HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑικατερίνη Σακελλαροπούλου: Εξελέγη με 261 ψήφους νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Εξελέγη με 261 ψήφους νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή, με 261 ψήφους, Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την υποψηφιότητα της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που πρότεινε για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα, στήριξαν, εκτός από τη ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Η υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου συγκέντρωσε 261 ψήφους.

Απόντες Ζουράρις, Μεϊκόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν έστειλαν επιστολή

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος λείπει σε ταξίδι στις ΗΠΑ, ο Τρύφων Αλεξιάδης που κατέρρευσε χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος απουσίαζε λόγω ασθένειας. Ωστόσο, και οι τρεις είχαν στείλει επιστολή και δήλωναν πως θα ψήφιζαν την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Με επιστολική ψήφο (ήταν σε αποστολή της Βουλής) ψήφισαν «ναι» ο βουλευτής ΝΔ στην Α’ Αθηνών Άγγελος Συρίγος και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης και Γιώργος Κατρούγκαλος.

Απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι όμως δεν είχαν στείλει επιστολή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Λίγα λεπτά νωρίτερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε φτάσει και η αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους.

«Αξιότιμη κα Πρόεδρε, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βούλης και επειτα από σχετική ομότιμη απόφαση του Κοινοβουλίου, έχω την τιμή να σας ανακοινώσω την εκλογή σας στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η πρόταση της ΚΟ ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια επικυρώνει την «ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας».

Α. Σακελλαροπούλου: Δεσμεύομαι για τη μέγιστη δυνατή συναίνεση

Στις πρώτες της δηλώσεις η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και τόνισε ότι προσβλέπει σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα, «επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία»

«Σας ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα και τα ευγενικά λόγια με τα οποία το συνοδεύετε. Παρακαλώ να μεταβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή που επιφυλάσσει στο πρόσωπό μου και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι και του χρέους που αναλαμβάνω. Δεσμεύομαι ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου μέσα στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα και σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, εγγύηση για την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας» ήταν τα πρώτα λόγια της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η χώρα μας ένα σύγχρονο κράτος Δικαίου και από πολλά χρόνια μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η η διασφάλιση εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Δεν παραγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομική κρίση, η κλιματική αλλαγή, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών και η συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, η υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, η αντιμετώπιση των οποίων υπερβαίνει τα όρια των κρατών και απαιτεί διεθνή συνεργασία.

Ιδιαίτερα για τη χώρα μας η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες. Η κινητοποίηση και η συνεργασία του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση της εκπαίδευσης και του συστήματος υγείας, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελούν παράγοντες για την επίτευξη των στόχων αυτών

Προσβλέπω σε μια κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως αυτά περιγράφονται στο Σύνταγμα και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Μια κοινωνία που επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον. Διαβεβαιώνω ότι δώσω όλες μου τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του Συνταγματικού μου ρόλου», κατέληξε η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Προηγουμενο αρθρο
75 χρόνια από το Αουσβιτς -Μια επιζήσασα θυμάται τα βασανιστήρια του Μένγκελε: «Ο γιατρός του θανάτου μάς έκανε πειράματα»
Επομενο αρθρο
Προχωρά η ανάπλαση του κεντρικού δρόμου στο Νυδρί

1 Σχόλιο

  1. Αγγελος
    22 Ιανουαρίου 2020 at 15:04 — Απάντηση

    Ναι τις εκανε σεμιναρια ο Πακης κ ξερει να πει και αυτη οτι το διθνες δικαιο κ οι νομοι της θαλασσας δε πρεπει να παραβιαζονται κ.λ.π μ……ς.Που λεει ο Πακης σαν να του βαλανε κασσετα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.