HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈξω από την Ηλεκτρική Εταιρεία της Λευκάδας το 1948

Έξω από την Ηλεκτρική Εταιρεία της Λευκάδας το 1948

Η φωτογραφία που παρουσιάζουμε παρακάτω είναι του 1948. Η περιοχή είναι απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου -το κτίριο υπάρχει ακόμα. Εκεί στεγαζόταν η ηλεκτρική εταιρεία. Τα εικονιζόμενα πρόσωπα είναι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Πρόκειται για μια εκπληκτική φωτογραφία που μαζί μ’ αυτή που δημοσιεύσαμε πρόσφατα από το παλιό συνεργείο του Σπύρου Πετρόπουλου στον Άγιο Μηνά, εικονίζεται η Λευκάδα του μόχθου και της δημιουργίας. Άνθρωποι που δεν είχαν να περιμένουν ούτε από τις παραλίες ούτε από τα τουριστικά ρεύματα, αλλά μόνο από το μόχθο και την προσπάθεια. Και δεν ήταν μόνο η Ηλεκτρική εταιρεία. Εκείνη την εποχή και σε όλη την επόμενη δεκαετία, στην πόλη μας δημιουργήθηκαν βιοτεχνίες αλλαντικών και επεξεργασίας δερμάτων και άλλες που ίσως δεν γνωρίζουμε. Στην ίδια περιοχή με το κτίριο της ηλεκτρικής εταιρείας ήταν το Παγοποιείο του Ράπτη και το εργαστήριο παρασκευής αλλαντικών Βούλγαρη.

img_0048

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή ονομασία της εταιρείας. Ούτε στην παρακάτω μικρή αναφορά στην Επετηρίδα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, αναφέρεται. Οι παλιότεροι Λευκαδίτες την αναφέρουν ως ηλεκτρική εταιρεία. Άγνωστο αν αυτή ήταν η πραγματική της ονομασία ή δόθηκε εξαιτίας του έργου που επιτελούσε. Πάντως με το ίδιο όνομα αποκαλούσαν και όλη την περιοχή. «Κοντά, δίπλα, πίσω από την ηλεκτρική», έλεγαν. Μετά την εξαγορά της εταιρείας από την ΔΕΗ και αφού η ΔΕΗ μετακόμισε, η περιοχή αποκαλούταν «παλιά ΔΕΗ» -πολλοί το λένε ακόμα και σήμερα. Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους της φωτογραφίας δούλεψαν στη συνέχεια για τη ΔΕΗ.

Εικονίζονται από αριστερά: Θανάσης Ρομποτής, Χριστόφορος Λάζαρης, Σπύρος Πετρόπουλος, Ανδρέας Κοκόλιας, Γιώργος Λευκαδίτης (Γρουσούζης), Σπύρος Βρακατσέλης, Σπύρος Κοκόλιας.
Εικονίζονται από αριστερά: Θανάσης Ρομποτής, Χριστόφορος Λάζαρης, Σπύρος Πετρόπουλος, Ανδρέας Κοκόλιας, Γιώργος Λευκαδίτης (Γρουσούζης), Σπύρος Βρακατσέλης, Σπύρος Κοκόλιας.

«Σχετικά με την ηλεκτροφώτιση της πόλεως, που αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς της πορείας προς τον πολιτισμό και είχε αποφασιστική σημασία για τη ζωή των κατοίκων, έχομε τις εξής πληροφορίες.

Το 1914 ο τότε μεγαλέμπορος της Λευκάδος Χρίστος Ζαβιτσάνος υπέβαλε στο Κοινοτικό Συμβούλιο της πόλεως προτάσεις για ηλεκτροφωτισμό της πόλεως. Το ζήτημα όμως δεν προωθήθηκε, δεν ξέρω για ποιους λόγους. Πιθανώς οικονομικούς, ως συνήθως. Κατόπιν εξ αιτίας και της ανώμαλης κατάστασης που ακολούθησε, η υπόθεση αυτή «κοιμήθηκε» μέχρι το 1927, που ξανασυζητήθηκε, για να πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη χρονιά, το 1929, που η πόλη ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά με γεννήτρια συνεχούς ρεύματος 220!

Το χρονικό του σπουδαιότατου αυτού γεγονότος είναι το εξής: Μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις υπογράφηκε το 1927 στο συμβολαιογραφείο του Αντωνίου Σικελιανού σύμβαση ηλεκτροφωτισμού μεταξύ της Κοινότητος Λευκάδος, εκπροσωπούμενης από τον Πρόεδρο της Κοινότητος Δημήτριο Γιαννουλάτο, και των αναδόχων Αλεξάνδρου Σολδάτου κατά τα 3/4 και Θεοδ. Γκιωνάκη κατά το 1/4.

Το 1937 τον Γκιωνάκη κληρονόμησε η αδελφή του Τασία Δρίτσα και τον Αλέξανδρο Σολδάτο -κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής- η κόρη του Τζένη, σύζυγος Ρουσσόπουλου, καθηγητή Πολυτεχνείου.

Την 1η Απριλίου 1960 η Δ.Ε.Η. εξαγόρασε την Εταιρεία των κληρονόμων Σολδάτου – Γκιωνάκη αντί δραχμών 1.200.000. Αλλά το συνεχές ρεύμα εξακολούθησε να παρέχεται μέχρι το Φεβρουάριο του 1963, οπότε έγινε η σύνδεση με το εναλλασσόμενο της Δ.Ε.Η. Η όψη τη πόλεως και ως ένα σημείο και η ζωή των κατοίκων άλλαξαν πολύ.»*

* Επετηρίδα της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, 1988,
Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Πετρόπουλο για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Προηγουμενο αρθρο
Στο τέλος θα πνιγούνε σε μια κουταλιά νερό
Επομενο αρθρο
Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από το Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας

1 Σχόλιο

  1. ΘΑΥΜΑ - ΔΕΗ
    22 Ιουνίου 2018 at 12:26 — Απάντηση

    Ποια ΔΕΗ !!! Για τα παγωτά παγαίναμε εκεί μωρ !!!!!!!!!!!!!!! Και χρησιμοποιούσαμε τα ψυγεία του κυρ. Γιώργη και της κυρά Σοφίας για να μην χαλάσουν τα πράγματα μιας που τότε δεν υπήρχαν ψυγεία. Τρομερό άρθρο και φωτογραφία κε. Πετρόπουλε με τις πολλές τις κόρες !!!! Εκπληκτικά χρόνια !! Α ρε Θανάση με το πλατύ χαμόγελο πάντα !! Εξαιρετικοί άνθρωποι στην φωτό !!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.