HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈρχεται Αρμαγεδώνας; Θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι;

Έρχεται Αρμαγεδώνας; Θα βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι;

Είμαστε όλοι απορροφημένοι από την απρόσμενη «φυλάκιση», και εμείς οι μεγαλύτεροι (είμαι 70) από τον φόβο του ιού. Όμως συμβαίνουν διάφορα που τελειώνοντας η «φυλάκιση» θα γίνουν αντιληπτά:

Η οικονομία κατέβασε ρολά. Τα πάντα σταμάτησαν να λειτουργούν. Ελάχιστοι παράγουν πλέον. Αυτό σημαίνει ύφεση, δηλαδή μείωση του εθνικού εισοδήματος. Αν εφέτος έχουμε μια ύφεση της τάξης του 10%, σημαίνει ΑΕΠ μικρότερο κατά 20 δις ευρώ, μεγάλο μέρος από αυτά θα ήταν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου. Το μαξιλάρι, που ευτυχώς υπάρχει, θα βοηθήσει και σε κάποια στήριξη όσων θίγονται, αλλά και στην αποπληρωμή του χρέους.

Λύση όμως το μαξιλάρι δεν μπορεί να δώσει. Μπορεί να καλύψει για ένα διάστημα τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά με τα εισοδήματα των πολιτών τι γίνεται; Άλλο πράγμα ο κρατικός προϋπολογισμός και άλλο ο προϋπολογισμός του καθένα από εμάς. Εδώ στην Λευκάδα, που όλοι τώρα θα άνοιγαν για το Πάσχα και την θερινή περίοδο, πόση βοήθεια θα πάρουν οι επιχειρήσεις που θα έχουν μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο το καλοκαίρι; Οι εργαζόμενοι του τουρισμού, που περίμεναν τώρα να πιάσουν δουλειά πόσα επιδόματα θα πάρουν για να επιβιώσουν; Μετά από 10 δύσκολα χρόνια, που χάθηκαν περιουσίες, πόσοι ακόμη θα χάσουν τα πάντα, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού; Ύφεση σημαίνει ακόμη νέα κόκκινα δάνεια, αύξηση των επιτοκίων του κρατικού δανεισμού κλπ. Ένας φαύλος κύκλος, που τον βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Μόνη ελπίδα να γίνουν συνολικές ρυθμίσεις για όλη την Ευρώπη, που θα περιλαμβάνουν σωτηρία τραπεζών, αναστολή αποπληρωμής δανείων, δημοσίου και ιδιωτών κλπ , πέρα από χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη. Υπάρχει ελπίδα γιατί και η γερμανική Βολκσβαγκεν (έκλεισε όλα της τα εργοστάσια) ζήτησε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Για μια φορά ακόμη δεν έχουμε την λύση εμείς αλλά οι άλλοι. Αν αφεθεί η κάθε χώρα να λύσει τα προβλήματά της μόνη της εμείς θα έχουμε Αρμαγεδώνα. Αποκάλυψη. Η νέο μνημόνιο, που θα είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα.

Συνέχεια ζητάμε λύσεις από τους βόρειους. Γιατί; Μήπως γιατί αυτοί είναι πιο μεθοδικοί, προγραμματίζουν τη ζωή τους, έχουν υπομονή, δεν ζητάνε ευθύνες από τους άλλους για τα προβλήματα τους, δεν καίνε σημαίες, δεν έχουν πολιτικούς που ενώ είναι ενταγμένοι στο σύστημα υποκρίνονται τους επαναστάτες για τους αφελείς; Σίγουρα για πολλά φταίνε οι πολιτικοί μας, καλλιέργησαν την κακή νοοτροπία μας, που τα περιμένουμε όλα από το κράτος, και ότι για όλα μας φταίνε μόνο οι άλλοι, οι ξένοι, το κεφάλαιο, η ολιγαρχία κλπ. και καθόλου εμείς. Καλλιέργησαν τον θυμό μας, σαν μέσο δικής τους επιβίωσης, και εμείς ακολουθήσαμε. Τον μύθο με το μυρμήγκι και τον τσίτζικα δεν τον άκουσα ποτέ από πολιτικό. Μόνο άλλους μύθους μας λένε. Μήπως τελικά φταίμε εμείς οι νότιοι για τα προβλήματα μας;

