HomeΕΠΙ ΠΑΝΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΤΟΥΑναβίωσε το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Δρυμώνα

Αναβίωσε το πανηγύρι του Ταξιάρχη στο Δρυμώνα

Της Πηνελόπης Κοψιδά


Ο προστάτης άγιος του Δρυμώνα, δεν είναι ακριβώς άγιος, αλλά ο Αρχάγγελος Μιχαήλ. Είναι ο ένας από τους Αρχαγγέλους, ο οποίος ηγείται στρατιάς Αγγέλων και κρατώντας πύρινη ρομφαία, τους οδηγεί κατά του Αρχαίου Φιδιού, του Σατανά (Αποκάλυψη του Ιωάννη). Κατά την Καινή Διαθήκη είναι αυτός που θα αναγγείλει την δεύτερη έλευση του Χριστού. Σύμφωνα όμως με τη λαϊκή παράδοση, είναι και ο ψυχοπομπός άγγελος, εκείνος που μεταφέρει τις ψυχές από την γη στον ουρανό.

Είναι ίσως τυχαίο, αλλά όχι χωρίς σημασία, ότι η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ταξιάρχη Μιχαήλ, φιλοξενεί και το κοιμητήριο του χωριού, ταυτίζοντας έτσι την αποδιδόμενη ιδιότητά του, εκείνη του ψυχοπομπού, με το φυσικό χώρο που ευρίσκεται ο ναός. Και θεωρώ τυχαίο το γεγονός, αφού η ανέγερση του ναού μετρά τρεις αιώνες πίσω , ενώ μέχρι τις αρχές του 20ου αι. το κοιμητήριο φιλοξενούσε ο ναός του Αγ. Ιωάννη , που βρίσκεται μέσα στον οικισμό. Για εμάς τους νεότερους όμως -που δεν θυμόμαστε άλλο νεκροταφείο- ο Ταξιάρχης ταυτίζεται με την απώλεια, το θάνατο και τις νεκρικές πομπές, αλλά ταυτόχρονα με μέρες γιορτινές, χορού και γλεντιού που οργανώνονταν κάθε χρόνο στις 6 Σεπτέμβρη στο Δρυμώνα.

Αντιφατικό και οξύμωρο, αλλά και απολύτως πραγματικό. Ίσως αυτό το εορταστικό κλίμα της χαράς, της συνάντησης των χωριανών, της συλλογικής διασκέδασης, αφαιρούσε μέρος της βαριάς σκιάς του Αρχαγγέλου πάνω από το χωριό μας, που κάθε τόσο καλούσε κι έναν συγχωριανό να τον συνοδεύσει στα ουράνια. Και λίγο η αμήχανη και χιουμοριστική στάση απέναντι στο άγνωστο και στο θάνατο, λίγο η γιορτινή ατμόσφαιρα ανάμεσα στα μνήματα κάθε Σεπτέμβρη, φέραμε σιγά-σιγά τον Αρχάγγελο στα μέτρα μας, και συχνά οι παλιότεροι άκουγα να τον αναφέρουν με το όνομά του, χωρίς τίτλους …απλά Μιχάλη!

Η 6η Σεπτέμβρη λοιπόν, η ημέρα που τιμάται θαύμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ, του Ταξιάρχη, στους Κολοσσούς της Φρυγίας, αποτελούσε σημείο αναφοράς και ένωνε τους κατοίκους του χωριού με γλέντια και χορούς και με συνοδεία τους ήχους του κλαρίνου του Βρυώνη και του βιολιού του Γιώργη Βερύκιου. Και οι ξενιτεμένοι Δρυμωνιώτες πάντα φρόντιζαν, αν ήταν δυνατόν, να είναι στο χωριό αυτή τη μέρα.

