή του νησιού.

Εκδόθηκαν συνολικά 8.000 τουριστικοί οδηγοί, 4.000 στα Ελληνικά και 4.000 στα Αγγλικά. Το κόστος για το Δήμο ανήλθε στις 15.000 ευρώ.

Προηγουμενο αρθρο
Στον Εισαγγελέα Διαφθοράς έχει αποσταλεί ο φάκελος της ΕΤΙΝ
Επομενο αρθρο
Φωτορεπορτάζ από το χορό της Νίκης Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. Μεταφοραί ο Μήτσος
    9 Μαρτίου 2016 at 00:44 — Απάντηση

    ‘Ετσι ακριβώς είναι τα πράγματα κυρία Σάντα!
    Μπορώ ανέτως να αναφωνήσω: “Πες τα ξόστομη”!
    Αυτή η ιστορία με τον διαβόητο, πολυδιαφημισμένο, ακριβοπληρωμένο (με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή ημών των δημοτών), αμφίβολης χρησιμότητας και αισθητικής τουριστικό “οδηγό”, μου φέρνει αυτομάτως στο νου το γνωστό: “τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι”.
    Εν έτει 2016, που και ο τελευταίος βαλκάνιος μπατιροτουρίστας (πόσω μάλλον ο φραγκάτος ευρωπαίος), διαθέτει “έξυπνο” κινητό (smart phone), οι φωστήρες του Δήμου πετάνε λεφτά στη χαρτούρα!
    ‘Ελεος!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.