HomeΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑκόμη πέντε προσκλήσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στα Ιόνια Νησιά

Ακόμη πέντε προσκλήσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στα Ιόνια Νησιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ακόμη πέντε προσκλήσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας στα Ιόνια Νησιά & τη δημιουργία 106 νέων θέσεων εργασίας υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος

Μετά την έκδοση τριών προσκλήσεων του ΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, οι οποίες αφορούσαν στην εκ νέου υλοποίηση πράξεων κοινωνικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα στη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και την υποστήριξη μαθητών ΑμΕΑ, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, εξέδωσε ακόμη 5 προσκλήσεις για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης έργων που στοχεύουν στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Θ. Γαλιατσάτος: Κεντρικός μας στόχος η καταπολέμηση της φτώχειας

«Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο στόχο μας για την υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στο πλαίσιο της «Ιόνιας Συμμαχίας κατά της Φτώχειας», που εξαγγείλαμε και υλοποιούμε. Τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και έχοντας πάντα στο επίκεντρο της Περιφερειακής Πολιτικής τον πολίτη των Ιονίων Νήσων, συνεχίζουμε να υλοποιούμε δράσεις και να εξαντλούμε κάθε περιθώριο χρηματοδότησης για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των μαθητών και των οικογενειών τους, των ΑμΕΑ, των μη δυνάμενων συμπολιτών μας, των απόμαχων της ζωής και όσων έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας. Με τις νέες αυτές δράσεις που προκηρύσσουμε όχι μόνο θα δοθεί ανάσα στους ωφελούμενους αλλά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Οι προσκλήσεις

Και οι πέντε νέες προσκλήσεις που υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και δημοσιεύτηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, εντάσσονται στον Άξονα 5 του Προγράμματος «Κοινωνική ένταξη, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και καταπολέμηση της φτώχειας & των διακρίσεων».

Αναλυτικά:

1. Κέντρα Κοινότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών

Η πρώτη πρόσκληση αφορά τη δημιουργία και λειτουργία δομής με την ονομασία «Κέντρα Κοινότητας» για 3 έτη που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και Υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης του «Κέντρου Κοινότητας».
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 1.200.960€ και προβλέπει τη δημιουργία 5 δομών από τους Δήμους, τις Κοινωνικές επιχειρήσεις ή τα ΝΠΔΔ των Δήμων της ΠΙΝ.

2. Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας φροντίδας ΑμΕΑ

Η δεύτερη πρόσκληση αφορά τη δημιουργία και λειτουργία «Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ-ΑμεΑ)» για 3 έτη. Οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα Kέντρα αυτά στα άτομα με αναπηρία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεταφορά από και προς το Κέντρο, διαμονή και διατροφή, προγράμματα άσκησης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης, κλπ.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 1.740.000€ για 4 δομές που υλοποιούνται από ΝΠΙΔ, υπάρχοντα ΚΔΗΦ, και άλλα νομίμως αδειοδοτημένα σχετικά Κέντρα της ΠΙΝ.

3. Δομές παροχής βασικών αγαθών

Η 3η πρόσκληση αφορά στη δημιουργία και λειτουργία «Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικών Παντοπωλείων, Παροχή Συσσιτίου» για 3 χρόνια από τους Δήμους, ΚΟΙΣΠΕ, ΜΚΟ, ΝΠΔΔ των Δήμων.
Στόχος της πράξης είναι να παρέχονται τα βασικά αγαθά στο μέρος εκείνο του τοπικού πληθυσμού που δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του.
Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία θα διανέμουν σε σταθερή και τακτική βάση τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, βιβλία, παιχνίδια, cd, κλπ, σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη. Οι Δομές Παροχής Συσσιτίου θα παρέχουν συσσίτια σε σταθερή και τακτική σε ωφελούμενα άτομα και οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 1.507.500€ για 5 δομές στην ΠΙΝ.

4. Κοινωνικά Φαρμακεία

Η 4η πρόσκληση αφορά στη δημιουργία και λειτουργία «Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικών Φαρμακείων» για 3 χρόνια από τους Δήμους, ΚΟΙΣΠΕ, ΜΚΟ, ΝΠΔΔ των Δήμων.
Στόχος της πράξης είναι η παροχή σε σταθερή και τακτική βάση δωρεάν φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και παραφαρμακευτικών προϊόντων σε ωφελούμενα άτομα που τα έχουν ανάγκη.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 466.560€ για 4 δομές στην ΠΙΝ.

5. Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

Η 5η πρόσκληση αφορά στη συνέχιση λειτουργίας των «Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στα Ιόνια Νησιά» που είχαν δημιουργηθεί κατά την περίοδο 2007-2013 για 3 επιπλέον έτη από τους Δήμους, ΝΠΔΔ των Δήμων, ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Αντικείμενο της πράξης είναι η παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα (κινητικές δυσκολίες, άνοια κλπ), των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.
Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 354.000€ για 3 δομές στην ΠΙΝ.

Ετοιμάζεται πρόσκληση για δομές αστέγων
Σημειώνεται ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται να εκδοθεί μία ακόμα πρόσκληση που θα αφορά «Δομές αστέγων στην ΠΙΝ» (Ανοιχτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων).

Δημιουργία θέσεων εργασίας
Από την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ενίσχυσης 106 θέσεων εργασίας στα Ιόνια νησιά.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, όπως και εκείνες που αφορούν στην φύλαξη παιδιών και στη στήριξη παιδιών-μαθητών ΑμΕΑ, εντάσσονται στην Περιφερειακή Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, η οποία βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης.-

Προηγουμενο αρθρο
10η Μουσική Εβδομάδα Λευκάδας
Επομενο αρθρο
Θερινές Εκπτώσεις 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.