HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΈνα καφενείο για τον Δρυμώνα

Ένα καφενείο για τον Δρυμώνα

…Τα καφενεία αποτελούσαν ανέκαθεν κοινωνικό θεσμό. Έχουν συνδεθεί με τη ζωή του νεοέλληνα και ήταν κέντρο της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής… Η όσφρηση γεμάτη από ποικίλες μυρωδιές από καφέ και ούζο. Το λουκουμάκι στο πιατελάκι του καφέ με μια οδοντογλυφίδα και δίπλα το ποτήρι με το κρύο νερό… Τα καφενεία παλιότερα θα μπορούσες να τα χαρακτηρίσεις και σαν σχολεία, πολλά μάθαιναν οι νεώτεροι από τους παλιούς, και έδιναν λύσεις στα προβλήματα τους… Ήταν αγκυροβόλιο ποιητών, μουσικών και διανοουμένων. Χώρος μυθικός, τραγουδισμένος. Χώρος λαϊκός, για παρέες και μοναχικούς. Σημείο συνάντησης, εξέδρα ρεμβασμών και θυμοσοφίας, «πρακτορείο» ειδήσεων, μικρή Βουλή, θέατρο πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων…*

Πολλές φορές μέσα από αυτή την ιστοσελίδα έχουμε κάνει αναφορές στα καφενεία των χωριών και της πόλης της Λευκάδας. Με ενδιαφέρον διαβάσαμε σήμερα την ανάρτηση της Πηνελόπης Κοψιδά στην σελίδα του Δρυμώνα για την ανάγκη δημιουργίας ενός καφενείου στο χωριό της.

«… Ο Δρυμώνας όμως, έκανε ένα ακόμα βήμα, προχωρώντας προς τη νέα εποχή. Την εποχή που τον καθιστά σταδιακά, από άγονο ορεινό χωριό, φημισμένο τουριστικό προορισμό. Είναι η εποχή που απαιτεί προσεκτική ματιά και επαγρύπνηση από όλους.

Τελειώνοντας λοιπόν αυτό το καλοκαίρι, θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση-πρόταση που απευθύνεται σε όλους, αλλά ειδικά σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό, με οποιοδήποτε τρόπο. Ο Δρυμώνας, μετά το θάνατο του Νίκου Φίλιππα-Μπακάλη, που επί χρόνια λειτουργούσε το κεντρικό και ιστορικό πια καφενείο του χωριού, έμεινε χωρίς ούτε ένα σημείο συνάντησης των συγχωριανών το καλοκαίρι. Ίσως, για κάποιους, η λειτουργία ενός καφενείου να καταστεί μια ωφέλιμη απασχόληση για τους ίδιους και παράλληλα μια ανάσα για το χωριό. Με την προϋπόθεση ότι θα έχει την στήριξη όλων μας. Ας το σκεφτούμε…»

Σχετικά άρθρα:
Τα καφενεία του χωριού και της πόλης της Λευκάδας
Τα Καφενεία της παλιάς πόλης της Λευκάδας
Τα Καφενεία – Του Δημήτρη Σολδάτου

*https://xristos-67.

Προηγουμενο αρθρο
Θανάσης Καββαδάς: Ενισχύεται η προοπτική λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα»
Επομενο αρθρο
Ηλεκτρονικές εγγραφές στο εσπερινό ΕΠΑΛ Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.