Ανήμερα της γιορτής οι τάφοι καθαρίζονταν και ασπρίζονταν, καθώς και η είσοδος του κοιμητηρίου, κάτω από το υπεραιωνόβιο πουρνάρι. Εκεί στήνονταν και οι πάγκοι με τα παιχνίδια και τα ζαχαρωτά. Κάποια στιγμή το πανηγύρι όμως ατόνησε και εγκαταλείφθηκε. Η σύσταση του Συλλόγου Δρυμωνιωτών το 1980, έδωσε νέα πνοή και το πανηγύρι ξαναζωντάνεψε, για να γνωρίσει μέρες δόξας, που έχουν να θυμούνται όλοι οι χωριανού.

Πάνε εννέα χρόνια όμως, που δεν έχει ακουστεί μουσική στο χωριό μας. Και φέτος, η όρεξη για δουλειά, το μεράκι και η αγάπη για το χωριό και για το συγχωριανό, οδήγησε στην αναβίωσή του. Πρωτεργάτες ο νέος πρόεδρος του χωριού, Σπύρος Φίλιππας, και ο σπουδαίος δρυμωνιώτης μουσικός Παναγιώτης Φίλιππας. Δεν χρειάστηκε προετοιμασία και χώρος κατάλληλος. Τα τραπεζάκια μεταφέρθηκαν από τα σπίτια και στήθηκαν στον κεντρικό δρόμο του χωριού, αφού πλατεία δεν υπάρχει. Πάλκο η υπερυψωμένη αυλή ενός ερειπωμένου καφενείου. Οι τοίχοι και τα χαλάσματα τριγύρω, έδιναν ψυχή στην αυθόρμητη αυτή συνάντηση. Χορηγοί δεν υπήρξαν, στα έξοδα συμμετείχαν οι …συμμετέχοντες. Την ορχήστρα αποτελούσε ο βιολιστής Π. Φίλιππας, που ζήτησε και έλαβε την συνδρομή του εξαιρετικού πατέρα Βασίλειου Κακλαμάνη και της κόρης του Μαρίας, που τραγούδησαν και έδωσαν την ψυχή τους στην εκδήλωση. Στο μπουζούκι ήταν ο Βαγγέλης Λάζαρης.

Η βραδιά εξελίχθηκε όμορφα, γεμάτη κέφι και χορό, ενώ στα τραγούδια συχνά συμμετείχαν και οι παρευρισκόμενοι, δίνοντας μια εικόνα παρέας που διασκεδάζει. Τα τραγούδια, λαϊκά και παραδοσιακά, όλα αποτελούσαν επιλογές ποιοτικές και διαχρονικές (και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς με αυτή την ορχήστρα), αποφεύγοντας ακούσματα που συναντάμε συχνά σε συγκεντρώσεις τέτοιες που φέρουν τον τίτλο «πανηγύρι». Ο κόσμος ήταν αρκετός, περισσότερος από τον αναμενόμενο, τον αποτελούσαν οι χωριανοί που έχουν μείνει ακόμα στο χωριό, σε μια όμως καθολική σχεδόν και πολύ ελπιδοφόρα συμμετοχή.

Συγχαρητήρια στον πρόεδρο Σ. Φίλιππα και στο βιολιστή Π. Φίλιππα για την πρωτοβουλία αυτή και θερμές ευχαριστίες στον πατέρα Β. Κακλαμάνη για την συμμετοχή και συμπαράστασή του. Και εδώ να σημειώσουμε ότι όλοι όσοι συμμετείχαν το έκαναν αφιλοκερδώς. Έγινε μια πολύ όμορφη αρχή, η οποία ελπίζουμε να οδηγήσει σε μια ακόμα καλύτερη συνέχεια. Ένας νέος αέρας φύσηξε πάνω από το χωριό μας και ελπίζουμε να μας συνεπάρει σε νέα όμορφα συλλογικά ταξίδια, που θα είναι καλεσμένο μαζί με μας και όλο το νησί μας.

Χρόνια Πολλά στους απανταχού Δρυμωνιώτες!

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Προηγουμενο αρθρο
Συνελήφθη ο 24χρονος οδηγός στη Λευκάδα γιατί χτύπησε και εγκατέλειψε δικυκλιστή
Επομενο αρθρο
Σβήστηκε η φωτιά στο δάσος πάνω από Πόρτο Κατσίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.