HomeΕΛΙΞΗΡΙΑ ΜΝΗΜΗΣΈνα παλιό αρχοντικό, μια μικρή εκκλησία, και μια πλατεία

Ένα παλιό αρχοντικό, μια μικρή εκκλησία, και μια πλατεία

Ένα παλιό αρχοντικό χτισμένο το 1884, μια μικρή εκκλησία, και μια πλατειούλα που θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να είναι γραφικότατη.

Η ανακάλυψή μου είναι απόρροια της προσπάθειας που καταβάλω τελευταία να ανακαλύψω όλες εκείνες τις «κρυφές» αλλά τόσο φανερές γωνιές της πόλης μας, που για πάρα πολλά χρόνια προσπερνούσα, βαδίζοντας άλλοτε σκυφτά, άλλοτε κοιτώντας ευθεία μπροστά και πάντοτε βιαστικά.

Ο δρόμος λέγεται Π. Πολίτη και βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτιρίου που στεγαζόταν μέχρι πρόσφατα το κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.

DSCN9617

DSCN9618

Υπάρχει μια πανέμορφη και γραφική πλατεία, μια σταλιά. Τρεις φορές πέρασα τελευταία, για να την βρω ελεύθερη, ώστε να τη φωτογραφίσω, αλλά δεν τα κατάφερα. Χρησιμοποιείται ανεμπόδιστα σαν χώρος στάθμευσης.Υπάρχει μια μικρή άγνωστη και γραφική εκκλησία, με ρωγμές στους εξωτερικούς τοίχους. Είναι ο Αη Γιώργης όπως με πληροφόρησαν.

DSCN9624

DSCN9616

Σχεδόν απέναντι από την πλατεία υπάρχει ένα τεράστιο σπίτι. Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό χτισμένο το 1884. Είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, παρότι πριν το 1972 που αγοράστηκε από τους τωρινούς ιδιοκτήτες –κατοικήθηκε πολλά χρόνια αργότερα- είχαν ήδη γίνει κάποιες καταστρεπτικές επεμβάσεις. Η όμορφη ξύλινη και περιστρεφόμενη σκάλα ήταν καλυμμένη με πλαστικό, μόλις πρόσφατα ξεσκεπάστηκε και φάνηκε όλη η αρχοντιά του ξύλου. Τόσο τα ταβάνια όσο και οι εσωτερικές πόρτες είναι από εκείνα τα αθάνατα παλιά ξύλα. Το σπίτι δεν έχει πάθει το παραμικρό από όλους τους σεισμούς που δέχτηκε στη μακραίωνη ζωή του.

DSCN9629

Γράφει ο Δήμος Μαλακάσης*:

Οικία Αρέθα:

«Το εξωτερικό του μεγάλου αυτού σπιτιού, που δεσπόζει στη μικρή πλατεία του Αγίου Γεωργίου, παρ’ όλες τις αυθαιρεσίες των νέων κτητόρων και τις απερίσκεπτες μεταρρυθμίσεις που έχει υποστεί, διατηρεί την παλιά του αίγλη και επιβλητικότητα. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας μας (1), ήταν το ψηλότερο σπίτι μέσα στη Λευκάδα, μαζί με την οικία Καλκάνη (Φραγκούλη) και την οικία κληρονομίας Σκιαδαρέση. Το σπίτι είναι μία ευτυχισμένη λευκαδίτικη ανάμνηση και θα μένει εξωτερικά αναλλοίωτο, γιατί το σώζει η ιδιοσυστασία του και η προσωπικότητά του, γιατί εκμηδενίζει και καθυποβάλλει με τον όγκο και το ύψος του κάθε ενέργεια απερίσκεπτη πού θα αλλοίωνε τη μορφή του…»

*Δήμος Μαλακασης: «Τα παλιά σπίτια της Λευκάδας», εκδόσεις FAGOTTO,2000.

(1) Η πρώτη έκδοση του έργου έγινε το 1984 από την επετηρίδα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών (τόμος ΣΤ ‘ 1982.) Έτσι δεν γνωρίζουμε σε ποια δεκαετία αναφέρεται ο συγγραφέας.

Προηγουμενο αρθρο
Αποστολή στον Σκορπιό
Επομενο αρθρο
Απαγορεύεται η προσέγγιση σκαφών στο Σκορπιό

2 Σχόλια

  1. Βιολέττα Σάντα
    3 Ιουνίου 2014 at 08:47 — Απάντηση

    Κύριε Μανωλικάκη,

    Την πλατεία την ανακάλυψα τελευταία. Το αρχοντικό ούτε που το είχα προσέξει. Εσείς γίνατε η αιτία ώστε να το προσέξω καλύτερα. Σας ευχαριστώ.

  2. Manos Manolikakis
    3 Ιουνίου 2014 at 08:32 — Απάντηση

    Πρόκειται για το αρχοντικό του κ.Φίλιππα ιδιοκτήτη του πανέμορφου παραδοσιακού καφενείου στο Δρυμώνα που επισκέφθηκε πρόσφατα ο Γιώργος Πίττας κι εγώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.