HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΈνα πάρτι στην πόλη της Λευκάδας το 1968

Ένα πάρτι στην πόλη της Λευκάδας το 1968

Όπως θυμάται η Ελένη Ματαράγκα, στη δεκαετία του 1960 δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου πάρτι στην πόλη της Λευκάδας. Η κοινωνία ήταν «κλειστή» και τα οικονομικά των οικογενειών σπάνια επέτρεπαν τέτοιες πολυτέλειες.

Η ίδια κατάφερε όμως να οργανώσει ένα πάρτι το 1968 για τα γενέθλιά της και μάλιστα στο σπίτι της. Ήταν 19 ετών, πρωτοετής φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο. Καλεσμένοι ήταν φίλοι και φίλες και φίλοι αυτών, στην ηλικία της ή λίγο μεγαλύτεροι.

Τα παιδιά που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο είχαν ξεχωριστή αίγλη στην κοινωνία τότε και την άξιζαν. Ακαδημαϊκοί πολίτες λέγονταν και όχι άδικα.

Ελένη Ματαράγκα, Γεωργία Χαραμόγλη, Αρετή Βούλγαρη, Τάτια Περδικάρη, Ελευθερία Κοψιδά, Φοίβη Βρακατσέλη, Καίτη Παρασκευοπούλου, Νίκη Παρασκευοπούλου, Ακριβούλα Γιαννουλάτου, Κατερίνα Φλογαΐτη , Ιουλία Θερμού, Όλγα Ζαβερδινού, Τάκης Γιαννουλάτος, Ανδρέας Γιαννουλάτος, Νίκος Ματαράγκας, Νίκος Παπαγαλάνης, Κωστής Φίλιππας, Ανδρέας Σταυρόπουλος, Ιωάννης Βούλγαρης, Κώστας Σταματέλος, Κώστας Ασπρογέρακας, Νίκος Σταύρακας.

Έτσι λοιπόν η Ελένη με την βοήθεια και την συγκατάθεση των γονιών της, μεταξύ Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς, στα γενέθλιά της, πραγματοποίησε ένα πολύ επιτυχημένο πάρτι. Οι προσκλήσεις όπως είπαμε, έγιναν σε φίλους και φίλες αλλά το θέμα ήταν ανοιχτό. Έτσι με την ευκαιρία παρευρέθηκαν και φίλες ή φίλοι των προσκεκλημένων. Το πάρτι ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούν και ζευγαράκια της εποχής -μετέπειτα ανδρόγυνα- που δεν είχαν και πολλές ευκαιρίες άλλων συναντήσεων. Ο κόσμος βλέπετε…

Ελένη Ματαράγκα , Νικη Παρασκευοπούλου, Ακριβούλα Γιαννουλάτου, Κική Παπαδάτου, Αρετή Βούλγαρη, Γεωργία Χαραμόγλη, Καίτη Παρασκευοπούλου

Ο Νίτσης επίσης είχε προσκληθεί με τη φωτογραφική μηχανή του με κάθε επισημότητα!

Πάνω από είκοσι αγόρια και κορίτσια έφτασαν στο σπίτι της Ελένης γύρω στις 8:30 το βράδυ. Εκτός από τα ποτά της εποχής με πρωτεύον το βερμούτ, η μητέρα της μαγείρεψε και σερβίρισε φαγητό και γλυκό.

Με ένα πικάπ και δίσκους των 45 στροφών χόρεψαν τσίν του τσίν και λικνίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ. Χόρεψαν τουίστ, μπόσα νόβα, χάλι γκάλι, μπλουζ και άλλους χορούς της εποχής Οι γονείς της Ελένης, μια θεία και μια γειτόνισσα, φρόντιζαν για την καλοπέραση των παιδιών και έμεναν διακριτά στην κουζίνα.

Αρετή – Γιάννης Βούλγαρης, Ελένη Ματαράγκα Κώστας Ασπρογέρακας
Ελένη Μαρταράγκα, Γιάννης Βούλγαρης

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, στη διευρυμένη παρέα έγιναν καινούργιες γνωριμίες που είτε εξελίχτηκαν αργότερα σε φλογερά αισθήματα είτε έμειναν φιλίες μέχρι τις μέρες μας.

Το 1968 η νεολαία της Λευκάδας, οι ακαδημαϊκοί πολίτες της, διασκεδάζουν ευρωπαϊκά και κάνουν βήματα παράλληλα με τις σπουδές τους στην απελευθέρωση από τα ταμπού της εποχής.

Ελένη Ματαράγκα, Φάνης Παπαδάτος

Κι ήταν τόση η λαχτάρα των γονιών για να περάσουν καλά τα παιδιά που ο συγχωρεμένος ο κυρ Ανδρέας, ο πατέρας της Ελένης, έφυγε από το σπίτι μεσάνυχτα, ξύπνησε τον μανάβη Πάνο Μεσσήνη για να αγοράσει φρούτα! Η ξαφνική εξ Αθηνών εμφάνιση μιας φίλης, έριξε την ιδέα να φτιάξει φρουτοσαλάτα. Ήταν καινούργιο… φρούτο για την εποχή.

Από τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή οι : Νίκος Ματαράγκας, Φάνης Παπαδάτος, Ανδρέας Σταυρόπουλος, Γιώργος Κοψιδάς.

Ωραίες εκείνες οι εποχές που γινόντουσαν ακόμα πάρτι στα σπίτια…

Ελευθερία Κοψιδά, Ελένη Ματαράγκα και Γιώργος Κοψιδάς.
Προηγουμενο αρθρο
Ο καιρός μέχρι και τα Χριστούγεννα
Επομενο αρθρο
Παλιές χριστουγεννιάτικες και Πρωτοχρονιάτικες κάρτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.