HomeΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑΑθάνι: «ανάμεσα» από δυο διάσημες και βραβευμένες παραλίες

Αθάνι: «ανάμεσα» από δυο διάσημες και βραβευμένες παραλίες

Το χωριό Αθάνι βρίσκεται στη νότια Λευκάδα. Πρωτοεμφανίζεται τον 14ο αιώνα με το όνομα Αζάνι. Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Ιταλοί (Μπογορδέοι, Ρομποτέοι και Βικεντέοι). Αργότερα, γύρω στο 1490, έρχονται και Ισπανόφωνοι Εβραίοι, διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Συχνές αναφορές στο ( Asani) Αθάνι γίνονται και στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο: «Οθωμανικές πηγές για τη Νεότερη Ιστορία της Λευκάδας».

IMG_7278

IMG_7343

Στη δεκαετία του ’50 το χωριό ακολουθώντας τη μοίρα των υπολοίπων χωριών του νησιού, αλλά και ολόκληρης της χώρας, άρχισε να αδειάζει. Αιτία υπήρξε η μετανάστευση. Πολλοί κάτοικοι του μεταναστεύουν, στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στην Αμερική.

αθανι 004

Το χωριό αγκαλιάζεται από πλούσιους ελαιώνες. Δεν είναι τυχαίο που ο Fritz Berger το 1962 φωτογράφισε αυτόν το μοναδικό και συμβολικό κορμό ελιάς στο Αθάνι.

IMG_7287

Υπάρχουν και σήμερα πάρα πολλές τέτοιες «γέρικες» ελιές, μνημεία της φύσης, που «μεγαλώνουν» ακόμα και καρπίζουν.

1000

Το χωριό προσφέρει απεριόριστη θέα στο πέλαγος και χαρίζει μοναδικές εικόνες, καθώς βρίσκεται στο μέσον σε δυο από τις πιο διάσημες και βραβευμένες παραλίες, τους Εγκρεμνούς και το Πόρτο Κατσίκι. Έτσι δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από την κοσμοπλημμύρα που κατακλύζει την περιοχή τους καλοκαιρινούς μήνες. Η αξία της γης έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

IMG_7279

Συναντήσαμε πολλούς πέτρινους λινούς στο χωριό, αληθινά κομψοτεχνήματα – χρησίμευαν για την αποθήκευση του κρασιού. Είναι σημάδι ότι η περιοχή είχε πολλά αμπέλια και μεγάλη παραγωγή κρασιού.

IMG_7284

Ένα πανέμορφο αλώνι λίγο έξω από το χωριό, κάποια λίγα, πέτρινα σπίτια είναι τα μοναδικά δείγματα του χωριού της προ τουριστικής εποχής. Το χωριό φημίζεται για το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι του.

Προηγουμενο αρθρο
Ψηφίστηκε η σύνταξη στα 62 για αγρότες με 40 χρόνια ασφάλιση στον ΟΓΑ
Επομενο αρθρο
Τα καλύτερά μας χρόνια

2 Σχόλια

  1. Σωτηριος Χαλικιοπουλος
    5 Ιουνίου 2015 at 22:07 — Απάντηση

    Ο ληνός του Μπάρμπα Πέτρου χρησίμευε για την αποθήκευση του βρόχινου νερού. Το Αθάνι έχει τρεις καταπληκτικές παραλίες: Πόρτο Κατσίκι, Εγκρεμνούς, Γιαλός (μπροστά από το Αθάνι). Επίσης είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου και στο Ακρωτήριο Δουκάτο (στο οποίο βρίσκονται λίγα απομεινάρια από τον ναό του Απόλλωνα). Και τα βουνά πάνω από το Αθάνι είναι υπέροχα!!

  2. Νώντας Γαζής
    28 Απριλίου 2015 at 11:13 — Απάντηση

    Πολύ καλό και εμπεριστατωμένο το Άρθρο. Με μία βασική παράλειψη: Δεν υπάρχουν οι δύο διασημότερες παραλίες του στο Φωτογραφικό υλικό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.