HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈνωση Επτανησίων Ελλάδας – Αλάτι της Γης: «Απόψε την κιθάρα μου!..»

Ένωση Επτανησίων Ελλάδας – Αλάτι της Γης: «Απόψε την κιθάρα μου!..»

Το «Αλάτι της Γης» (ΝΕΡΙΤ) την Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014 (ώρα 13:00-15:00) τιμά την επέτειο των 150 χρόνων από την ενσωμάτωση των Επτανήσων στην Ελλάδα, μ’ ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην παράδοση της επτανησιακής και της αθηναϊκής καντάδας.

Στην εκπομπή γίνεται αναφορά στις ιδιαίτερες ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες που οδήγησαν στην καλλιέργεια της λαϊκής πολυφωνίας στα Ιόνια νησιά και στην ανάπτυξη των επιμέρους μορφών της (τετράφωνη καντάδα, κεφαλλονίτικη αριέτα, ζακυνθινή σερενάτα και αρέκια).

Με την ενσωμάτωση των Επτανήσων το 1863, η πλούσια αυτή μουσική παράδοση μεταφυτεύτηκε στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα. Έτσι, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτοι συνθέτες της «αθηναϊκής νυκτωδίας», παρά την απαγόρευση της αστυνομίας για …δημόσια άσματα μετά τη 10η νυκτερινή ώρα! Ενώ οι Έλληνες ποιητές (Δροσίνης, Βιζυηνός, Πολέμης κ.ά.) έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στο γράψιμο στίχων που μελοποίησαν με ευαισθησία οι τραγουδοποιοί της αθηναϊκής καντάδας, δημιουργώντας κοσμαγάπητα τραγούδια που έμειναν κλασικά.

Η εκπομπή περιλαμβάνει μιαν αντιπροσωπευτική επιλογή από τις πιο γνωστές και αγαπημένες λαϊκές καντάδες τόσο της επτανησιακής όσο και της αθηναϊκής σχολής.

Συμμετέχουν τα ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Διεύθυνση-ενορχήστρωση-διασκευή: Παναγής Μπαρμπάτης.

Τραγουδούν η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και η ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΥΡΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ (Τενόροι: Νίκος Μηνιάτης, Φίλιππος Δελατόλας, Κώστας Κονδύλης, Γρηγόρης Ιωαννίδης, Γεράσιμος Κουμάτος, Παναγιώτης Κάνδηλας. Βαρύτονοι: Λεωνίδας Αντύπας, Σωτήρης Κολυδάς. Μπάσοι: Χρήστος Αμβράζης, Παναγιώτης Καριώτης, Τάκης Ρούσσος, Ανδρέας Παπαγρηγοριάδης)

Παίζουν τα μέλη της ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας:

(Μαντολίνα: Γιάννης Ρίζος, Γιάννης Κατσαφλιάκας, Δημήτρης Ρίζος, Λάμπρος Ανυφαντής. Μαντόλα: Νίκος Ρογκάκος, Κιθάρα: Διονύσης Πομώνης, Γιάννης Δάφνος. Κονταμπάσσο: Ευγένιος Μπρατούσκα)

Έρευνα – παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

Προηγουμενο αρθρο
Για τις 10 Ιανουαρίου μετατίθεται η δημοπράτηση της υποθαλάσσιας ζεύξης Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Πραγματοποιήθηκε από τον ΟΓΑ το Ενημερωτικό Σεμινάριο για Νέους Αγρότες

1 Σχόλιο

  1. ΝΙΚΟΣ ΓΑΖΗΣ
    3 Οκτωβρίου 2014 at 23:46 — Απάντηση

    Άντε πάλι μπροστά μας αυτή η περίεργη “ένωση” που κανείς δεν ξέρει, ούτε πως μας προέκυψε, ούτε ποιον εκπροσωπεί. Παράλληλα διαπιστώνω πως αν και πάει καιρός από τότε που την άδειασαν όλα τα (υπαρκτά) επτανησιακά σωματεία, αυτοί εκεί το χαβά τους! Κι απ΄ ότι βλέπω στην ανακοίνωσή τους εδώ, μας πληροφορούν πως η ένωση με την Ελλάδα έγινε το 1863!
    Κι εμείς που πιστεύαμε πως έγινε στις 21 Μαΐου του 1864…

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.