HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΈνας χώρος παροχής υγείας χωρίς κέρδος

Ένας χώρος παροχής υγείας χωρίς κέρδος

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2011. Η ιδέα προέκυψε νωρίτερα, ως αποτέλεσμα μιας αναγκαιότητας για τη δημιουργία του, αρχικά από τη συμμετοχή κάποιων από εμάς στην Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας και στη λειτουργία του σχολείου μεταναστών (βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις ανάγκες των μεταναστών για περίθαλψη). Στη συνέχεια από τη συμμετοχή γιατρών που έφεραν τις δικές τους κινηματικές εμπειρίες, ορισμένοι και από τη συμμετοχή τους σε ανάλογα εγχειρήματα, από χώρες που είχαν βιώσει κρίσεις, καθώς και από τη συμμετοχή τους στη Δημοτική Παράταξη «Δημόσιος Χώρος» κατά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010.

100

Οι άνθρωποι που πήραν την πρωτοβουλία στην πλειονότητά τους είχαν εμπειρίες από συμμετοχή σε κινήματα για τη διεκδίκηση της δημόσιας υγείας για όλους, για τα δικαιώματα, ως ενεργοί πολίτες μιας μικρής επαρχιακής πόλης.

Το Κοινωνικό Ιατρείο έχει την ενεργό υποστήριξη συλλογικοτήτων (Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Πρέβεζας, Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, Περιβαλλοντική Εταιρεία), πολιτιστικών φορέων (Ανθρώπολις), επιστημονικών φορέων (Φαρμακευτικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος), και του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.

Από την αρχή λειτούργησε ως αυτόνομη συλλογικότητα, με αυτοοργάνωση και άμεση δημοκρατία χωρίς κάποια νομική μορφή. Στην πορεία προέκυψε η αναγκαιότητα νομικής υπόστασης, κυρίως για λόγους ανεύρεσης πόρων και διαχείρισής τους (ο Σύλλογος Φίλων Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πρέβεζας ασχολείται με αυτό το κομμάτι, ενώ το ιατρείο διατηρεί την αυτόνομη λειτουργία του και οι αποφάσεις του λαμβάνονται από τη μηνιαία συνέλευσή του).

Το ιατρείο απευθύνεται σε όλους όσους βιώνουν, για διάφορους λόγους, αποκλεισμό από την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και δεν μπορούν να έχουν καμία πρόσβαση σε δωρεάν υγεία και φάρμακα.
Καταβλήθηκαν προσπάθειες για στέγαση σε δημοτικό χώρο χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο ο οποίος μας παραχωρήθηκε δωρεάν. Μέχρι σήμερα πλαισιώνεται από ένα δίκτυο δεκάδων λειτουργών υγείας και άλλων πολιτών που διαρκώς διευρύνεται.

Το ΚΙ το στελεχώνουν : 17 γιατροί με τις εξής ειδικότητες (1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 οφθαλμίατρος 1 ορθοπεδικός,1 γυναικολόγος, 2 ακτινολόγοι, 2 μικροβιολόγοι, 1 ΩΡΛ, 1 πνευμονολόγος, 1 παιδοψυχίατρος, 1 ψυχίατρος)
Επίσης έχει ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, λογοπεδικούς.
3 οδοντίατρους, 2 φαρμακοποιούς, 1 φυσικοθεραπεύτρια, 2 νοσηλευτές,
14 άτομα από την πόλη που ασχολούνται με τη γραμματεία.
16 άτομα που προσφέρουν εθελοντική εργασία (2 εμψυχωτές θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικός, δικηγόρος, λογιστής, νηπιαγωγοί και άλλοι που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις γιορτές αλληλεγγύης, παζάρια, πάρτυ, θεατρικό παραμύθι, θεατρική παράσταση για ενίσχυση του ιατρείου, ανάλογα με τις εκδηλώσεις.
40 γονείς που τα παιδιά τους συμμετέχουν στις ομάδες θεατρικού παιχνιδιού, δουλεύουν για την παράσταση και το πασχαλινό παζάρι.