Οι βόρειοι θα βγούν σχεδόν αμέσως από την κρίση. Γιατί έχουν πάντα αποθέματα. Στην Νορβηγία ποσοστό από τα έσοδα των πετρελαίων πηγαίνουν στο αποθεματικό του συνταξιοδοτικού. Δεν τα τρώνε. Φυλάνε και για τα παιδιά τους. Εμείς από το 1981 ξεκινήσαμε έναν υπερδανεισμό, για να περνάμε καλύτερα, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για το αύριο. Τρώγαμε από το αύριο, από τα παιδιά μας, από τις σάρκες μας.

Και δεν φταίνε οι γερμανοί αν όλοι μας αγοράζουμε γερμανικά προϊόντα, λόγω ποιότητας, και έτσι εμείς τους κάναμε πανίσχυρους. Δεν είναι συνωμοσία το ότι δεν αγοράζουμε πλέον ιταλικά αυτοκίνητα και έτσι έχει οικονομικά προβλήματα η Ιταλία. Στον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά επιβιώνουν οι καλύτεροι. Και διοικεί ο ισχυρότερος. Εν προκειμένω η Γερμανία. Αυτό είναι το σύστημα. Ας το καταλάβουμε όλοι. Αν δεν μας αρέσει να το αλλάξουμε. Αλλά το θέλουμε. Τότε να προσαρμοστούμε. Για να γίνουμε ισχυρή οικονομικά χώρα και να μην έχουμε ανάγκη τους άλλους. Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και καπιταλιστές και επαναστάτες. Αυτό είναι μόνο ελληνική πατέντα. Και λειτουργεί διαλυτικά. Γιατί δημιουργεί σύγχυση και αβεβαιότητα.

Αλλά ακόμη δεν έχουμε πιάσει τον πάτο του βαρελιού. Έρχεται Αρμαγεδώνας; Μηδενικός τουρισμός εφέτος, εκτός της ζημιάς στους άλλους κλάδους της οικονομίας. Η κρίση 2009-10 θα μοιάζει με παράδεισο. Αν δεν πάρει μέτρα η Ευρώπη για όλους θα έρθουν πάλι άσχημες μέρες. Εύχομαι να διαψευσθώ.

Κρητικός Σπύρος

Προηγουμενο αρθρο
55 παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις στη Λευκάδα
Επομενο αρθρο
Για το Μανώλη- Του Χρήστου Παπαδόπουλου

2 Σχόλια

  1. ΧΩΡΙΑΤΗΣ
    1 Απριλίου 2020 at 21:34 — Απάντηση

    Επιτέλους! Μια φωνή λογικής. Συγκροτημένη και ψύχραιμη. Σε μια χώρα που αφθονούν οι κραυγές, τα σκουξίματα, οι κατάρες, τα αναθέματα, οι απειλές, το ξεκατίνιασμα. Και στους “πάνω” και στους “κάτω”. Αλλά που θα μας πάει! Θα φύγει ο κορονωϊός και τότε θα δεις τι μαλλιοκουτρουτβάλιασμα θα γίνει! Μέχρι να πάμε όλοι μαζί στον πάτο ντι για ντιπ! Αλλά θα ξεχαρμανιάσουμε!

  2. ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ
    1 Απριλίου 2020 at 19:18 — Απάντηση

    Μπράβο Σπύρο! Αυτό το “Δεν μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα και καπιταλιστές και επαναστάτες” είναι από τις πιο εύστοχες διατυπώσεις που έχω διαβάσει! Στην Ελλάδα αυτό το υβρίδιο αφθονεί! Πολλοί θα βγάλουν φουσκάλες!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.