HomeΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣΈφυγε από τη ζωή ο αξιοπρεπής, ταπεινός και εμβληματικός Γεώργιος Φίλιππας του Ευσταθίου, δισέγγονος του Βουλευτή Λευκάδος

Έφυγε από τη ζωή ο αξιοπρεπής, ταπεινός και εμβληματικός Γεώργιος Φίλιππας του Ευσταθίου, δισέγγονος του Βουλευτή Λευκάδος

Ο Γεώργιος Φίλιππας, του Ευσταθίου και της Ολγας, γεννήθηκε το 1928 στη Λευκάδα και ήταν ο ¨βενιαμίν” της πολύτεκνης οικογενείας οκτώ τέκνων, καταγόμενος από τον Αγιο Νικήτα, βορειοδυτικά του νησιού.

Με αγάπη και σωστή ανατροφή από την οικογένειά του, δεμένος πάντα με τα υπόλοιπα αδέλφια του σαν “μία γροθιά”, παρουσίασε από πολύ μικρός έφεση στα Γράμματα και τις Τέχνες. Αριστούχος μαθητής, εισέρχεται στην ξακουστή, τότε, “Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία” των Ιωαννίνων και με διάκριση γίνεται δάσκαλος, όπου υπηρετεί για κάποια χρόνια στα Σχολεία Λευκάδος και Κεφαλλονιάς.

Να πούμε ότι το όνειρό του αλλά και οι δυνατότητές του, του επέτρεπαν να γίνει Γιατρός, όπως ήταν και ο προπάππος του, αλλά οι εποχές με οκτώ παιδιά μάλιστα δεν επέτρεπαν πολυέξοδες σπουδές εκείνα τα χρόνια. Διακρίνεται για την αγάπη του για τη Φιλοσοφία, τις “Καλές Τέχνες”, την Οπερα και τη Λόγια Μουσική! Μάλιστα, ο ίδιος υπήρξε εξαίρετος ζωγράφος σε προσωπογραφίες, τοπία και άριστης ακρίβειας αποτυπώσεις στα έργα του. Μετά από “Πανελλήνιο Διαγωνισμό” που προκηρύχθηκε εισήλθε, από τους πρώτους σε σειρά, στην “Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος”, όπου υπηρέτησε με ζήλο και αφοσίωση, εξαντλώντας την ιεραρχία και φθάνοντας στο βαθμό του Διευθυντή του “Ταμείου Συντάξεων και Εφάπαξ”.

Ηταν χορωδός (βαρύτονος) στην περίφημη “Χορωδία της Εθνικής Τράπεζας”, υπό την Διεύθυνση της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου. Παράλληλα είχε ήδη γραφθεί στο “Τμήμα Πολιτικών Επιστημών” του “Παντείου Πανεπιστημίου”, ενώ μιλούσε πολύ καλά Γαλλικά και Ιταλικά.

Νυμφέφθηκε με την συμπατριώτισσά του Πηνελόπη Σάντα, βραβευμένη Εκπαιδευτικό (Δασκάλα), αριστούχο της “Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας” και απέκτησαν δύο κόρες, αφού εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα. Αγαπούσε τον τόπο του και συνέδραμε στον Σύλλογο του χωριού του, Αγίου Νικήτα.

Ο Γεώργιος Φίλιππας του Ευσταθίου ήταν ένας αξιαγάπητος, χαμηλών τόνων, εξαίρετης καλλιέργειας, ευγένειας, εμβληματικός άνθρωπος, συνάδελφος, φίλος, σύζυγος, πατέρας και παππούς και προερχόταν από την γνωστή οικογένεια του Βουλευτού Λευκάδος και Γιατρού συνάμα, κατά την περίοδο της “Ενωσης των Επτανήσων” με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1864.


Ο προπάππος του και βουλευτής ήταν ο “Ευστάθιος Φίλιππας”, εξ ου και η οδός στην πόλη της Λευκάδας που φέρει το όνομά του. Το “Ψήφισμα της Βουλής των Επτανήσων” καθώς και η φωτογραφία των Επτανήσιων Βουλευτών της “Ιονίου Βουλής” υπάρχουν στο πατρικό σπίτι του εγγονού του Βουλευτή “Ευσταθίου Φίλιππα” και πατέρα του Γεωργίου Φίλιππα, που πέθανε την 5η Ιουλίου 2020 σε ηλικία 92 ετών, έχοντας αγάπη από τα παιδιά του καθώς και τα ανήψια του και ξαδέλφια του που ζουν σε Λευκάδα αλλά και Κέρκυρα.

Όλγα Σάντα-Φίλιππα

Προηγουμενο αρθρο
Η Δόξα Λευκαδάς BC ανακοινώνει την πρόσληψη του προπονητή Θανάση Κασσαπίδη
Επομενο αρθρο
Στην αγκαλιά του ουρανού η κυρία Χαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.