Στον χώρο του ιατρείου σε καθημερινή βάση, τα πρωινά λειτουργεί γραμματεία, και τα απογεύματα υπάρχει στο πρόγραμμα ένα από τα πέντε ιατρεία (παιδιατρικό, καρδιολογικό, ψυχιατρικό, παιδοψυχιατρικό & ψυχολογικής υποστήριξης παιδιών και εφήβων και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ενηλίκων). Επίσης λειτουργεί φαρμακείο, με φάρμακα από προσφορές ατόμων, Κέντρων Υγείας της περιοχής καθώς και φορέων, οι οποίοι ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις για συλλογή φαρμάκων.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου υποστηρίζεται ακόμα από ένα δίκτυο ειδικών ιατρών και οδοντιάτρων οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους στα ιατρεία τους.

Αρχικά η πλειονότητα των ασθενών μας ήταν μετανάστες, τώρα έχει αντιστραφεί η αναλογία. (60-40)

2011:104 επισκέψεις
2012:389 επισκέψεις
2013:776 επισκέψεις
2014:500 επισκέψεις

Το μεγάλο κόστος στη λειτουργία μας είναι οι εμβολιασμοί των παιδιών και δευτερευόντως κάποια λειτουργικά έξοδα(λογαριασμοί). Μέχρι στιγμής οι ανάγκες μας καλύπτονται από τα χρήματα, φάρμακα, βρεφικά γάλατα που έχουμε συγκεντρώσει από εκδηλώσεις ή έχουν συγκεντρώσει κάποιοι σύλλογοι που έκαναν εκδηλώσεις για εμάς, ομογενείς από Καναδά ή από δωρεές πολιτών κυρίως στη μνήμη κάποιου θανόντα.

Στο μέλλον δεν είμαστε σίγουροι αν θα μπορούμε να καλύπτουμε το κόστος λειτουργίας μας. Το κόστος διαρκώς αυξάνεται και οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν με τον ίδιον ενθουσιασμό κάποια εγχειρήματα, αλλά περιορίζονται και οι δυνατότητές τους να μας ενισχύουν, αφού η διαχείριση της κρίσης και τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας φτωχοποιούν το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού.

Χρειαζόμαστε συνεχείς ιδέες και την εμπλοκή όλο και περισσότερων ανθρώπων στη δράση μας.

Προκρίνουμε την αλληλεγγύη ως ενεργητική στάση της κοινωνίας απέναντι στην κρίση, ως μια συλλογική διεργασία για την έξοδο από την κρίση σε αντιπαράθεση στον άκρατο ατομικισμό και στον κοινωνικό αυτοματισμό που προωθείται από τους κρατούντες, για να διασπαστεί η κοινωνική συνοχή και να περάσουν πιο εύκολα οι καταστροφικές πολιτικές

Το ΚΙ αποτελεί έναν χώρο παροχής υγείας χωρίς κέρδος, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει αμοιβή νόμιμη ή παράνομη αλλά γιατί δεν υπάρχουν όλα αυτά τα τεράστια συμφέροντα που διαστρέφουν την ίδια τη θεραπευτική. Πρόκειται για μία ιατρική που καθορίζεται από καθαρά επιστημονικά κριτήρια, από τις ανάγκες του ανθρώπου, τις κοινωνικές συνθήκες, το περιβάλλον, την πρόληψη και όχι από τα υπερκέρδη των φαρμακευτικών εταιρειών.

Πρόκειται Ένα σύστημα υγείας με δημοκρατική συγκρότηση και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, όπου θα έχουν λόγο για την οργάνωση του και θα συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων οι κοινότητες των ανθρώπων και οι ίδιοι οι ασθενείς ακόμα και σε θέματα που αφορούν στην ίδια τη θεραπεία τους.

Το ιατρείο συμμετέχει στην εκστρατεία με συλλογή τροφίμων και φαρμάκων. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο χώρο του ιατρείου. Τηλ. επικοινωνίας 26820-89805. Καθημερινά 10:00-12:00 και 18:00-20:00

103

Προηγουμενο αρθρο
Η ήρεμη αρχοντιά της Ελβετικής Ριβιέρας
Επομενο αρθρο
Πώς να σαρώσεις αυτή την ομορφιά...?

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.