HomeΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑνακοίνωση Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

Ανακοίνωση Οδοντιατρικού Συλλόγου Λευκάδας

Το ΔΣ του οδοντιατρικού συλλόγου Λευκάδας σας ενημερώνει ότι από αύριο Δευτέρα 4/5/2020 θα επαναλειτουργήσουν τα οδοντιατρεία της Λευκάδας καλύπτοντας όλο το εύρος των οδοντιατρικών εργασιών.

Λόγω όμως της διαμορφωμένης κατάστασης σε σχέση με την πανδημία Covid-19 και ακολουθώντας όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, όσες/-οι προσέρχονται στα ιατρεία πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

1) Τα ραντεβού θα κλείνονται τηλεφωνικά και παρακαλούνται οι ασθενείς να μην προσέρχονται στα οδοντιατρεία χωρίς ραντεβού. Είναι σημαντικό να μη παρατηρείται συγχρωτισμός στο χώρο αναμονής.
2) Παρακαλούνται οι οδοντιατρικοί ασθενείς να προσέρχονται χωρίς συνοδό στο οδοντιατρείο. Αν πρόκειται για ειδικές ομάδες που χρειάζονται συνοδό μόνο ένας επιτρέπεται.
3) Κατά την είσοδο τους στο χώρο αναμονής οι ασθενείς και οι συνοδοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και να απολυμαίνουν τα χέρια τους με απολυμαντικό διάλυμα που θα τους παρέχεται. Τη μάσκα θα την αφαιρούν όταν θα μπαίνουν στο χώρο θεραπείας.
4) Ζητάμε κατανόηση γιατί πιθανό να υπάρξουν καθυστερήσεις μεταξύ των ραντεβού.

Οι παραπάνω οδηγίες δίνονται για τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια τόσο όσων προσέρχονται στο οδοντιατρείο όσο και των οδοντιάτρων.

Από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης οι οδοντίατροι προσπάθησαν να μην υπάρχει διασπορά του κορωνοϊού μέσω των οδοντιατρείων. Παρόλο όμως που είναι διεθνώς γνωστό πως το περιβάλλον του οδοντιατρείου είναι από τα πιο δύσκολα σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού κανένας οδοντίατρος μέχρι σήμερα δε συμμετέχει στον ΕΟΔΥ, παρά τις εκκλήσεις της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ) και του συνόλου του οδοντιατρικού κόσμου, με στόχο να παίρνονται υπόψιν οι όποιες ιδιομορφίες κατά την άσκηση της οδοντιατρικής. Αντίθετα οι οδοντίατροι με οδηγίες της ομοσπονδίας τους αποφάσισαν την αναστολή μέχρι σήμερα της κανονικής λειτουργίας των οδοντιατρείων για να μην υπάρξει η πιθανότητα της παραμικρής περεταίρω επιβάρυνσης και από τα οδοντιατρεία του διαλυμένου από τις διαδοχικές κυβερνήσεις δημόσιου συστήματος υγείας, ώστε να μπορέσει να αντέξει την πίεση από την πανδημία. Την ίδια ώρα διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης διέδιδαν ότι τα οδοντιατρεία λειτουργούν κανονικά.

Τα μέσα ατομικής προστασίας (απολύτως απαραίτητα για τους οδοντιάτρους) είτε δεν υπήρχαν στην αγορά όλο αυτό το διάστημα είτε η τιμή τους τώρα που άρχισε να ομαλοποιείται η κατάσταση, έχει περάσει σε αστρονομικά επίπεδα.

Η υπεύθυνη στάση του Ελληνικού λαού ήταν ο καταλύτης για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας. Επειδή όμως αφενός ενδέχεται να υπάρξει και επόμενο κύμα και αφετέρου θα πρέπει να μπορεί να αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας κάθε πιθανή πίεση στο μέλλον, ζητάμε:

την άμεση και πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και υλικοτεχνική υποδομή . Οι ελλείψεις σε προσωπικό ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Οι ελάχιστες πχ μονάδες εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας του απαιτούνται για τη στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία του συστήματος σε κανονικές συνθήκες είναι 3500 και σήμερα λειτουργούν περίπου 1000 .
Πλήρη κάλυψη τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών δομών υγείας με μέσα ατομικής προστασίας. Ταυτόχρονα, πάταξη της αισχροκέρδειας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Είναι αλήθεια πως η κατάσταση που περνάμε είναι δύσκολη. Όπως πάντα όμως, έτσι και τώρα, εμείς οι άνθρωποι θα νικήσουμε.

Οδοντιατρικός Σύλλογος Λευκάδας

Προηγουμενο αρθρο
Πνιγήκαμε στα χορτάρια
Επομενο αρθρο
Πολιτιστικό γίγνεσθαι σε δύσκολους καιρούς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Γράψτε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.